ALMÁS TÚRÓTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
4 db tojás, 12 dkg liszt, 8 dkg fruktóz. 9 lap zselatin, 6 savanykás alma, 2,5 dl citromlé, 50 dkg félzsíros túró, 1 db citrom héja, 3 dl tejszín, folyékony édesítőszer.

A zselatint beáztatjuk. Az almákat megmossuk. 2 almát vékonyan felszeletelünk, a többit kockákra vágjuk, meglocsoljuk 2 evőkanál citromlével, hogy ne barnuljon be. Felforralunk 1 dl citromlevet 1 dl vízzel. Gyenge tűzön megpároljuk benne az almákat, végül lecsepegtetjük. A túrót a reszelt citromhéjjal, az édesítőszerrel és a maradék citromlével eldolgozzuk. A zselatint kinyomkodjuk, feloldjuk és hozzákeverjük a túrós masszához. A tejszínt kemény habbá verjük. Amint a túrómassza kezd szilárdulni, óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot és az almakockákat. A piskótalapot kapcsos tortaformába tesszük, ráöntjük a túrókrémet, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a párolt almaszeletekkel díszítjük.

Összes tápanyagtartalom: 12583 kJ/3061 kcal, 175,4 g feh., 147,8 g zsír, 257,3 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma : 786 kJ/191 kcal, 10,9 g feh., 9,2 zsír, 16 g szénh.




CSOKIKRÉMTORTA
/18 szelet/

Hozzávalók:
3 db tojás, 8 dkg fruktóz, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 2 dkg kakaópor, 1 csomag sütőpor, 10 dkg diabetikus csokoládé, 6 dl tejszín, 1/2 csomag zselatin, 2 db tojássárga, 1 evőkanál vágott pisztácia, folyékony édesítőszer (Huxolin).
A tojásfehérjéből és a fruktózból kemény habot verünk. A tojássárgákat elkeverjük 2 evőkanál vízzel, majd a habba csurgatjuk. Beleszitáljuk a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet. Kikent tortaformába öntjük, előmelegítet sütőben, kb. 25 percig sütjük. Ha kihűlt, úgy vágjuk ketté, hogy az alja vastagabb legyen, mint a teteje. A bevonócsokit gőz fölött megolvasztjuk. Ha már majdnem dermed, beleadagoljuk a keményre felvert tejszínhabot /3 dl/. A piskótát visszarakjuk a tortakarimába, és úgy öntjük a krémet a tésztára, majd 30 percre hűtőbe rakjuk. A zselatint 2 dl vízzel oldásig hevítjük, ha langyosodik, belekeverjük a tojássárgákat és a folyékony édesítőszert. Végül óvatosan beleadagoljuk a keményre felvert tejszínhabot. A csokikrémre kenjük, lefedjük a vékony piskótalappal, ha marad krém, a torta tetejére is kenünk, megszórjuk kakaóval és vágott pisztáciával.

Összes tápanyagtartalom: 15463 kJ/3706 kcal, 76,3 g feh., 252,1 g zsír, 262,2 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 859 kJ/205 kcal, 4,2 g feh., 14 g zsír, 14,5 g szénh


CSOKOLÁDÉS GYÜMÖLCSTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
14 dkg Delma light margarin, 3 db tojás, 10 dkg fruktóz, 3 evőkanál kakaópor, 7 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 50 dkg gyümölcs (cseresznye).
A margarint habosra keverjük a tojások sárgájával, a fruktózzal, a kakaóval, a sütőporos liszttel, végül a tojásfehérjéből vert habbal. Kikent tortaformába öntjük, belenyomkodjuk a darabolt gyümölcsöt és forró sütőben, mérsékelt lángon tűpróbáig sütjük.

Összes tápanyagtartalom: 7217 kJ/1741 kcal, 33,5 g feh., 79,8 g zsír., 225,3 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 451 kJ/108 kcal, 2 g feh., 4,9 g zsír, 14 g szénh.



