Túrós dolgok
Hozzávalók:
A tésztához:
1 doboz tejföl,
1 doboz zsír,
1 doboz cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1/2 csomag sütőpor,
1 csomag szárított élesztő, amennyi lisztet felvesz.
A töltelékhez:
1 kg alma,
búzadara,
ízlés szerint cukor,
fahéj.
A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya) és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük.
Lehet túróval is megtölteni, úgy is nagyon finom!
Hozzávalók:
3 dl tej,
12 dkg cukor,
fél vanília rúd,
3 db tojás,
fél citrom héja,
40 dkg ananászkonzerv,
1 dkg zselatin,
30 dkg tehéntúró,
3 dl tejszín.
A tejet a cukor felével és a vaníliával felforraljuk. A tojássárgákat a cukor másik felével kikeverjük, majd ha a tej felfort, habverővel történő állandó keverés mellett hozzáöntjük és forráspontig hevítjük. A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd belekenjük az ananászkonzerv levében feloldott zselatint. Az elkészített krémet jól lehűtjük, közben az ananászt apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk a krémhez. Belekeverjük az áttört tehéntúrót is. Végül lazán hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszín kétharmad részét. Ezután talpas poharakba töltjük, hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük. Tálaláskor a megmaradt tejszínhabbal díszítjük.
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 tojássárgája,
1 csomag sütőpor,
3 evőkanál kakaópor.
A töltelékhez:
1 kg túró,
25 dkg porcukor,
3 tojás,
5 dkg darált keksz,
1 citrom reszelt héja,
1 tojásfehérje,
1 kg őszibarack.
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és a mélyhűtőben jól megdermesztjük. A túrót áttörjük, a porcukrot, a tojások sárgáját meg a darált kekszet hozzáadjuk, reszelt citromhéjjal fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán beleforgatjuk. Az őszibarackot szeletekre vágjuk.
Egy kivajazott tepsibe belereszeljük a tészta felét a reszelő durva fokán. Erre a túrótöltelék fele kerül, rá a barack, majd a maradék túrókrémmel az egészet beborítjuk. A tészta másik felét a tetejére reszeljük, és előmelegített sütőbe toljuk. Nagy lánggal (200° C) 5 percig, majd a közepesnél kisebb lánggal (170° C) további kb. 30 percig, tűpróbáig sütjük. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk és vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Bulocski
Hozzávalók:
4 db zsemle
25 dkg tehéntúró
4 kávéskanál méz vagy porcukor
1 cs. vaniliáscukor
reszelt citromhéj
4 tojás
2 evőkanál mazsola
4 db zsemle kapapját levágjuk. Belsejét kikaparva
meglocsoljuk kevés, édes vaniliás tejjel. 25 dkg
tehéntúrót villával szétnyomkodunk, és összekeverjük 4
kávéskanál porcukorral vagy mézzel, egy csomag vanilias
cukorral, kevés reszelt citromhéjjal, 2 tojássárgájával,
a tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlebéllel, 2
evőkanál megmosott mazsolával, végül a tojáshabbal. Az
ízes tölteléket halmozzuk a zsemlékbe, majd egy mély
hőálló tálba vagy tepsibe téve kalapjával letakarjuk, és
2-3 dl édes, 2 egész tojással elkevert tejjel
meglocsolva addig sütjük, amig a tejet fölszívja, a
teteje pedig enyhén megpirul.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg cukor,
1 tojás,
1,5 dl étolaj,
2 csomag vaníliáscukor,
35 dkg liszt,
2 evőkanál kakaópor,
5 dl kefír,
1 teáskanál szódabikarbóna.
A tetetjére:
50 dkg túró,
2 tojás,
1 csomag vaníliáscukor,
12 dkg vaj.
A tésztához valókat összekeverjük és egy alaposan kizsírozott és lisztezett tepsibe öntjük. A túrót a tojásokkal , vaníliával és az olvasztott vajjal kikeverjük és a tésztára kis halmokat rakunk belőle. A túró sütés közben belemerül a tésztába , innen kapta a süti a nevét.
