SPÉKELÉS A száraz húsokat sütés (párolás) előtt füstöltszalonna-csíkokkal
tűzdeljük. Ehhez rugalmas, nehezen szakadó szakonnát választunk, s azt 3-4
milliméter széles és olyan hosszú hasábokra vágjuk, hogy majd mindkét oldalon
kilógjon a sültből. A húst egyenletes távolságokra (2-3 centiméterenként),
rostjaival párhuzamosan tűzdeljük. A művelethez lehetőleg úgynevezett spékelőtűt
használunk (ennek a végébe be lehet fogni a szalonnacsíkot), mert így a hús
felszúrása és a szalonna behelyezése ugyanazzal a mozdulattal történhet. Ennek
híján és hosszú és nagyon keskeny pengéjű késsel előrefelszúrjuk a húst, s
megpróbáljuk valamilyen trükkel átkínlódni a résen a szalonnát. (Például a
szalonnacsíkot lefagyasztjuk, s amig merev, áttoljuk a lyukon.)
A szalonna előzetes fűszerezésével további ízesítésre is kihasználhatjuk a
spékelést.