VANÍLIAKRÉMES GUBA
/6 adag/
Hozzávalók:
1 l 1,5%-os tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 db tojás sárgája, 6 db zsemle vagy kifli, folyékony édesítőszer (Huxolin).
1/2 liter tejből és a pudingporból krémet főzünk. Édesítjük. A tejet felforraljuk, édesítjük és ráöntjük az összevagdalt zsemlékre. Végül összekeverjük a pudinggal is.
Összes tápanyagtartalom: 6886 kJ/1650 kcal, 70,2 g feh., 30,4 g zsír, 268 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1147 kJ/275 kcal, 11,7 g feh., 5 g zsír, 44,6 g sz
MÁKOS GUBA
/4 adag/
Hozzávalók:
6 db zsemle vagy kifli, 15 dkg mák, folyékony édesítőszer, 1/2 l 1,5%-os tej, 5 dkg fruktóz.
A tejet felforraljuk az édesítőszerrel és ráöntjük az összevagdalt, száraz kiflikre. A mákot a fruktózzal daráljuk meg és a tejes kiflire szórjuk. (Egy adag szénhidráttartalma magas!)
Összes tápanyagtartalom: 8529 kJ/2035 kcal, 74,7 g feh., 71,4 g zsír, 265,4 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 2132 kJ/508 kcal, 18,6 g feh., 17,8 g zsír, 66,3 g szénh
KIFLI VAGY ZSEMLESMARNI
/4 adag/
Hozzávalók:
5 db kifli vagy zsemle, 2 dl 1,5%-os tej, folyékony édesítőszer, 2 db tojás, 6 dkg margarin,
1-2 evőkanál Canderel por.
A tejet a folyékony édesítőszerrel felforraljuk, átforgatjuk benne az összevagdalt zsemléket. A tojást felverjük, ráöntjük a tejes zsemlékre és ezzel is átkeverjük. Lábasban felforrósítjuk a margarint, a masszát beleöntjük. Kis lángon, állandóan kevergetve, lassan sütjük, vigyázva hogy le ne égjen. Megszórhatjuk Canderellel.
Összes tápanyagtartalom: 5975 kJ/1427 kcal, 43,1 g feh., 65 g zsír., 165,2 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1493 kJ/356 kcal, 10,7 g feh., 16,2 g zsír, 41,3 g szénh.
MAZSOLÁS PIFI-PUFI
/4 adag/
Hozzávalók:
4 db zsemle, 10 dkg félzsíros tehéntúró, 5 dkg margarin, 1 db narancs, 1 db tojás,
1 evőkanál 12%-os tejföl, 4 dkg fruktóz, 4 dkg mazsola.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket óvatosan kiszedjük. A zsemlebeleket apróra összevagdaljuk és narancslével jól összeforgatjuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, az áttört túrót, a tejfölt, valamint a megmosott mazsolát és a reszelt narancshéjat. Az egészet jól összekeverjük a fruktózzal. A zsemléket hideg vízzel, kívülről leöblítjük, de ne áztassuk.
Az üregeket megtöltjük a túrótöltelékkel. A kalapokat is leöblítjük és rárakjuk a zsemlék tetejére. Forró sütőben, világossárgára sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 5775 kJ/1376 kcal, 42,6 g feh., 56,9 g zsír, 175,3 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1443 kJ/344 kcal, 10,6 g feh., 14,2 g zsír, 43,8 g szénh.
MÁGLYARAKÁS
/6 adag/
Hozzávalók:
4 db kifli vagy zsemle, 3 db tojás, 5 dkg fruktóz, 1/2 l 1,5%-os tej, 3 db alma, 15 dkg darált dió, 5 dkg margarin, 20 dkg diabetikus lekvár, 5 dkg mazsola.
A tojássárgákat a fruktózzal, az olvasztott margarinnal kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet. A tojásos tejet az összevagdalt kiflikre öntjük, majd a megáztatott kifliket kikent, zsemlemorzsával beszórt tepsibe terítjük. A mazsolát és a diót rászórjuk, betakarjuk a felszeletelt almával. Végül a simára kevert lekvárt is rákenjük. A keményre felvert tojásfehérjéket az egész tésztának a tetejére, egyenletesen rákenjük. Forró sütőben, aranysárgára sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 12701 kJ/2991 kcal, 83,2 g feh., 158,3 g zsír, 304,3 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 2166 kJ/498 kcal, 13,8 g feh., 26,3 g zsír, 50,7 g szénh.
ALMÁS GUBA
/8 adag/
Hozzávalók:
1/2 l 1,5%-os tej, 1 kg savanyú alma, folyékony édesítőszer, 5 dkg margarin, 2 kávéskanál fahéj, 8 db zsemle.
A tejet az édesítőszerrel felforraljuk, majd leöntjük vele a zsemléket. A kis darabokra vagdalt almát, a margarinon és egy kevés vizen megpároljuk. Egy tűzálló tálat kikenünk és beszórjuk zsemlemorzsával, belerakjuk a zsemléket, erre egyenletesen elosztjuk az almákat, megszórjuk fahéjjal, rátesszük a maradék zsemlét és forró sütőben, aranysárgára sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 8820 kJ/2106 kcal, 61,8 g feh., 56,7 g zsír, 342,9 g szénh.
1 adag tápanyagtartalma: 1102 kJ/263 kcal, 7,7 g feh., 7 g zsír, 42,8 g szénh.
Vissza a főoldalra!