(Én raktam a túróba kevés cukrot, pici reszelt citromhéjat és sok-sok mazsolát! )
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt,
20 dkg cukor,
20 dkg darált dió,
1 egész tojás,
1/2 csomag sütőpor,
15 dkg margarin.
A töltelékhez:
75 dkg túró,
15 dkg margarin,
15 dkg cukor,
3 evőkanál liszt,
5 tojássárgája,
1 csomag vaníliás cukor.
Máz:
5 tojásfehérje,
20 dkg cukor.
A tészta alapanyagait jól összedolgozzuk, közepes tepsibe nyomkodjuk, és előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. A tölteléket is elkészítjük, jól kikavarjuk és egyenletesen az elősütött tészta tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe és közben az 5 tojásfehérjéből 20 dkg cukorral kemény habot verünk. A tészta tetejére kenjük és megszárítjuk.
Dióval szórt csokoládés túrós szelet
Hozzávalók:
30 dkg tehéntúró,
12 dkg vaj,
12 dkg liszt,
5 db tojás,
1 dkg vaníliás cukor,
fél citrom héja,
5 dkg zsemlemorzsa,
10 dkg mazsola,
12 dkg dióbél,
10 dkg étcsokoládé.
A félzsíros tehéntúrót áttörjük, hozzákeverjük a vajat, a lisztet és a tojások sárgáját. Vaníliás porcukorral reszelt citromhéjjal ízesítjük. Végül a kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán hozzákeverjük.
Egy sütőtepsit vajjal kikenünk, szitált finom morzsával kihintjük és a túrómorzsát beleöntve, egyenletesen elsimítjuk. Tetejére szórjuk az áztatott mazsolát, a durvára tört diót és a kisebb darabokra tördelt étcsokoládét. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Felszeleteljük és vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Hozzávalók:
50 dkg túró,
15 dkg vaj,
15 dkg mazsola,
2 dkg vaníliás cukor,
15 dkg porcukor,
4 db tojássárga,
4 dl tejszín,
5 dkg kakaópor,
1 dl rum,
1 csomag babapiskóta,
2 dkg zselatin.
A túrót szitán áttörjük, a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, a tojások sárgáját és a habbá vert tejszín felét. A zselatint kevés langyos vízben áztatjuk, és végül a masszához adjuk. A babapiskótát a megmaradt rummal meglocsoljuk. A tejszínhabba kakaóport és porcukrot keverünk. Egy üvegtálba rétegesen elhelyezzük a piskótát, a túrókrémet és a tejszínhabot. Tálalásig a hűtőben megdermesztjük.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt,
12 dkg Rama kockamargarin,
1 dl tejföl,
1 evokanál porcukor,
1 nagy (vagy 2 kicsi) tojás,
1 teáskanál sütopor,
1 mokkáskanál só,
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró,
2 tojás,
1 dl tejföl,
10-15 dkg porcukor (vagy édesítoszer),
40 dkg bármilyen fajta tisztított, kemény gyümölcs
(alma, szilva, körte),
1 zacskó vaníliás cukor,
1 mokkáskanál só.
A sütoporral összekevert lisztet, a felütött tojást, a
tejfölt, a sót, a cukrot, és az elforgácsolt margarint
kézzel gyorsan összegyúrjuk, és cipóvá formáljuk.
Liszttel meghintve, egyharmad-kétharmad arányban
kettévágjuk, majd a nagyobbik tésztát lisztezett deszkán
közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk. A tepsit kibéleljük a
tésztával és félretesszük. (A másik tésztadarabot
további felhasználásig a hutobe rakjuk.) A töltelékhez a
túrót áttörjük, és a felvert tojásokkal, a cukorral, a
sóval és a vaníliás cukorral összekeverjük. A gyümölcsöt
megtisztítjuk, és kis darabokra vágva, ugyancsak a
túróhoz keverjük. A tepsiben lévo tésztára halmozzuk a
tölteléket, egyenletesen elosztjuk, erre nyomkodjuk rá a
másik, kinyújtott tésztadarabot. (A tészta kissé szakad,
de nem baj, "megfoltozhatjuk".) A tetejét kevés tejjel
bekenjük, majd villával megszurkálva, betoljuk az
elomelegített, forró sütobe. Közepes lángon 10 percig
sütjük, ezután takarékon addig sütjük tovább, amíg a
teteje szép rozsdabarna lesz.
