ALMAHAB KIFLI
/35 db/
80 dkg "vajastészta".
Töltelék: 1 kg alma, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 db tojásfehérje, 10 dkg fruktóz, 10 dkg dió,
2 kávéskanál fahéj.
A tésztát vékonyra nyújtjuk és kockákra vágjuk. A tojásfehérjéből és a fruktózból, gőz felett kemény habot verünk. A reszelt almát a fahéjjal, darált dióval, morzsával összekeverjük, végül a keményre felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk. A kockákat ezzel töltjük, kiflivé formáljuk, megkenjük tojással és kikent tepsibe rakjuk. Forró sütőben, aranysárgára sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 23.763 kJ/5673 kcal., 105,5 g feh., 360,2 g zsír, 502,8 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 678 kJ/162 kcal., 3 g feh., 10,2 g zsír, 14,3 g szénh.
KRÉMES
/20 db/
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 35 dkg margarin, 1 kávéskanál ecet, 1 dkg só, kevés hideg víz.
25 dkg margarint 8 dkg liszttel összegyúrunk, tégla alakúra formázzuk, és hideg helyre tesszük.
A megmaradt lisztbe belekeverjük a maradék margarint, a sót, az ecetet és annyi vizet, hogy közepesen kemény rétestésztát kapjunk. Hólyagosra dolgozzuk, hideg helyen pihentetjük, kinyújtjuk és a lisztes margarint a közepébe tesszük. A négy szélét ráhajtjuk és még háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás közben pihentetjük. A kész tésztát kettéosztjuk és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Megszurkáljuk és forró sütőben, aranysárgára sütjük. A tészta másik felét ugyanúgy sütjük. Az elkészített krémet ráöntjük az alsó lapra, elsimítjuk és a felső lappal beborítjuk. Kockákra vágjuk. Ha a krémünk laza, a felső lapot külön vágjuk.
Töltelék:
3 db tojás, 10 dkg fruktóz, 1 csomag diétás vaníliás pudingpor, 3 dl 1,5%-os tej, 1 dl víz.
1 dl vízzel és 2 dl tejjel, 5 dkg fruktózt felteszünk forrni. A tojások sárgáját 1 dl tejjel és a pudinggal elkeverjük. Ha a tej forr, belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. A tojások fehérjéjét nagyon keményre verjük a maradék fruktózzal, és a még forró pudingba keverjük.
Összes tápanyagtartalom: 19996 kJ/4771 kcal, 76 g feh., 319,6 g zsír, 393 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 999 kJ/238 kcal, 3,8 g feh., 15,9 g zsír, 19,6 g szénh.
MEGGYES KARIKÁK
/30 db/
Hozzávalók:
28 dkg liszt, 25 dkg Delma light margarin, kevés víz, 1 dkg só, 1 evőkanál ecet, 1 db tojás sárgája.
Az alapanyagokból "vajastésztát" készítünk.
Töltelék:
1/2 kg meggy, 6 dkg darált dió, 1 citrom leve és héja, 1 evőkanál rum.
A meggyet kimagozzuk, meglocsoljuk a rummal, citromlével és beleforgatjuk a darált dióba.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kerek lapokat szúrunk. Egy-egy lapocska közepébe meggyet teszünk, egy másikkal befedjük. A kerek lapokat jól összenyomkodjuk a szélénél. Megkenjük tojássárgájával és előmelegített, forró sütőben sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 10601 kJ/2565 kcal, 50,6 g feh., 146,5 g zsír, 258,9 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 353 kJ/85,5 kcal, 1,6 g feh., 4,8 g szír, 8,6 g szénh.
BÚRKIFLI
/20 db/
A tészta megegyezik a krémes tésztájával.
Töltelék:
8 db tojásfehérje, 10 dkg fruktóz, 15 dkg darált dió, 10 dkg morzsa, 1 citrom leve és héja,
5 dkg mazsola.
A tojásfehérjéket gőz fölött kemény habbá verjük. Beleadagoljuk külön-külön a többi hozzávalót, spric zsákba tesszük és a kinyújtott tésztára spricceljük, amit 5 cm széles csíkokra vágtunk. A tésztát hajlékony kés segítségével feltekerjük, kissé bekenjük a tetejét is töltelékkel. /Ettől lesz szép a tészta teteje./ 6-8 cm-es darabokra vágjuk. Kifliket formázunk belőle, forró sütőben sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 24.727 kJ/5836 kcal., 111,7 g feh., 388 g zsír, 471,1 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 1236 kJ/292 kcal., 5,5 g feh., 19,4 g zsír, 23,5 g szénh.
TIROLI ALMÁS RÉTES
/kb. 20 szelet/
Úgy készül a tészta, mint a búrkiflié, csak szélesebb csíkokat vágunk.
1 széles csíkot, további 4 vékony csíkra vágunk, a rétes díszítéséhez.
Töltelék:
1 kg savanyú alma, 10 dkg dió, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg fruktóz, 2 kávéskanál fahéj.
Az almát lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. A tésztát ráhajtjuk a töltelékre és megkenjük tojással. Először az egyik csíkot tesszük hullámosan a tészta tetejére, majd ellenkezőleg a másik csíkot is. Ezt is lekenjük tojással és sütőlemezre téve, forró sütőben sütjük. Készíthetünk ugyanígy tiroli túróst és mákost is.
Összes tápanyagtartalom: 23.291 kJ/5561 kcal., 81,5 g feh., 359,4 g zsír, 501,2 g szénh.
1 szelet tápanyagtartalma: 1164 kJ/278 kcal, 3,4 g feh., 17,9 g zsír, 25 g szénh.
LEKVÁROS HAJTÓKA
/30 db/
"Vajastésztát" készítünk.
Töltelék:
40 dkg diabetikus lekvár.
A vékonyra kinyújtott tésztát kockákra vágjuk, mindegyikre egy kiskanál lekvárt rakunk és háromszög alakúra hajtjuk. Tojással megkenjük, forró sütőben sütjük.
Összes tápanyagtartalom: 18.112 kJ/4325 kcal., 52,7 g feh., 297,5 g zsír, 355,2 g szénh.
1 db tápanyagtartalma: 603 kJ/144 kcal., 1,7 g feh., 9,9 g zsír, 11,8 g szén
Vissza a főoldalra!