KÜLÖNLEGES ITALOK :

MÉZESPÁLINKA
4,5 dl jóféle (valódi) pálinkába fél deci mézet teszünk, meg mindenféle fűszert, amit egyébként mézesekhez használunk: fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, ánizst, citromhéjat, esetleg pici gyömbért. Összerázzuk, tároljuk, néhány alkalommal még megrázogatjuk. Szűrjük. Jó kis étvágygerjesztő a ünnepi vacsora elébe.

ÜRMÖS BOR

Hozzávalók:
1 l édes, fehér bor, 1 tk (teáskanál) feherüröm (ne legyen több, mert keserű lesz!), 1 tk borsmenta, 1 tk rozmaring, 1/2 tk, fahéj, 1 tk szegfűszeg (egész), 1/2 tk ezerjófű, 1 tk kálmos, 1 tk angelikagyökér, 1/2 tk kakukkfű, 4 tk cukor (vagy méz)

Keverje a fűszereket a borba. 2 napig, naponta többször rázogassa, majd szűrje le.
Jót tesz testnek-léleknek.

BURGUNDI PUNCS

1 üveg száraz vörösbor, 8 cl csereszenyepálinka, 8 cl portói, 16 cl narancslé, 4 cl citromlé, 2 ek porcukor, narancsszeletek

A hozzávalókat előre hűtse be, majd hűtött üvegtálba öntse össze. Nagyobb darab jeget helyezzen a tálba, keverje össze a hozzávalókat, és nagyon vékony szeletekre vágott naranccsal díszítse.

PEZSGŐPUNCS

8 cl konyak, 8 cl meggylikőr, 8 cl triple sec, 4 cl citromlé, 8 ek porcukor, 1 üveg félédes vagy édes pezsgő

A hozzávalókat külön-külön hűtse be, majd a pezsgő kivételével lehűtött üvegtálba öntse őket össze. A tálba tegyen egy nagyobb darab jeget, a pezsgőt közvetlenül tálalás előtt adja hozzá.

ALKOHOLMENTES ÜNNEPI BÓLÉ

2 dl citromlé, 2 dl 100%-os narancslé, 2 dl 100%-os ananászlé, 1 dl málnaszörp, 1,5 l szénsavas gyömbér, mentalevél

A gyömbér és a menta kivételével keverje össze a hozzávalókat. Hűtse be, majd behűtött tálba, sok jégkockával szervírozza. A gyömbért közvetlenül tálalás előtt öntse hozzá, és díszítse mentalevelekkel.

BAILEY'S 1
Hozzávalók: 4dl tejszin,1 dl vodka, 0,5 dl whisky,0,5 dl konyak,1 cs vaniliás cukor,
125 gr cukor,2 kanál neccafé.
A kávét feloldjuk egy kevés langyos tejszinben.Lehütjük.
Az összes hozzávalót alaposan elkeverjük, majd hidegen tároljuk .
Naponta felrázzuk.1 hét múlva fogyasztható.

*BAILEY'S* 2

Hozzávalók:* 1 dl konyak* 4 dl habtejszín* 2 tubus sűrített tej* 1,5 dl erős feketekávé* 1 evőkanál instant kakaó

* 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Megcsináljuk az erős fekete kávét. Majd míg még meleg, a kakaót meg a vaníliás cukrot belerakjuk. Majd egy minimum egy literes edénybe belerakjuk a tejszínt, majd a sűrített tejet. Beleöntjük a kávés keveréket, és legvégül annyi konyakot, amennyit szeretnénk. Ha nem szeretjük annyira szeszesitallal, akkor csak keveset rakunk bele. Hidegen kitűnő ital.

CAROLANS
Hozzávalók: 6 tojás sárga, 30 dkg porcukor, 4 dl tejszin, 2 dl rum, 3 dl forralt, majd lehűtött tej,
3 evőkanál nutella krém, 3 dl vodka.
A tojást a cukorral kikeverni, a nutellát hozzákeverni, majd a többi hozzávalót is.
Fakanállal vagy robottal jól kikeverni.Hűtőben tárolni, naponta felrázni.
1 hét múlva fogyasztható.

MARTINI
Hozzávalók: 1 kg rizs, 1,5 kg cukor, 1 citrom apróra vágva,1 vanilia rúd, vagy 4 vaniliás cukor,
4 szem szegfűszeg, 1 kévéskanál őrölt fahéj,10 szem áfonya, 3 szem kardamom mag, 1/2 dkg élesztő,
3 l langyos víz, 10 dkg mazsola.
A hozzávalókat egy 5-l-es üvegbe töltöm.Lefedem és meleg helyre állitom. Forrni kezd.
Naponta megkeverni.
Mikor a forrás abbamarad, papirral lekötni az üveg tetejét és várni mig kitisztul.
Csavaros üvegekbe lefejteni és azonnal fogyasztható.Hüvös helyen tároljuk.
Ha tovább áll , még az ize érik és finomabb lesz.