FEKETEERDEI MEGGYTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
6 db tojás, 18 dkg liszt, 10 dkg fruktóz, 2 dkg kakaópor, 1 csomag sütőpor.
Krémhez: 1 csomag vaniliás krémpuding, 4 dl 1,5 %-os tej, 3 dl tejszín, 50 dkg magozott meggy, 1/2 csomag étkezési zselatin, folyékony édesítőszer (Huxolin), 5 dkg diabetikus csokoládé.
A hozzávalókból kakaós piskótát készítünk. A pudingot az előzőhöz hasonlóan elkészítjük. A csokis piskótát kettévágjuk, rárakjuk a meggy 3/4 részét, rákenjük a krémet, befedjük a másik lappal és a maradék tejszinhabbal körbekenjük. A csokit lereszeljük és vékony csíkban beszórjuk vele a torta oldalát. A tejszínhabbal meg"spricceljük", és minden pöttyre teszünk egy fél meggyszemet. Ha marad csokink felolvasztjuk és ezt is a torta tetejére "spricceljük".

Összes tápanyagtartalom: 13923 kJ/3344 kcal, 105,8 g feh., 159,6 g zsír, 374,8 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 870 kJ/209 kcal, 6,6 g feh., 9,9 g zsír, 23,4 g



FRANCIA MÁLNATORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
18 dkg liszt, 8 dkg Delma light margarin, csipet só, 1 db tojás, 1 dl 12%-os tejföl.
Az anyagokat összegyúrjuk és hideg helyen, legalább 1 órát pihentetjük. Kerek lapot nyújtunk és úgy bélelünk ki egy kikent, lisztezett tortaformát, hogy körbe kb. 2 cm-es pereme legyen. Forró sütőben, aranysárgára sütjük. Megtöltjük a következő krémmel: 2 db tojás, 2 dkg liszt, 1/2 l 1,5 %-os tej, 1/2 rúd vanília, folyékony édesítőszer (Huxolin), 25 dkg ribizli, 1 csomag piros tortazselé. Az egész tojást a liszttel simára keverjük, a tejet a vaníliarúddal feltesszük forrni, majd a tojásos liszttel sűrűre főzzük. Ha kihűlt a krém, a tésztaüregbe öntjük, kirakjuk a ribizlivel és leöntjük a tortazselével.

Összes tápanyagtartalom: 7066 kJ/1699 kcal, 74,4 g feh., 71,7 g zsír, 189,7 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 441 kJ/106 kcal, 4,6 g feh., 4,4 g zsír, 11,8 g szénh.



GYÜMÖLCSTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
25 dkg Delma light margarin, 20 dkg liszt, 5 dkg fruktóz, 1 db tojás, 1 dl 12%-os tejföl.
Krémhez: 5 dkg margarin, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 1 db tojás, 1 csomag szintelen tortazselé, 2 db kiwi, 10-15 dkg eper vagy málna.
A liszt közepébe ütjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a puha margarint, a fruktózt és a tejfölt. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és gyümölcstorta formába nyomkodjuk. Forró sütőben sütjük. Közben oldjuk fel a tejben a pudingot. Ha kezd sűrűsödni, adjuk hozzá a margarint és az egész tojást. Kenjük rá a tortalapra és ha kihűlt, kiwikarikákkal rakjuk ki a szélét. Középre tegyük a félbevágott eperszemeket. Öntsük a tetejére egyenletesen a tortazselét, és hűtőben jól dermesszük meg.

Összes tápanyagtartalom: 11783 kJ/2844 kcal, 60,9 g feh., 176,1 g zsír, 254,8 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 736 kJ/177 kcal, 3,8 g feh., 11 g zsír, 15,9 g szénh.



JOGHURTOS PUDINGTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
4 db tojás, 12 dkg liszt, 8 dkg fruktóz, 4 dl joghurt, 4 dl 1,5%-os tej, 2 evőkanál zselatin, 1 csomag eper pudingpor, folyékony édesítő (Huxolin), 1 csomag tortazselé.
A tojásból piskótát készítünk. A pudingot 1 dl hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd a pudinggal simára keverjük. 1 dl joghurtot elkeverünk a zselatinporral és kis lángon, oldódásig hevítjük. A többi joghurtot elkeverjük a pudingba, majd hozzáöntjük a zselatint. Édesítjük. Kapcsos tortakarikába tesszük a piskótát, beleöntjük a joghurtos pudingot. Fóliával lefedjük, és hűtőszekrényben, másnapig hűtjük. A tetejére, tortazseléből készíthetünk különböző formákat.

