ZSÍRTALANÍTÁS Forró levesek, levek zsírját rendszerint kanállal szedjük le. Amikor a forrás után a folyadék már megnyugodott, a zsír összegyűlik a tetején. Ekkor óvatosan belesűllyesztjük egy kanál fejét, olyan mélyen, hogy csak a zsír csorogjon bele. (A leszedett zsírt érdemes egy bögrébe gyűjteni, részint az esetleges további felhasználás miatt, részint azért, mert a zsíradékkal mindig jön egy kis hasznos lé is, amit utóbb vissza lehet menteni.) A kanalazást addig kell folytatni, amíg összefüggő zsírréteg látszik a folyadék tetején.
Ha a lé már valamelyest kihűlt, akkor a zsír megsűrűsödik, így egy sűrűszövésű szűrővel, vagy szűrőpapírral is felfogható. Ha egy időre hűtőbe tesszük a folyadékot, akkor a zsíradék kemény kérget képez a  tetején, s ekkor a legegyszerűbb eltávolítani.