LEKVÁROK, DZSEMEK

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

NYERS RIBIZLIDZSEM

Hozzávalók: 1 kg fekete ribizli, 80 dkg kristálycukor.

Elkészítése: A fekete ribizlit többször váltott vízben megmosom, majd a gyümölcsszemeket villával lehúzom a szárról.30 dkg cukorral elkeverem, az edényt befedem, majd 24 óra múlva átpasszírozom, és a többi cukorral addig keverem, amíg a cukor egészen elolvad benne. Apró üvegekbe töltöm, csipet nátrumbenzoáttal meghintem és lekötöm. Piros ribizliből is ugyanilyen egyszerű és finom.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

RÉSZEG SÁRGABARACKDZSEM

Hozzávalók: 2 kg nagyon érett sárgabarack, 1/2 dl barackpálinka.

Elkészítése: A gyümölcsöt gondosan megmosom, majd lecsöpögtetem. Félbevágom és kimagozom. Befőző lábosba teszem, és kézzel kissé összetöröm.Nagyon kis lángon (jó ha van lángelosztó) legalább 40 percig főzöm, időnként megkeverem, hogy ne égjen le. A tűzről levéve befedem, és 24 óráig állni hagyom. Másnap újra felforralom, s takaréklángon addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Újból letakarom, és másnapig ismét állni hagyom. Harmadszor is felforralom, majd tűzforrón kicsi üvegekbe töltöm. A tetejére öntöm a pálinkát, majd légmentesen lekötöm, és száraz gőzben hagyom 24 óráig. Felbontás után a hűtőszekrényben tanácsos tartani.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

PARADICSOMOS ALMALEKVÁR

Hozzávalók: 3 kg bármilyen fajta alma, 2,5 kg érett, de nem puha paradicsom, 2,5 kg cukor, l dl jó minőségű rum, 4 zacskó vaniliás cukor.

Elkészítése: A megmosott almát meghámozom, magházastól apróra vágom. A paradicsomot is megmosom és feldarabolom.Az almát és a paradicsomot péppé főzöm és átpasszírozom. A pépbe belekeverem a cukrot és a vaníliás cukrot, majd lassú tüzön addig főzöm, míg sűrű lekvár lesz belőle. Végül belekeverem a rumot és azonnal üvegekbe töltöm. Kigőzölöm és száraz dunsztban hagyom másnapig. Édes süteményekben és reggeli péksüteményre kenve nagyon finom!

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

CITROMDZSEM

Hozzávalók: 3 db érett citrom, 1 kg gyenge tisztított spárgatök, 1 kg cukor, kevés porcukor.

Elkészítése: A tököt tökgyalun lereszeljük és a cukorral 20 percig forraljuk. A citromot nagy lyukú reszelőn, egészben, a belső héjával együtt szintén lereszeljük, magvait kiszedve a tökhöz adjuk, amivel mégy 10-12 percig főzzük. Üvegekbe rakjuk, tetejét cukorporral beszórjuk, másnap lekötjük.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

SZAMÓCADZSEM

Hozzávalók: 1 kg tisztított eper, 70 dkg cukor, egy citrom, 3 dl víz.

Elkészítése: Az epret száraitól megtisztítva szitára helyezzük és vízsugárral jól megmossuk. Ha az eper nagyon homokos, vízbe téve mossuk és szitán lecsurgatjuk. A cukrot a vízzel feloldjuk, és olyan sürüre főzzük, hogy kristályosodni kezdjen. Habját mindig letisztítjuk. Beletesszük a gyümölcs kétharmad részét, ha már levet engedett, hozzáadjuk a többi gyümölcsöt és a citrom kicsavart levét. A gyümölcsöt 8 percig forraljuk, utána szűrőkanállal kiszedjük, előmelegített üvegekbe rakjuk és a visszamaradt szirupot tovább főzzük, amíg kocsonyásodni nem kezd, s a kanálról sűrűn, fonalasan folyik. Most az üvegekbe öntjük a szirupot, annyit, hogy a gyümölcsöt jól ellepje. Jól lekötjük és 15 percig gőzöljük. Gőzölés után rövid idő múlva kiszedjük és letakarva, lassan hűtjük.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

NARANCSDZSEM

Hozzávalók: 1 kg vékony héjú narancs, 1 kg cukor, 1 citrom.

Elkészítése: A narancsokat kefével megmossuk, és négy napig hideg vízben áztatjuk, a vizet minden nap váltjuk. Utána a narancsokat egészben forró vízbe téve, félpuhára főzzük. Jól lecsurgatjuk róla a vizet, és ha kihűlt, az egészet 1 cm-es kockákra vágjuk. A magját és a belső vastagabb héját eltávolítjuk. A cukorból 2 1/2 dl vízzel szirupot főzünk, amikor fonalasra fő (a kanálról nem csepeg, hanem fonalként folyik), beletesszük a gyümölcsöt és jó 20 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a citrom levét. Üvegekbe töltjük, lekötjük és száraz dunsztba tesszük.

{{{{{{{{{{{{{{{{{{{

SZEDERDZSEM

Hozzávalók: 1 kg szeder, 60 dkg cukor.Hozzávalók: 1 kg szeder, 60 dkg cukor.

Elkészítése: A gyümölcsöt rétegesen összerakjuk a cukorra, és egy napig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap gyors tűznél 20 percig forraljuk, forrón üvegekbe rakjuk, és szárazgőzben tartjuk kihűlésig.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX