RIZS FŐZÉSE, PÁROLÁSA
A hántolt rizst folyóvízben, szűrőben megmossuk, s jól lecsurgatjuk. Kevés
olajat hevítünk, beleforgatjuk a rizst, s addig kevergetjük, amíg nem lesz üveges
(opálos). Ekkor felöntjük kétannyi forró vízzel, mint amennyi a rizs volt. (Az
elején pohárba töltve a rizst, könnyű megállapítani a térfogatát.) A vízbe sót,
esetleg borsot teszünk, valamint egy kis fej, meghámozott, de egyben hagyott
vöröshagymát (utóbbit a végén majd kidobjuk). Ha a víz felforrt, egészen kicsire
vesszük a tüzet, s fedő alatt készre pároljuk a rizst. Mire megpuhul, teljesen felszívja
a folyadékot. (Ha a hevítés mértékletes, az edény pedig vastag falú és hibátlan,
akkor közben meg sem kell keverni.)
A rizs fajtája némileg befolyásolja a szükséges víz mennyiségét: a kifejezetten
hosszú szemű, pergős rizshez az említettnél kicsit kevesebb folyadék is elegendő
lehet, míg a rövidszemű, ragadós kicsit többet is megkívánhat.
A barna, azaz hántolatlan rizsek lényegesen lassabban főnek és több vizet vesznek
fel, ezért azokat cca. az ötödével több vízzel érdemes elindítani. (Lehet próbálkozni
a barna rizs előzetes beáztatásával is.)
PÁROLÁS FÉLÚTIG Ha a rizst valamilyen töltelékbe szánjuk, s ezért csak félig kell megpárolni, akkor csak másfélszeres mennyiségű vízzel engedjük fel. Így mire teljesen elfogy a vize, a rizs még nem lesz túlzottan puha.