ZSÍRTALANÍTÁS Forró levesek, levek zsírját rendszerint kanállal szedjük le. Amikor a
forrás után a folyadék már megnyugodott, a zsír összegyűlik a tetején. Ekkor
óvatosan belesűllyesztjük egy kanál fejét, olyan mélyen, hogy csak a zsír csorogjon
bele. (A leszedett zsírt érdemes egy bögrébe gyűjteni, részint az esetleges további
felhasználás miatt, részint azért, mert a zsíradékkal mindig jön egy kis hasznos
lé is, amit utóbb vissza lehet menteni.) A kanalazást addig kell folytatni, amíg
összefüggő zsírréteg látszik a folyadék tetején.
Ha a lé már valamelyest kihűlt, akkor a zsír megsűrűsödik, így egy
sűrűszövésű szűrővel, vagy szűrőpapírral is felfogható. Ha egy időre hűtőbe
tesszük a folyadékot, akkor a zsíradék kemény kérget képez a tetején, s
ekkor a legegyszerűbb eltávolítani.