HOGYAN LEHET JÓ TÉSZTÁT FŐZNI? A száraztésztát mindig bő, lobogó, sós vízbe vetjük bele. (A vizébe teszünk néhány csepp olajat is, hogy a tésztadarabok össze ne ragadjanak.) Amikor a víz újra felforrt, a tüzet csökkentjük, s lassan forralva főzzük. Amikor a tészta már feljön a víz tetejére, kiveszünk egy darabot és megtörjük. Ha a közepén már nem látható fehér lisztcsík, akkor megfőtt. A vizet leöntjük, a tésztát szűrőn gyorsan lecsorgatjuk. (Leöblíteni nem kell!) Közben egy tágas edényben kevés olajat (vagy vajat, margarint) melegítettünk, s a leszűrt tésztát, mielőtt meghül, ebbe forgatjuk bele. (Egyes tésztáknál - például a túróscsuszánál - erre margarinnal kevert forró tejfölt használunk.)
A GALUSKA TITKA A galuskatészta
sűrűsége akkor megfelelő, ha elég lágy ahhoz, hogy a saját súlyától is
betüremkedjen a nokedliszaggató lyukaiba, viszont elég kemény ahhoz, hogy a saját
erejéből ne cseppenjen át rajtuk.A galuskatésztát frissen kell elhasználni, mert
megbosszulja, ha állni hagyják. Ugyanígy utálja azt is, ha a főzőedénye nem elég
tágas, vagy egyszerre túl nagy adagok kerülnek a vízbe. (A víznek folyamatosan
forrnia kell és a főlő nokedlit időről-időre meg kell keverni, hogy ne álljon
össze.) Ha a tészta megfőtt, feljön a víz tetejére. Ekkor a nokedlit leszűrjük,
öblítjük, lecsurgatjuk, és egy tágas edényben felforrósított
zsíradékba forgatjuk.