ALMAFELFÚJT
/10 adag/

Hozzávalók:
10 dkg margarin, 22 dkg liszt, 10 dkg fruktóz, 8 db tojás, 1/2 l 1,5%-os tej, 0,5 dl rum, 60 dkg alma, 1/4 rúd vanília. A margarint a tejben, a vaníliával felforraljuk. Ha forr, a lisztet folytonosan kavargatva belefőzzük, amíg az edény falától el nem válik. Az almát lereszeljük, megpároljuk, leturmixoljuk és a tojássárgákkal jól kidolgozzuk. A tojásfehérjéket a fruktózzal kemény habbá verjük és óvatosan a masszába keverjük. Egy kikent formát 3/4 részig töltünk és forró vízben, sütőben, lassan gőzőljük 1 órát.

Összes tápanyagtartalom: 12828 kJ/3075 kcal, 92,3 g feh., 134,5 g zsír, 324,7 g szénh. 1 adag tápanyagtartalma: 1282 kJ/307 kcal, 9,2 g feh., 13,4 g zsír, 32,4 g szénh.



CITROMFELFÚJT
/10 adag/

Hozzávalók:
10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 2 db citrom, 1/2 l 1,5%-os tej, 10 dkg fruktóz, 8 db tojás. A margarint a liszttel habzásig hevítjük, majd a tejjel feleresztjük és simára keverjük. Kissé hűtjük, majd a fruktózzal, a citrom levével, héjával és a citrom darabjaival, valamint a tojássárgákkal ugyancsak elkeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a masszába óvatosan belekeverjük. Kikent tepsibe öntjük és sütőben gőzöljük.

Összes tápanyagtartalom: 11722 kJ/2644 kcal, 87,2 g feh., 131,9 g zsír, 268,7 g szénh. 1 adag tápanyagtartalma: 1172 kJ/264 kcal, 8,7 g feh., 13,1 g zsír, 26,8 g szénh.



HABFELFÚJT
/2 adag/

Hozzávalók:
4 db tojásfehérje, 4 dkg fruktóz, 3 dkg diabetikus lekvár, 10 dkg dió, 0,2 dl rum. A tojásfehérjét a fruktózzal kemény habbá verjük. Beletesszük a simára kevert lekvárt és a rumot. A hab egy részét tűzálló edénybe tesszük. A hab másik részét nyomózsákkal formázzuk oly módon, hogy a közepén mélyedés legyen. Ebbe szórjuk bele a diógerezdeket. Lassú tűznél, pirosra sütjük.

Összes tápanyagtartalom: 3/925 kJ/936 kcal, 30,9 g feh., 57,4 g zsír,59,9 g szénh. 1 adag tápanyagtartalma: 1962 kJ/468 kcal, 15,4 g feh., 28,7 g zsír, 29,9 g szénh.



PUNCSPUDING
/10 adag/

Hozzávalók:
10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 10 dkg fruktóz, 20 dkg diabetikus lekvár, 1/2 rúd vanília, 1 citrom héja, 8 db tojás, 1 dl rum, 3 dkg mazsola, 3 dl 1,5%-os tej. A tejet forrni tesszük a vaniliával és a margarinnal. Ha forr, 10 dkg lisztet folytonosan kevergetve beleeresztünk. Kissé lehűtjük. 5 db tojás sárgáját hozzákeverünk. A 4 db tojásfehérjét, 5 dkg fruktózzal kemény habbá verjük és azt is hozzákeverjük. 4 db tojásból, 5 dkg fruktózból és a 10 dkg lisztből piskótát készítünk. 10 db-ra vágjuk fel. A kikent formát félig megtöltjük a masszával, belerakjuk a rumba áztatott és lekvárral megkent piskótákat, tetejére szórjuk a reszelt citromhéjat és a mazsolát. Végül vékonyan bekenjük a masszával. Forró vízben, kb. 1 órát gőzöljük.

Összes tápanyagtartalom: 13985 kJ/3220 kcal, 87 g feh., 130,7 g zsír, 331,6 g szénh. 1 adag tápanyagtartalma: 1398 kJ/322 kcal, 8,7 g feh., 13 g zsír, 33,1 g szénh.



