FŰSZEROLAJOK KÉSZÍTÉSE
Széles szájú, jól záródó üvegbe friss olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől védve, hűvös
helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű
ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az aprószemű, illetve porló fűszereket
előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük. Az ízeket szabadon
kombinálhatjuk, a szükséges mennyiségek felmérésében pedig segít néhány példa:
fél liter olajhoz adj 6 babérlevelet, 1 kávéskanálnyi fekete borsot, 5 gerezd
fokhagymát, 2 kis fej hámozott hagymát és 3 darabka szerecsendió-virágot, vagy 1
kávéskanálnyi fekete borsot, ugyanannyi köménymagot és 5 gerezd fokhagymát, vagy
1-1 kávéskanálnyi borsikafüvet, koriandert és mustármagot.