NEMZETEK KENYERE PÉKÁRU BOLT ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
December 1-től tejtermékkel és teljes kiőrlésű bio süteményekkel bővül kínálatunk!

A bolt kívülről ...

  Nyitvatartás: hétfőtől péntekig reggel 6-tól este 6-ig, szombaton 7-től 2-ig. Szeretettel várom Kedves Vásárlóimat!

... és belülről.

  Kínálatunkból: minőségi sváb kenyerek, félbarna és fehérkenyerek, rozs és teljes kiőrlésű kenyerek, mindenféle hosszan érlelt, kovászolt parasztkenyér ...


... és pékáruk: vizes és magos (több magvas) zsemlék, sós és magos kiflik.

Péksütik: Bécsi perecek, Bécsi fánkok 3 ízben, tiroli rétesek, piték, Mákvirág, bukta, csokis és diós csigák (kelttésztás!), túrós táska, svájci gesztenyés kifli, croissant, sajtos rúd, kalácsok.

Speciális termékeink: élesztő nélküli, diabit kenyér és zsömle, fogyikenyér, tönköly kenyerek, zsemlék, szeletelt kenyerek, teljes kiőrlésű termékek széles kínálata.

Princess-termékeink: édes és sós hasék, pogácsák, apró sütik, édes falatkák, párnák, csokis és grillázs-csigák.

Princess-termékekre előrendelést felveszünk e-mailben:

globe.spirit.kft@gmail.com
vagy telefonon:+36-30/492-8424

Torták előrendelésre!

Elérhetőségünk:
Cím: 1152 Bp. Szőcs Áron utca 18-22.
(A 196 és a 196A jelzésű buszok megállójától 10 méterre, az Önkormányzattal szemben, az üzletsoron.)

 

lap tetejére


A kenyér gabonafélék, illetve kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta, az újkorban alapvető néptáplálék. Némileg különböző formában ugyan, de a világ minden részén fogyasztják.

A kenyér története

A kenyér kialakulása

A gyűjtögető életmódot folytató ősember a magvakat először természetes formájában, majd a tűz megismerésével megpörkölve rágcsálta el. Hamarosan rájött arra, hogy a rágás fáradságát megtakaríthatja, ha vízzel megfőzve kását készít. Egyszerűbbé vált munkája, amikor felfedezte, hogy a sokáig puhuló magvakat meg is lehet őrölni, vízzel pedig lepény készíthető. A régészek gyakran találtak olyan nagyméretű lapos edényeket, amelyekben feltehetően lepényeket lehetett sütni. Étkezésre legkorábban árpát és zabot használtak. A rozs a népvándorlás korában terjedt el, a búza pedig a hagyományok szerint Ázsiából származik.

A magyarok már az őshazában a téli szállások környékén étkezési célra gabonát termesztettek. A lepénykészítés fárasztó munkáját asszonyok végezték.

A lepényből - azaz a kovásztalan kenyérből - fejlődött ki a kovászos kenyér.

Az őrlés is nagy változáson ment át. A malomkerekeket először rabszolgák, majd állatok hajtották. Hamarosan munkába fogták a víz és a szél erejét is. A szélmalmok először 1100 körül Franciaországban kezdtek elterjedni.

A kenyér eredete mondákban, eposzokban, vallásos szövegekben írásos formában megtalálható a mezopotán, asszír, egyiptomi, görög, római írásokban. Megjelenik a fáraók sírjainak díszes falán, a görög frízek életképeiben. A keresztény vallás különös tiszteletet adott a kenyérnek. A vallási szertartásokon a kovásztalan kenyér - az ostya - Jézus testét szimbolizálta.

A kenyér az idők folyamán a legfontosabb élelmiszer lett és értelmezésében az életfenntartás összes szükségletét jellemezte. Gondoljunk csak a kenyérrel és sóval történő vendégfogadás szokására, a kenyere javát megevő idős emberre, vagy a kenyérgondokkal küszködő szegényekre.

(Wikipédia)

 

Számláló:

ingyenes webstatisztika