BESZTERCEI FELFÚJT
/10 adag/

Hozzávalók:
10 dkg margarin, 25 dkg liszt, 10 dkg fruktóz, 10 dkg dió, 50 dkg meggy, 1 kávéskanál fahéj, 1 cirom héja, 8 db tojás, 2 dkg zsemlemorzsa, 6 dl 1,5%-os tej. A margarinból és a lisztből, világos rántást készítünk. Forró tejjel simára keverjük. 6 dkg fruktózzal, a citromhéjjal és a tojások sárgájával jól kidolgozzuk. A tojásfehérjét 4 dkg fruktózzal kemény habbá verjük és a masszához keverjük. Kikent tepsibe öntjük, megszórjuk darált dióval és a magozott meggyel. A megmaradt masszával beborítjuk és nagyobb tepsiben, 1 órát gőzöljük.

Összes tápanyagtartalom: 16106 kJ/3840 kcal, 120,1 g feh., 197,9 g zsír, 390,5 g szénh. 1 adag tápanyagtartalma: 1610 kJ/384 kcal, 12 g feh., 19,7 g zsír, 39 g szénh



DIÓPUDING
/10 adag/

Hozzávalók:
10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 1/2 l 1,5%-os tej, 15 dkg darált dió, 20 dkg diabetikus lekvár, 1/2 dl rum, 8 db tojás, 1 kávéskanál fahéj, 10 dkg fruktóz. A tejet a margarinnal főzzük. Ha forr, a lisztet folytonos keveréssel hozzáadjuk, majd lehűtjük. A tojások sárgáját belekeverjük. A tojásfehérjét a fruktózzal kemény habbá verjük és a dióval, a masszához keverjük. Kikent formába 3/4 részig öntjük és a sütőben gőzöljük. A lekvárt a fahéjjal, rummal összekeverjük és ezzel tálaljuk.

Összes tápanyagtartalom: 17682 kJ/4035 kcal, 116,8 g feh., 217,4 g zsír, 340,2 g szénh. 1 adag tápanyagtartalma: 1768 kJ/403 kcal, 11,6 g feh., 21,7 g zsír, 34 g szénh.


HIDEG DIPLOMATAPUDING
/10 adag/

Hozzávalók:
8 db tojás, 10 dkg fruktóz, 16 dkg liszt, 1 db citrom, 1 dl rum, 4 dl tejszín, 3 dkg kakaópor, 10 dkg kiwi, vagy narancs, 20 dkg diabetikus lekvár. A tojásból a fruktózzal, a liszttel és a citrom levével és héjával piskótatésztát készítünk. Apró kockákat vágunk. A lekvárt 1 dl vízzel és a rummal összekeverjük. Ezzel a tepsibe rakott piskótát belocsoljuk. A tejszínt 5 dkg fruktózzal habbá verjük. A hab 1/3 részébe belekeverjük a kakaót. A formába egy sor lelocsolt piskótát rakunk, erre egy sor kakaós tejszínt. Erre az apróra vagdalt gyümölcs kerül, majd ismét egy sor piskótát rakunk. Erre a fehér habból teszünk egy sort, majd gyümölccsel megszórjuk. Ezt ismételjük, amíg az anyagok el nem fogynak. Hidegre tesszük és a megmaradt tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Összes tápanyagtartalom: 14217 kJ/3450 kcal, 84,6 g feh., 166,3 g zsír, 300,9 g szénh. 1 adag tápanyagtartalma: 1441 kJ/345 kcal, 8,4 g feh., 16,6 g zsír, 30 g szénh.



RIZSFELFÚJT
/10 adag/

Hozzávalók:
1 l 1,5%-os tej, 40 dkg rizs, 1/2 rúd vanilia, 1 db citrom, 10 dkg fruktóz, 8 dkg margarin, 7 db tojás, 5 dkg mazsola. A megmosott rizst a tejben a vaníliával és a margarinnal megfőzzük. Lehűtjük. Belekeverünk 5 dkg fruktózt és egyenként a tojások sárgáját. A megmaradt fruktózzal a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, citromlevet és héjat keverünk bele és a rizses masszába forgatjuk. Végül belerakjuk a mazsolákat is. Margarinnal kikent tepsiben sütjük.

Összes tápanyagtartalom: 14673 kJ/3482 kcal, 105 g feh., 120,3 g zsír, 494,6 g szénh. 1 adag tápanyagtartalma: 1467 kJ/348 kcal, 10,5 g feh, 12 g zsír, 49 g szénh.





Vissza a főoldalra!