Gyümölcsös túrórúd tejszínhabbal
Hozzávalók:
8 dkg mazsola,
3 cl rum,
30 dkg tehéntúró,
10 dkg vaj,
2 db tojássárga,
8 dkg vaníliás cukor,
1 dl tejföl,
1 db citrom, fél citrom héja,
2 dl tejszín,
20 dkg gyümölcs.
A mazsolát a rumba beáztatjuk, a túrót áttörjük és keverőtálba tesszük. A vajat a tojássárgákkal és a vaníliás cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a citromlét és reszelt citromhéjjal ízesítve, könnyű, habszerű krémmé keverjük. Végül belekeverjük a túrót és mazsolát.
Megnedvesített, tiszta asztalkendőbe téve rúd alakúvá formázzuk, szorosan becsavarjuk a ruhába és zsineggel átkötözve, nehezékkel lepréselve hűtőszekrénybe tesszük. Legalább 12 órát dermesztjük, majd kicsomagolva, meleg vízbe mártott késsel felvágjuk. Tejszínhabbal és rendelkezésünkre álló bármilyen gyümölccsel díszítjük.
Hamis túrósrétes (igen gyors, kitűnő)
25 deka lisztből
1 tojással és
1/2 csomag sütőporral rendes gyúrt tésztát készítünk, melyet vékonyra kinyújtunk.
Töltelék:
1/4 kg túró,
5 deka mazsola,
1/2 csomag vanilincukor,
1 deci tejföl,
1 tojás,
1 citrom reszelt héja és
12 deka cukor.
10 deka vajat felolvasztunk, ezzel a kinyújtott tésztát megvajazzuk, mint a réteseket és a töltelékkel megkenjük. Összesodorjuk, majd vajjal kikent tepsibe tesszük és 1/2 liter tejjel, melyhez késhegynyi Váncza-vanilincukrot tettünk, leöntjük. Közepes tűznél 1 órára sütőbe tesszük. Ezen idő alatt a tej elfő és rétesünk a szükséges ideig tovább sül.
Házi túróstekercs (olcsó, igen jó)
40 deka lisztet
1 csomag sütőporral elkeverünk, azután
5 deka cukrot,
2 tojás sárgáját,
15 deka vajat és
2-3 evőkanál tejfölt gyúrunk hozzá.
Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk és négyszögletes darabokra vágjuk, melyekre a alábbi töltelékből vastag csíkot rakunk.
Töltelék:
35 deka friss tehéntúrót
20 deka cukorral,
8 deka vajjal,
1/2 csomag vanilincukorral,
3 deka liszttel,
15 deka főtt, passzírozott krumplipéppel,
1/2 citrom reszelt héjával és
3 tojás sárgájával összekeverünk.
A megkent tésztadarabokat tekerccsé sodorjuk és zsírozott tepsibe téve, lassú tűznél sütjük. Tálaláskor vanilin-szórócukorral szórjuk meg.
Leveles túróstekercs (igen jó)
30 deka lisztet
1 csomag sütőporral,
1 egész tojással,
kevés sóval és
annyi tejjel összegyúrunk, hogy közepeslágy rétestésztát nyerjünk.
Ezután külön készítünk 20 deka vajból 3 deka liszttel deszkán, késsel jól eldolgozott tésztát, melyet a kinyújtott fenti tésztába csomagolva együtt nyújtunk és dolgozunk tovább négy-ötszörös ismételt nyújtás és hajtogatás mellett. Legvégül fél centi vastagra nyújtjuk ki és négyzetes darabokra vágva, kis kanállal mazsolás túrótöltelékkel (lásd: Házi túróstekercs), melyhez 1/2 csomag vanilincukrot is keverünk, kis halmokat rakunk. A töltött darabkákat tekerccsé sodorjuk és vajazott tepsiben aranysárgára sütjük forró sütőben.
Hozzávalók:
25 dkg túró,
10 dkg vaj,
3 evőkanál porcukor,
2 tojásfehérje,
5 dkg mazsola,
10 dkg búzadara,
2 dl tej,
2 dl tejszín,
csipetnyi só.
