TÚRÓS POGÁCSA

Hozzávalók : 45 dkg finomliszt, 20 dkg tehéntúró, 18 dkg zsír vagy 20 dkg vaj, 1-2 tojássárga+1 egész tojás, 2 dkg élesztő, egy kevés tej, csipet só, (tejföl)

Elkészítése : Összegyúrjuk a lisztet a zsiradékkal, a kevés tejben megfuttatott élesztővel, a sóval, a tojássárgákkal, és ha túl kemény lenne, kevés tejföllel lazítjuk. Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és negyedórás közökben háromszor hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki belőle, tetejüket egész tojással kenjük, és a forró sütőben pirosra (de nem banára!) sütjük. Ha sósan készítjük, több sót teszünk bele, ha édesen akkor csak csipet sóval, és 5 dkg porcukorral ízesítjük.

«