CSOKOLÁDÉ LIKŐR

Hozzávalók: 2 dl 90% alkohol, 4 db tojás sárgája, 5 dkg kakaó, 20 dkg porcukor, 1 db rumaruma, 1/2 db meggy aroma, 1/2 l tartóstej. Az tejet felforraljuk, majd lehűtve összekeverjök az egésszet. Hűtve fogyasztjuk.

KÓKUSZ LIKŐR

Hozzávalók: 2,5l alkohol(96%), 25 dkg cukor, 1/2 l tartóstej, 1-2 db kókusz aroma. Lázsd előbb az elkészítést.

VANILIALIKŐR

Hozzávalók: 2,5 dl alkohol(96%), 25 dkg cukor, 1/2 l tartóstej, 1 db vanilia aroma. Lázsd előbb az elkészítést.

LIKŐR

Hozzávalók: 2,5 dl alkohol(96%), 25 dkg cukor, 1/2 l víz, szirupot főzünk belőlle, majd lehűtve összekeverjük az alkohollal és bármely aromával. (mandula, meggy, narancs, citrom, stb.)

FRISS GYÜMÖLCSÖKBŐL KÉSZÜLT ALKOHOLMENTES BÓLÉ

2 nagy narancs, 4 kockacukor, 4 mandarin, 2 nagy banán, 1 grépfrút, 1 citrom, 20 dkg porcukor, 1 kiskanál konyakaroma
5 dl szénsavas narancslé, 1 l szénsavas tonik

A narancsokat megmossuk, majd a kockacukorral ledörzsöljük a héját. A narancsolajos cukrot bóléstálba rakjuk. Hozzátesszük a meghámozott, felkarikázott banánt, a kis kockákra vágott narancsot, mandarint és a grépfrút kifacsart levét. Rászórjuk a porcukrot, ráfacsarjuk a citrom levét, és beleöntjük a konyakaromát. Az egészet óvatosan összekeverjük. A tálat lefedve a hutoszekrénybe tesszük. Legalább fél napig érleljük. Közvetlenül fogyasztás elott beleöntjük a szénsavas italokat, és azonnal tálaljuk.

Alkoholmentes koktélok:

BASIC TEA PUNCH
1dl nagyon eros tea 5cl narancsszörp 1,5 dl tonik
Shakerben a teát és a narancsszörpöt két szem jéggel összerázzuk, majd
pohárba kitöltve a tonikot ráöntjük. Szívószálall szervírozzuk.

BLACK AND TAN
1.5 dl Coca-Colát egy háromdecis pohárba két szem jégre öntsünk rá. Majd a
poharat töltsük tele tejjel-

CAFÉ-MILK
1 tojássárgája 2dkg porcukor 1 kiskanál nescafé Az alapanyagokat
shakerben 2 szem jéggel felrézzuk, majd a pohárba töltjük és egy deci
tejszínt öntünk hozzá. Szervírozásánál egy szerecsendiót reszelünk a
tetejére.

CSOKOLÁDÉGLECCSER
5dkg csokoládéfagylalt 3dkg tejszínhab 3cl olvasztott csokoládé Az
alapanyagokat turmixgépben megkeverjük, pohárba töltjük és az ital tetejére
tejszínhabot és arra málnaszörpcseppeket teszünk díszítésként.

HONEY-EGG
Egy levesevokanálnyi mézet erosen keverjünk el egy egész tojással, majd
töltsük pohárba, és öntsünk hozzá 2dl tejet.

LEMON-EGG

1 egész tojás 2dkg porcukor 2cl citromlé Ezt erosen keverjük
el, töltsük pohárba, majd 2dl szódával töltsük fel. Citromkarikával
díszítjük.

EGG-NOGG
Egy egész tojást egy kiskanál porcukorral és egy kiskanál vanliacukorral
erosen elkeverünk, majd egy pohárba töltve 2dl tejjel felöntünk.

EIS-CRÉME-SODA
2 ek. vaníliafagylalt 3cl málnaszörp 2cl tejszín Shakerben két szem
jéggel felrázzuk, limonádéspohárba rakjuk, majd szódával feltöltjük a
poharat. Szívószállal szervírozzuk.

FLORIDA KOKTÉL
1 citrom leve 1 narancs leve 2-3 csepp Angostura 1 kiskanál porcukor Két
szem jéggel shakerben felrázzuk, pohárba töltjük. Díszítésnek
csersznyebefottet teszünk rá. Kiskanállal szervírozzuk.

LEMON-GOLDEN
1 tojássárgája A továbbiakban megeggyezik a LEMON-EGG -gel.

ORANGE MILK
Egy egész narancs kinyomott levét kiöntjük egy pohárba, hozzákeverünk 2cl
Grenadint, majd felöntjük 2dl jéghideg tejjel.


PRAIRIE LOBSTER

5cl tomatoketchup 5cl majonéz 1 tojássárgája 2 csepp
citromlé Ízlés szerint sót, curryt adunk hozzá és jól elkeverjük, Pohárba
töltjük és egy pohár sima vizet adunk kíséronek.