A búzadarát beletesszük a forró, sós tejbe és állandó keverés közben sűrűre főzzük. A vajat, a tehéntúrót, a két evőkanál porcukrot habosra keverjük, és a mazsolát is hozzáadjuk. A tojásfehérjét az evőkanálnyi porcukorral kemény habbá verjük, és a kihűlt búzadarához keverjük. A masszát forró gőz fölött lassan főzzük. Amikor kellően besűrűsödik, tálra öntjük (formába). Habbal díszíthetjük a tetejét.
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1-2 evőkanálnyi víz
1 csipetnyi só
A töltelékhez:
33 dkg tehéntúró
10 dkg cukor
3 dkg búzadara
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
5 dkg mazsola
lekvár (a töltelék alá!)
A habhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
2 evőkanálnyi piros lekvár
A tészta alkotóit keverd össze, majd nyújtsd ki, helyezd tepsibe (sütőpapírra) és 180 oC-os sütőben félig süsd meg. Közben a töltelék anyagait is keverd össze. A félig sült tésztát kend meg vékonyan lekvárral, terítsd rá a tölteléket, és tedd vissza a meleg sütőbe, hogy szikkadjon. A tojásfehérjéket a cukorral verd kemény habbá, és simacsöves nyomózsákkal (vagy, ha az nincs, egy kivágott sarkú nylonzacskó segítségével) rácsozd be habbal a túró tetejét. Hintsd meg porcukorral, és 150 oC-os sütőben kb. 15 percig süsd. Ha kész, díszítsd lekvárcsíkokkal a tetejét.
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt,
15 dkg cukor,
1 tojássárgája,
25 dkg margarin,
3 dkg kakaó,
1 csomag vaníliás cukor,
1/2 csomag sütőpor.
A töltelékhez:
75 dkg túró,
3 tojássárgája,
25 dkg porcukor,
4 tojásfehérjéből vert hab.
A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. A tölteléket is kikeverjük. Ha a tészta eléggé fagyos, a fele részét lereszeljük egy kivajazott, lisztezett tepsibe. A tölteléket ráterítjük, majd a maradék tésztát is ráreszeljük. Közepes lángon sütjük.
Tészta:
80 dkg liszt
1/2 kg ráma margarin
1 sütőpor
50 dkg porcukor
6 db tojássárgája
6 evőkanál kakaó
Töltelék:
1 kg túró
25 dkg porcukor
6 db tojásfehérje
ízlés szerint mazsola
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A tészta alapanyagokat összedolgozzuk és hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket. A túrót porcukorral és a mazsolával elkeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk finoman keverve a túróhoz. A tésztát a hűtőből kivéve elfelezzük és az egyik felét nagy reszelőn a kikent tepsibe reszeljük. Rárakjuk a tölteléket és a maradék tésztát a tetejére reszeljük. Közepes lángon megsütjük. (kb. fél-háromnegyed óra)
Tészta:
80 dkg liszt
1/2 kg ráma margarin
1 sütőpor
50 dkg porcukor
6 db tojássárgája
6 evőkanál kakaó
Töltelék:
1 kg túró
25 dkg porcukor
6 db tojásfehérje
ízlés szerint mazsola
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A tészta alapanyagokat összedolgozzuk és hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket. A túrót porcukorral és a mazsolával elkeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk finoman keverve a túróhoz. A tésztát a hűtőből kivéve elfelezzük és az egyik felét nagy reszelőn a kikent tepsibe reszeljük. Rárakjuk a tölteléket és a maradék tésztát a tetejére reszeljük. Közepes lángon megsütjük. (kb. fél-háromnegyed óra)
Hozzávalók:
10 dkg vaj
25 dkg rétesliszt
17 dkg porcukor
fél csom sütőpor
fél kg tehéntúró
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
2 dl tej
2 egész tojás
A 10 dkg vaj felével kikenünk egy 20x40 cm-es tepsit. Összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport csak így szárazon, és a felét elterítjük a tepsiben.
Rámorzsoljuk a fél kiló túrót, a citromhéjjat a mazsolát, tetejére a maradék port.
