R|R|R|R|R|R|R|R
SÓSKA
Üvegekbe nagy mennyiséget tehetünk el, mert a sóskalevelek nagyon összeesnek. A fiatal gyenge leveleket egészben, az érettebbeket a vastag levélbordáról leszedve jól megmossuk, és egy-egy maréknyit összefogva vékony metéltre vágjuk. Lábosban tűzre tesszük, és kevergetve addig főzzük, amíg a levét elfőtte és sűrű pép lesz. Ekkor kisebb üvegekbe tesszük, a tetejére egy kanálnyi zsírt vagy olajat öntünk, lekötjük, kigőzöljük.
tutututututu
LECSÓ
Négy kg zöldpaprikához 2 kg paradicsomot vegyünk, így nem lesz savanyú a lecsó. A paradicsomot jól megmosva darabokra tördeljük, és forrás után 20 percig főzzük. A megmosott zöldpaprikát kicsumázzuk, szeletekre vagy karikákra vágjuk, és a paradicsomlébe téve kb. 15 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére egy borsónyi nátriumbenzoátot szórunk, lezárjuk és száraz gőzbe tesszük.
aaaaaaaaaa
PAPRIKALEKVÁR
A jól érett, piros paradicsompaprikát (szeptember hónapban) teljesen kitisztítjuk a belső erektől és a magvaktól, húsdarálón ledaráljuk. Egy kg tisztított paprikához 20 dkg sót számítva összekeverjük, üvegekbe rakjuk és lekötjük. Ételek ízesítésére az egész év folyamán használhatjuk, de vigyázzunk, mert ilyenkor az ételekhez jóval kevesebb só szükséges.
zuzuzuzuz
ZÖLDBAB
Erre a célra gyenge vajbabot vegyünk. A szálkáitól megtisztított babot egészben hagyjuk, vagy ferdén 2 cm-es darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük és levétől jól lecsurgatjuk. A babot üvegekbe helyezzük és a visszamaradt főzőlevet gyengén megecetezzük, ráöntjük a babra. Légmentesen lezárjuk és szárazgőzbe tesszük.
vvvvvvvvvv
BABGYUVECS
Fél kg fejtett, nagyszemű babot egy kevés vízben majdnem puhára főzünk. Egy dl olajban halványra pirítunk 4-5 fej szálasra vágott hagymát, hozzáadunk 1 kg kicsumázott, karikára vágott húsos zöldpaprikát, 30-40 dkg hámozott paradicsomot (a paradicsom magos belsejét is kotorjuk ki), és az egészet a babbal együtt összefőzzük. Ízlés szerint sózzuk, üvegekbe töltjük, a tetejére egy kevés nátriumbenzoátot szórunk. lezárjuk, és száraz gőzbe rakjuk.
ŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁ
ÉTELÍZESÍTŐ
1 kg sárgarépa
50 dkg kelkáposzta
25 dkg vöröshagyma
50 dkg paradicsom
25 dkg káposzta
50 dkg fehérrépa
25 dkg karalábé
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
50 dkg paprika (bepirosodott)
1 db zellergumó
1 kg só