SPÉKELÉS A száraz húsokat sütés (párolás) előtt füstöltszalonna-csíkokkal tűzdeljük. Ehhez rugalmas, nehezen szakadó szakonnát választunk, s azt 3-4 milliméter széles és olyan hosszú hasábokra vágjuk, hogy majd mindkét oldalon kilógjon a sültből. A húst egyenletes távolságokra (2-3 centiméterenként), rostjaival párhuzamosan tűzdeljük. A művelethez lehetőleg úgynevezett spékelőtűt használunk (ennek a végébe be lehet fogni a szalonnacsíkot), mert így a hús felszúrása és a szalonna behelyezése ugyanazzal a mozdulattal történhet. Ennek híján és hosszú és nagyon keskeny pengéjű késsel előrefelszúrjuk a húst, s megpróbáljuk valamilyen trükkel átkínlódni a résen a szalonnát. (Például a szalonnacsíkot lefagyasztjuk, s amig merev, áttoljuk a lyukon.)
A szalonna előzetes fűszerezésével további ízesítésre is kihasználhatjuk a spékelést.