Főoldal - videók- Képgaléria- A legújabb gömbvillám teória- Az eddigi legélesebb gömbvillámfotó- A gömbvillám általános leírása- Kapcsolat- Több érdekes téma-

A legújabb gömbvillám teória


gömbvillám és repülőgép
Érdekes megfejtést talált a gömbvillámokra egy ausztrál kutató. Dr. John Lowke a neve és szerinte a gömbvillámok akkor jönnek létre, amikor a levegőben iontöblet van és ez végigsuhan a felszínen - ez az iontöbblet rendkívül magas energiasűrűségű elektromosságot jelent - ami villámcsapás után jön létre.

A gömbvillámmal kapcsolatos beszámolók szerint ez a jelenség sokszor üvegablakok mellett jön létre - "szereti az üveget". A repülőgépekben utazók is ezt állítják vagyis, hogy a gömbvillám "áthalad az üvegen", de nemcsak repülőgépeken láttak már ilyen jelenséget.

Szóval az ionok felgyülemlenek egy nem vezető felületen amely az üveg, nyilván vihar esetén az üvegablakok külső oldalán. Pilóták sokszor találkoznak ezzel a jelenséggel, látják ahogy kialakul és áthatol az üveg felszínén. Az üveg külső felületén lévő ionok elektromos mezőt hoznak létre, ez az elektromos mező energiát ad át az üveg-anyag szabad elektronjainak. Ezek pedig a levegőmolekulákból elektronokat löknek ki. Ennek hatására fény keletkezik, ugyanis az elektron kilökődése fotonok keletkezésével jár.

Tehát
  1. az ablaküveg külső oldalán erőss ionáramlás van,
  2. ennek hatására az üveg másik oldalán elektromos mező keletkezik,
  3. amely a levegőmolekulákat gerjeszti,
  4. ennek hatására létrejön egy gömbkisülés.
Dr. Lowke szeretne gömbvillámokat létrehozni laboratóriumi körülmények között is, ehhez kb. 100 millió voltot használna. Sok szerencsét kívánunk ehhez neki ! :)

Van a gömbvillámoknak egy furcsa jelensége, amit dr. Lowke nem tudott megmagyarázni, mégpedig az, hogy amikor a gömbvillám megszűnik akkor az esetek 2/3-ában egy hangos pukkanást hallani.

Végül itt egy érdekes videó óriási gömbvillámok kialakulásáról és eltűnésükről. Olyanok mint a tűzlabdák.