2 dl tejből a két tojással keverünk egy öntetet, és egyenletesen ráöntjük a tepsiben lévő anyagokra.
A vaj, a túró és a tetejére öntött 2 dl tej tésztává alakítja a port sütés közben, nagyon könnyű, finom túrós sütit nyerünk.
Nem lehet elrontani!
Hozzávalók:
50 dkg túró,
30dkg porcukor,
ízlés szerint vaníliacukor,
30 dkg kókusz,
mogyoró vagy mandula.
A túrót a porcukorral összekeverünk (ízlés szerint vaníliacukrot is lehet bele tenni), majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kókuszt és összekeverjük. A masszából apró golyókat formázunk és megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót, vagy mandulát
50 dkg tehéntúró
12 dkg búzadara
3 tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
olaj
porcukor
só
Az elmorzsolt túrót alaposan dolgozd össze a búzadarával, a tojások sárgájával és egy kis sóval. A masszát pihentesd, amíg a dara a nedvességtől meg nem duzzad. Ekkor lazán keverd hozzá a tojások nagyon keményre felvert habját, majd vizes kézzel formázz belőle gombócokat, s azokat lobogó sós vízben főzd ki. A zsemlemorzsát pirítsd meg kevés olajon, s a kész gombócokat ebbe forgasd. Simára kevert langyos tejföllel meglocsolva és esetleg cukorral meghintve tálald.
Hozzavalok:
50 dkg turo,
8 dkg buzadara,
3 tojas,
8 dkg vaj,
12 dkg zsemlemorzsa,
2 dl tejfol, so.
A turot attorjuk, es keverotalba tesszuk. Hozzaadjuk a buzadarat, a tojasok sargajat, es enyhen megsozzuk. Jol osszekeverjuk, a vegen lazan belekeverjuk a habba vert tojasfeherjet is. Bo forro vizben, mersekelt tuzon, kb. 15
percig fozzuk. A megfott gombocok tetejere vajban piritott zsemlemorzsat teszunk, es leontjuk tejfollel.
Hozzávalók kb. 50 db-hoz:
A tésztához:
15 deka túró,
1 citrom reszelt héja,
6 evőkanál napraforgóolaj,
6 evőkanál tej,
12 deka cukor,
30 deka liszt,
1 csomag sütőpor
.
A töltelékhez:
10 deka lekvár,
5 deka darált dió.
Elkészítés:
A túrót elkeverjük a cukorral, olajjal, tejjel és a citromhéjjal. A sütőporral átszitált lisztet belegyúrjuk a túrómasszába. Belecsavarjuk fóliába és 1 órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk kb. 40X40-es lappá.
A töltelékhez a lekvárt felmelegítjük, megkenjük vele a tésztát, majd megszórjuk a dióval. Ezután feltekerjük, majd mielőtt felszeletelnénk 1 órára újra hidegre tesszük. Kikent sütőlemezre tesszük a csigákat, 2-es gázsütő-fokozaton, ill. 175*C-on kb.15 percig sütjük. Frissen sülve istenien finom!
Én egyszerre 3-4 adagot szoktam összeállítani, a tészta nagyon jól bírja a mélyhűtést. Vigyázat! Nagyon nehéz megállni, hogy ne egyél meg legalább ötöt egyszerre. : )
Hozzávalók:
20 dkg csuszatészta,
25 dkg tehéntúró,
3 dl tejföl,
8 dkg húsos füstölt szalonna,
1 teáskanál olaj,
ízlés szerint só.
A tésztát a szokásos módon, forrásban lévo sós, 1
teáskanál olajjal kevert vízbe tesszük és megfozzük.
Meleg vízzel leöblítjük, és lecsöpögtetjük. 1 dl
tejfölre szedjük. Jól összekeverve, melegen tartjuk.
Közben egy nagy serpenyobe beletesszük a finomra vágott
füstölt szalonnát, és folytonos keverés közben a zsírját
kiolvasztjuk. Ha a pörc már ropogós, és minden zsír
kisült belole, szurokanállal kiszedjük és félretesszük.
