BEFŐTTEK

KÖRTE

Nem egészen érett körtét cifrázó késsel meghámozunk, negyedekre vagy hat részre vágunk, szárától, magházától megtisztítjuk. Egy liter vízre 30 dkg cukrot számítva, egy citrom levével oldatot készítünk és a forró szirupban a körtéket pár percig főzzük (egyszerre csak keveset). Meleg üvegekben úgy helyezzük el, hogy minél több elférjen. A szirupot forrón ráöntjük a körtére, azonnal lekötjük, és száraz gőzbe (dunsztba) tesszük, másnapig ott tartjuk.

CSERESZNYE

Erre a célra nagy szemyű, nem túl érett, kemény gyümölcsöt veszünk, amely június vége felé és július elején érik. Egy liter vízhez 30 dkg cukorból főzünk szirupot. A gyümölcsöket üvegekbe rakjuk, de ne egészen tele, és annyi cukoroldatot öntsünk rá, hogy a gyümölcsöt két ujjnyi híjával lepje el, mert gőzölés közben a gyümölcs is nedvet enged. Jól lekötjük és gőzölő fazékba állítva, szendes főzés mellett 20 percig gőzöljük. A gőzölési időt attól számítjuk, amikor apró gyöngyök kezdenek felfutni az üvegben. Az üvegeket a gőzölő fazékban langyolsra hűtjük.

SZEDER

Az érett, de ép, hibátlan szemű szedret vízzel leöblítjük, tálba tesszük, és forró szirupot öntünk rá (1 liter vízhez 80 dkg cukrot számítva), és lefedve állni hagyjuk, míg kihül. Ezután a gyümölcsöt üvegbe töltjük, az alját tenyerünkkel megütögetve, hogy minél több férjen bele. A gyümölcstől felhígult szirupot addig forraljuk, amíg csak annyi lesz belőle, hogy az üvegben levő szedret ellepje. Ezután az üveget lekötjük, és 10 percig gőzöljük.

BIRSALMA

1 kg cukrot főzzünk fel 0,5 liter vízzel és egy darabka vaniliával. Ha jól forr, tegyünk bele annyi meghámozott, gerezdekre vágott birsalmát, amennyit a lé ellep és főzzük addig, amíg a gyümölcs halvány rózsaszín nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, a birsalmát tegyük üvegekbe, kössük le, gőzöljük 10-12 percig, és a vízben hagyjuk kihűlni.

RUMOS MEGGY

4 kg kimagvalt meggy, 2 kg cukor, 1 dkg szalicil, 1 dl rum. Jó érett meggyet vegyünk erre a célra. A meggyet mély tálban a cukorral összekeverjük, naponta többször megkeverjük, és ezt 2-3 napon keresztül folytatjuk, közben az 1 dkg szalicilt is hozzáadjuk. Szalicilos vízzel kiöblített és megszárított üvegekbe rakjuk, mindegyik üveg tetejére 2 kanál rumot öntünk, légmentesen jól lekötjük és száraz, hűvös helyen tároljuk. Süteményhez, húsokhoz, vagy nyers fogyasztásra használjuk.

SZŐLŐ

A szép nagy szemű, kemény héjú fehér vagy piros szőlőt mossuk meg fürtönként, és ollóval a szemeket egy kis csutkával együtt vagdaljuk le. Rakjuk kiforrázott üvegekbe, öntsünk rá forró szirupot - 1 kg gyümölcsre 23-30 dkg cukrot számítva- , kössük le, és rövid ideig, 4-5 percig gőzöljük, nehogy a szőlőszemek felrepedjenek. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.

MÁLNA, SZAMÓCA

1 kg gyümölcshöz 40 dkg cukorból szirupot főzünk. Szitán keresztül többszöri locsolással megmossuk, üvegekbe rakjuk, hideg szirupot öntünk rá, hogy a gyümölcsöt ne lepje el egészen. 10-15 percig gőzöljük, a gőzölő fazékban hütjük.

«