CSEMEGE UBORKA
5 liter víz, 1 kg uborka, 30 dkg cukor, 5 evőkanál só, 1 dkg szalicil, 1 liter 10 %-os ecet.
Az üveg aljára kaprot, néhány szem koriandert, borókabogyót, mustármagot, szemesborsot, babérlevelet teszünk, belehelyezzük a megmosott uborkát, a hézagokba paprikacsíkokat rakunk. A felöntőlevet felforraljuk (szalicil nélkül) és az uborkára öntjük. Ha langyosra hült, a levet leöntjük, ismét felforraljuk, és mostmár a szalicilt is elkeverjük benne, leforrázzuk az uborkát, és lezárjuk az üveget. Száraz dunsztban tartjuk 12 órán át.
HORDÓS SAVANYÚSÁG
60
literes hordóhoz
25 liter víz
1,5 liter 20 %-os ecet
1,25 kg só
2,5 kg cukor
2,5 dkg borkénpor
7 dkg timsó
2,5 dkg citromsav
8,5 dkg nátriumbenzoát
12,5 gr. szemes bors
1 csomag babérlevél
2,5 dkg mustármag
2,5 koriander mag
torma, kapor tetszés szerint
A hordót
folyamatosan lehet feltölteni a következő zöldségekkel
termésük időpontjában: uborka, sárgarépa,
karfiol,paradicsom, patisszon, karalábé, kelkáposzta
darabolva, illetve cikkekre vágva, paprikába töltött
fehérkáposzta, gyöngyhagyma. Az előkészített zöldésgeket
2 óráig vízben áztatjuk, majd átrakjuk a hordóban lévő
lébe (a már benne lévő többi zöldséghez)és
összekeverjük. A hordó teljes megteléséig naponta meg kell
keverni, míg érettnek nem találjuk.
KEDVENC VEGYES
1 kg uborka
1 1/2 kg káposzta
1 kg paprika
1/2 kg vöröshagyma
Ezeket egy nagy edénybe bereszelni. Külön edényben összekeverünk Fél kg cukrot, 7 dkg sót, 6 dl 10 %-os ecetet (20 %-osból 3 dl) és egy mokkáskanál borként. Ezt ráöntjük a zöldségre, és 2-3 napig az edényben kétszer háromszor megkavarjuk, majd üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk.
KOVÁSZOS UBORKA
Egyforma közepes nagyságú uborkákat megmosunk, végüket levágjuk, és közepén hosszában bevágjuk úgy, hogy az uborka egészben maradjon. Egy széles szájú üveg aljára kaprot teszünk, belerakjuk az elkészített uborkákat, tetejére ismét kaprot és egy szelet kenyeret teszünk. Ezután annyi langyos sós vizet öntünk rá, hogy ellepje. (Egy l vízhez 2-3 dkg. sót adjunk.) Napon vagy meleg helyen 5-8 napig érleljük. Ha fokhagymásan szeretjük, egy-két gerezdet tehetünk bele. Ha az uborka már nem zöld, hanem színe sárgássá változott, tegyük át egy másik üvegbe, levét szűrjük rá, és tegyük a hűtőszekrénybe, mert ha tovább érleljük, az uborka megpuhul.
CÉKLA
A céklát jól megmossuk, ha szükséges, kefével megsúroljuk és vízben megfőzzük vagy sütőben megsütjük. (Ez utóbbi eljárással ízletesebb.) Leszűrve hideg vízbe rakjuk, mert úgy a héja jobban leválik, majd meghámozzuk. Diszítő késsel szeletekre vágjuk, és ecetes-cukros salátalével leöntjük. Köménymaggal és tormával ízesítjük.