A visszamaradt szalonnazsírra öntjük a meleg tejfölös
tésztát, és eros lángon egy-két percig kevergetve kissé
lepirítjuk. Ezután rámorzsoljuk a túrót és a megmaradt
tejföllel lelocsolva, a tetejére szórjuk a félretett
szalonnapörcöt. Az elomelegített forró sütobe (vagy
grill-, esetleg mikrosütobe) toljuk. 8-10 percig
pirítjuk. Csak frissen és forrón jó.
Hozzávalók: a burekásnál leírt leveles tészta, fél kg tehéntúró, 2 tojássárgája, 1 vaníliás cukor, 3 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, ízlés szerint még cukor.
A túrót a többi hozzávalóval, géppel jól eldolgozzuk. A leveles tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, és 10-15 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetekre tölteléket halmozunk, majd a tészta négy sarkát felemeljük, és középen összenyomjuk. Tojásfehérjével vékonyan bekenhetjük, és forró sütőben gyorsan sütjük. Szilvalekvárral is tölthetjük, ebben a formában, vagy háromszögbe hajtva, levélként.
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás,
12 dkg porcukor,
12 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
baracklekvár.
A krémhez:
1/2 kg túró,
3 dl tejszín,
20 dkg porcukor,
1,5 dl tej,
1 csomag zselatin,
pár szem barackbefőtt.
A tésztához szükséges alapanyagokból lekváros piskótatekercset készítünk. Amikor teljesen kihűlt, felszeleteljük és egy folpackkal kibélelt kerek jénai tálat egy sorban kirakunk vele. A krémhez a túrót villával összetörjük, és összekeverjük a cukorral, tejszínnel. A tejet meglangyosítjuk, csomómentesen elkeverjük benne a zselatint, és a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott befőttet. A formába beleöntjük a krémet, és némi dermedés után befedjük lekváros tekercsekkel. Hűtőben dermesztjük kb. fél napig. Fogyasztás előtt lapos tányérra borítjuk a gúlát, a fóliát eltávolítjuk, és tortaszerűen felszeleteljük.
Hozzávalók:
1 maradék nagy, száraz fonott kalács,vagy gyorsan veszünk egyet...
fél kg tehéntúró
5 dkg beáztatott mazsola,
reszelt citromhéj bőven..
2 csom. vaniliacukor
3 egész tojás
A kalácsot szabálytalan darabokra vagdaljuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe szórjuk.
A túróval minden egyéb összetevőt jól elkeverünk, és ráöntjük a kalácsdarabokra, és máris mehet a sütőbe.
Csak addig kell sütni, amíg a túró átsül...mivel a kalács már kész.. a túró enged annyi nedvességet, hogy a kalács is puha és egy állaguvá lesz.
Mivel a kalács fehér és barna külsejú darabokból áll. a tetején a túró...szeletelve nagyon mutatós, és gyors süti.
Felturbózhatjuk egy kis tejszinjabbal fogyasztás előtt.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 tojás,
10 dkg vaj,
3 dkg élesztő,
1/2 dl tej,
1 teáskanál cukor,
csipetnyi só,
20 dkg liszt.
A töltelékhez:
50 dkg túró,
1 kis doboz ananászbefőtt (esetleg mandarin),
15-20 dkg porcukor,
3 egész tojás,
2-3 evőkanál zsemlemorzsa,
1 evőkanál liszt,
befőtt leve (1/2 dl).
Az élesztőt a tejben a cukorral, kevés liszttel felforraljuk. A tojássárgáját a vajjal habosra keverjük, majd összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, a sóval, a liszttel. A jól kidolgozott tésztát cipóba formáljuk, egy órán át letakarva pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, hogy ne legyen lágy, de könnyen kenhető legyen. A tojások fehérjéből készült habot beleforgatjuk. A befőtt levével ízesítjük.
A tésztával egy közepes tepsit kibélelünk, hogy legyen pereme is, majd egyenletesen belesimítjuk a tölteléket. Kevés gyümölcskockát elhelyezünk a tetején is. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon tűpróbáig sütjük. Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt.
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg porcukor
fél tasak Dr. Oetker Sütőpor
25 dkg liszt,
2 tojás,
5 dkg margarin
Töltelék
75 dkg túró
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
2 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
ízlés szerint reszelt citromhéj
Elkészítés
A tésztához valókat kézzel összegyúrjuk, 2 részre osztjuk és tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Közepes lángon világosra sütjük. A tepsiből kivéve kemény tésztát kapunk. A töltelékhez a hozzávalókat kikeverjük és a 2 lap közé kenjük. 1 napig a hűtőben enyhén nedves konyharuhával letakarva állni hagyjuk, majd kockákra szeleteljük.
Sütési adatok
Közepes hőfokon kb. 8-10 perc.
Hozzávalók:
25 dkg túró,
20 dkg margarin,
30 dkg liszt,
20 dkg porcukor,
1 tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütopor
Elkészítése:
a hozzávalókat kézzel összegyúrjuk úgy, hogy a tészta szinte sima legyen. Legjobb, ha házi túrót használunk, ennek nagyobb a zsírtartalma, ezért könnyen beledolgozható a linzertésztába és az íze is kellemesebb, mint a „morzsás”, sovány túróé.
A tésztát összedolgozás után fél órára a hutoben pihentetjük, hogy nyújthatóvá váljék. Enyhén lisztezett nyújtódeszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Aki a kicsit pufókabb linzereket szereti, 1 cm vastagságúra nyújtsa a tésztát. Tetszés szerinti formákat szaggassunk belole. (Advent közeledtével elovehetjük a fiók mélyére süllyesztett csillag és karácsonyfa alakú formákat!)
Mivel a tészta vajas, elég, ha hideg sütolemezre helyezzük a linzereket, az igényesebbek sütopapírral is kibélelhetik a tepsit, így a linzer alja szép, világosbarna lesz. Alacsony fokozaton kb.10 percig süssük, szárítsuk a tésztát, kivételekor még puha, akkor éri el igazi állagát, ha hulni hagyjuk. Ínyencek és ráérosek olvasztott csokoládét is csorgathatnak rá. Fémdobozokban tárolva másfél hétig is eláll, ha addig fel nem faljuk!
Hozzavalok:
25 dkg orsoteszta,
1 doboz oszibarackbefott,
3 tojas,
10 dkg cukor,
1 citrom reszelt heja,
40 dkg turo,
3 ek. vaj,
zsemlemorzsa.
A tesztat a szokasos modon kifozzuk. A tojassargakat habosra leverjuk a cukorral, es a citromhejjal. Hozzaadjuk a turot, 5 ek. befottlevet, es a kihult tesztat. Lazan hozzakeverjuk a kemeny tojasfeherjehabot. Kivajazott
tuzallo talba simitjuk a teszta felet, kirakjuk oszibarackbefottel, majd raontjuk a maradek tesztat es a tetejet megszorjuk zsemlemorzsaval, es ramorzsoljuk a maradek vajat. 200 fokos sutoben 40 percig sutjuk.
1/3 alap *kelttészta*
fél kg tehéntúró
1 pohár tejföl
1 tojás
cukor ízlés szerint
2 evőkanál búzadara
pici só
reszelt citromhéj
mazsola
Elkészítése:
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A túrót a hozzávalókkal összedolgozzuk. A tészta közepére halmozzuk a tölteléket, négy sarkát összefogjuk, batyut formázunk belőle. Zsírozott tepsibe még 30 percig pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával, közepes lángon sütjük.
1 csomag réteslap
30 dkg finommetélt
50 dkg félzsíros tehéntúró
4 db tojás
10 dkg margarin
20 dkg porcukor
3 dkg mazsola
5 dl tejföl
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
Az áttört túrót keverd el a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a megmosott mazsolával. Add hozzá a kifőzött, leszűrt finommetéltet. A tojások fehérjét verd kemény habbá és óvatos keverés mellet ezt is add a masszához. Egy magasszélű tepsit kenj ki olvasztott margarinnal és béleld ki az egyik réteg réteslappal. Terítsd el benne a tölteléket, majd fedd le a réteslap maradékával. A tetejét kend meg margarinnal és mérsékelt tűzön süsd pirosra. Nagy kockákra vágva, a maradék porcukorral megszórva tálald.
Ha nincs réteslapod, akkor az is megfelel, ha a kikent tepsit meghinted zsemlemorzsával.