TÚRÓS KARFIOL
Hozzávalók : 1 kg-os szép tömör karfiolfej, 20 dkg tehéntúró, 3 dkg fliszt, 1 dl tej, 6 dkg vaj, 2 dl tejföl 15 dkg darált sonka vagy főtt füstölt hús, 2 evőkanál zsemlemorzsa vagy 5 dkg reszelt sajt, só, késhegyni reszelt szerecsendió.
Elkészítése : Sós vízben, egészben majdnem puhára főzzük a karfiolt, és levétől lecsurgatjuk. Közben 1 dkg lisztből 2 dkg vajjal és a tejjel besamelt főzünk, kihűtjük, és símára keverjük az áttört túróval, közéadjuk a darált sonkát. A karfiolt úgy vágjuk ketté, akár a zsemlét, és alsó felét kivajazott tűzálló tálra terítjük. Rásimítjuk a túrós-sonkás tölteléket, erre borítjuk a karfiol tetejét, hogy eredeti formáját visszakapja. A maradék 2 dkg vajból a 2 dkg liszttel világos rántást készítünk, felengedjük 2 dl karfiol főzővízzel, néhány percig állandóan keverve forraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt szerecsendiót. Ha kell, utánasózzuk, de a karfiol a főzővíztől sós. Ezzel öntjük le a megtöltött karfiolt, és tetejét vagy a zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal hintjük meg. A forró sütőben szép pirosra sütjük.