OYSTER KOKTÉL
5cl tomatoketchup 1 egész tojás 1 kiskanál Worcester 1 kiskanál tejszín
1 kiskanál citromlé Ízlés szerint: só, bors, szerecsendió, orölt zeller,
tabascót vagy eros pirospaprikát adunk hozzá. Keverés nélkül szolgáljuk fel,
a tetejére csipetnyi füstölt sajtot szórunk. Szervírozásánál egy szelet
pirított kenyeret és kiskanalat adunk. Nem lehet olyan sivár és elkeseríto a
reggel, hogy Oyster koktél ne tegye újból reményteljessé azt.

PRAIRE OYSTER
5cl tomatoketchup 1 tojássárgája 2-3 csepp salátaolaj 2-3 csepp Worcester
2-3 csepp citromlé Ízlés szerint só, bors, pirospaprika. Keverés nélkül
szolgáljuk fel. Egy pohár sima vizet adunk mellé kíséronek. Az eddig
ajánlott praire koktélok is arra hivatottak, hogy a hosszú kotélos éjszakák
után újra egyész embert varázsoljanak belolünk.

LEMONN-EGG
1 egész tojást, 2 dkg porcukrot, és 2 cl citromlevet erosen elkeverünk, majd
2 dl szódával feltöltjük, és citromkarikákkal tálaljuk.

CAFÉ-MILK
Hozzávalók: 1 tojássárgája, 2dkg porcukor és 1 kiskanál Nescafé.
Az egészet összerázzuk 2 szem jéggel, majd pohárba töltjük, és 1 dl tejszínt
öntünk hozzá. A szervírozásnál egy kis szerecsendiót reszelünk a tetejére.

MIAMI
Egy deci tejbe 0,5 dl narancslé, 0,5 dl ananász-, vagy almalé szükséges.
Majd öntsünk rá egy kis málnaszörpöt.

BODZASZÖRP

4 liter szörphöz
10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág 1 cm-es szárral, 1 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál ecet, 3 dkg. citromsav, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum, 1 mokkáskanál só

A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, és egészen vékonyan karikákra vágjuk.. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag vagy fakanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.

Bodzaszörp I.

3 kiló cukorból 6 liter vízzel sűrű szirupot főzünk, majd kihűtjük, és 10 deka borkősavat, 3 felszeletelt citromot meg 10 nagyobb bodzavirágfejet rakunk bele. 1 hétig érleljük, mindennap egyszer -kétszer megkeverjük. Utána leszűrjük, üvegbe töltjük. Ahhoz, amit télire készítünk, literenként 1 mokkáskanál tartósítószert is adunk

Bodzaszörp II.

4 kiló cukorból 4 liter vízzel és 10 deka borkősavval szirupot főzünk. Langyosra kihűtjük, majd 40 ernyő lecsipegetett bodzavirágot, 2 karikákra vágott citromot és még 2 citrom levét adjuk hozzá...... stb stb.

Bodzaszörp III.

8 kiló kristálycukor, 15 deka borkősav, 6 apróra vagdalt citrom, 2 lapos kiskanál tartósítószer, 30-40 megmosott virágernyő és 4 liter víz azután stb.stb....

SANGRIA


5 dkg eper vagy málna, 1/2 narancs, 2 dl könnyű, félédes vörösborv. rozé, 1 ek. brandy, 1 ek. narancslikőr (triple sec)
1 ek. méz

Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 1 szemet félbevágunk és bambuszpálcikára (vagy vékony szívószálra) szúrjuk, a többit felaprózzuk és hengeres pohárba tesszük. A narancsot megmossuk, héjából girlandot vágunk, a húsát felszeleteljük és az eperhez adjuk. Keverőpohárban jól elkeverjük a bort, a brandyt, a likőrt és a mézet, a gyümölcsre öntjük, lefedjük, legalább 1/2 órára behűtjük. Fogyasztáskor 2-3 jégkockát adunk hozzá, a narancshéj-girlanddal és a bambuszpálcikával díszitjük.
A felsorolt mennyiségek 1 pohárhoz értendők.

LÓRÚGÁS


2dl vörösbör, 1dl unicum, 1dl rum, 1dl Coca Cola (nem feltétlenül fontos)

A hozzávalókat egy korsóban keverjül össze. Utána igyuk
meg nagyon nagyon óvatosan.

JEGES KÁVÉ


1 dl presszó kávé vagy nescafé, 1 gombócnyi vanília fagylalt, ízlés szerint cukor, jégkocka, tejszínhab, csoki reszelék
egy szép hosszú üvegpohár, szívószál

A kávét lefőzzük, hagyjuk kihülni. Beletesszük a jégkockákat, a fagyit, a tetjére a tejszínhabot és a csokireszelékkel megszórjuk. Nagyon finom.

Fojt. köv.