Összes tápanyagtartalom: 7147 kJ/1723 kcal, 84,7 g feh., 37,6 g zsír, 257,2 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 446 kJ/107 kcal, 5,2 g feh., 2,3 g zsír, 16 g szénh.


MÁRVÁNYTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
1. Tészta: 5 db tojás, 7 dkg fruktóz, 1 dkg kakaópor, 5 dkg dió, 8 dkg liszt, 1 csomag sütőpor. Piskótát készítünk, előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütjük. Kiborítjuk és ha kihűlt, kettévágjuk.
2. Tészta: 5 db tojás, 14 dkg liszt, 7 dkg fruktóz, 1 citrom leve és héja. Ebből a tésztából is piskótát sütünk, de ezt zsírpapírra kenjük. A sütésnél ne szárítsuk ki, mert nem tudjuk tekerni. Ha mégis száraz lenne, tegyük egy nedves konyharuhára. A félbevágott tortát és a tortalapot is megkenjük krémmel. A tortalapot miután megkentük, 2-3 cm-es csíkokra vágjuk. A félbevágott és megkent torta közepére helyezzük élével a csíkokat és egymáshoz illesztve addig tekerjük, ameddig a torta szélét el nem érjük. A tetejére a torta másik fele kerül, a krémes felével befelé.
Töltelék: 3 db tojás, 1 csomag Delma light margarin, 3 dkg kakaópor, 5 dkg fruktóz, 7 dkg darált dió. A margarint az egész tojással és a fruktózzal kikeverjük, majd a kakaóval és a dióval is alaposan kihabosítjuk. A torta tetejére tehetünk olvasztott csokit, amit 5 dkg kókuszreszelékkel megszórunk.

Összes tápanyagtartalom: 18564 kJ/4473 kcal, 132,5 g feh., 261,6 g zsír, 366 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 1160 kJ/279 kcal, 8,2 g feh., 16,3 g zsír, 22,8 g szénh.


NARANCSTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
4 db tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg darált dió, 2 db narancs leve, 1 db narancs héja, 1 csomag sütőpor, 10 dkg fruktóz, 3 dl tejszín, 1 evőkanál zselatin, 1 dl tej, édesítőszer. A tojásból, lisztből, dióból, 1 narancs héjából és a sütőporból piskótát sütünk. Ha kisült, hurkapálcával megszurkáljuk, de ne szúrjuk át az alját. A lukakba narancslevet öntünk. Folpack fóliába csomagoljuk és hűtőben hagyjuk, legalább 1 napig. Tálalás előtt a zselatint a tejjel, oldódásig melegítjük. Ha kihűlt, édesítőszerrel keményre vert tejszínhabba csurgatjuk. Ezt a habot kenjük a torta tetejére, és ezzel, valamint gerezdekre szedett naranccsal díszítjük.

Összes tápanyagtartalom: 9277 kJ/2212 kcal, 58,8 g feh., 142,7 g zsír, 172,3 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma : 579 kJ/138 kcal, 3,6 g feh., 8,9 g zsír, 10,7 g szénh


OROSZKRÉMTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
6 db tojás, 18 dkg liszt, 10 dkg fruktóz, 1 csomag sütőpor.
Krémhez: 1 csomag vaniliás krémpuding, 4 dl 1.5 % -os tej, 1/2 rúd vanilia, 3 dl tejszín, 2 db tojás sárgája, 1/2 csomag étkezési zselatin, folyékony édesítőszer (Huxolin). Piskótát sütünk. Ha kihűlt, kettévágjuk. Közben 3 dl tejet felforralunk a vaniliarúddal, és a folyékony édesítőszerrel. 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport és a tojások sárgáját. Ha a tej forr, beleöntjük a pudingot és sűrűre főzzük. A zselatint 2 dl vízben oldásig melegítjük, ha dermedni kezd, a keményre felvert tejszínhabba csurgatjuk. Ha a puding kihűlt, óvatosan beleadagoljuk a tejszínhab felét. A krémet a piskótára kenjük. Rátesszük a tetejét és ezt is bekenjük krémmel. A maradék tejszínhabbal szépen díszítjük a tetejét.

Összes tápanyagtartalom: 12418 kJ/2984 kcal, 103,4 g feh., 142,9 g zsír, 322,2 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 776 kJ/186 kcal, 6,4 g feh., 8,9 g zsír, 20,1 g szénh.


RÉTEGES TORTA
/24 szelet/

Hozzávalók:
25 dkg Delma light margarin, 10 dkg fruktóz, 5 db tojás, 1 citrom reszelt héja, 1/2 dl rum, 5 dkg darált mandula, 12 dkg liszt, 12 dkg étkezési keményítő, 4 evőkanál diabetikus lekvár, 5 dkg diabetikus csokoládé, 1 csomag sütőpor, vágott pisztácia, 2 evőkanál olaj. A margarint habosra keverjük a fruktózzal, a tojássárgáját belekeverjük a krémbe, hozzáadjuk a reszelt citromhéját és a darált mandulát. Beleszitáljuk a keményítővel és sütőporral elkevert lisztet. A fehérjéket kemény habbá verjük és apránként a masszához adagoljuk. Kikent tortaformába öntünk egy vékony réteget. Előmelegített sütőben, 6-8 percig sütjük. Rákenjük a következő réteget és kb. 5 percig sütjük. Összesen 10-12 réteg lesz. Közben, minden harmadik réteget vékonyan bevonunk felmelegített és áttört diabetikus lekvárral. A kihűlt tortát bevonjuk a felolvasztott és 1-2 evőkanál olajjal higított csokoládéval. Tetejét megszórjuk vágott pisztáciával.

Összes tápanyagtartalom: 14751 kJ/3538 kcal, 72,4 g feh., 198,1 g zsír, 324 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 614 kJ/147 kcal, 3 g feh., 8,2 g zsír, 13,5 g szénh.


TÚRÓTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
15 dkg Delma light margarin, 1 kg félzsíros tehéntúró, 10 dkg fruktóz, 2 citrom reszelt héja és leve, 4 db tojás, 2 dl 1,5% -os tej, 6 dkg búzadara, 5 dkg mazsola, 16 szem ribizli. A puha margarint a fruktózzal és a tojássárgákkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét, héját, az áttört túrót, a tejet és a búzadarát, legvégül a keményre felvert tojáshabot. Kikent, lisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, aranysárgára sütjük. Ha kihűlt, a szélét kirakjuk ribizli és mazsolaszemekkel. (A mazsolát el is hagyhatjuk).

Összes tápanyagtartalom: 13038 kJ/3131 kcal, 197,6 g feh., 158,8 g zsír, 231,1 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 814 kJ/195 kcal, 12,3 g feh., 9,9 g zsír, 14,4 g szénh.


TÚRÓTORTA SÜTÉS NÉLKÜL
/36 db/

Hozzávalók:
1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl 1,5 % -os tej, 50 dkg félzsíros túró, 10 dkg fruktóz, 1 citrom leve és reszelt héja, 4 dl tejszínhab, 1/2 csomag étkezési zselatin, 1 dl víz, 5 lapos ostya tortalap (25 dkg). Az előírásnak megfelelően megfőzzük a pudingot. Ha kihűlt, kikeverjük az áttört tehéntúróval. Hozzáadjuk a fruktózt, a citrom reszelt héját, levét, majd a keményre vert tejszínt. A vízben oldásig hevítjük a zselatint, majd ha kihűlt, belecsurgatjuk a túrókrémbe. 2 torta lesz belőle. 1-1 lapot megkenünk túrókrémmel, rátesszük a felső lapot és hűtőben, legalább 1 napig dermesztjük. Majd a tetejét is megkenjük a félretett krémmel. Az 5. lapot apróra összetördeljük és a torták tetejére szórjuk.

Összes tápanyagtartalom: 15654 kJ/3756 kcal, 161,5 g feh., 173,7 g zsír, 383,5 g szénh. 1 db tápanyagtartalma: 434 kJ/104 kcal, 4,4 g feh., 4,8 g zsír, 10.6 g szénh


CSOKOLÁDÉS DIÓTORTA
/16 szelet/

Hozzávalók:
6 db tojás, 10 dkg fruktóz, 2 evőkanál darált dió, 1/2 rúd vanília, 6 dkg Delma light margarin, 4 dkg liszt, 5 dkg kakópor, 7 dkg zsemlemorzsa, 6 lap zselatin, 1 dl erős fekete kávé, 2 evőkanál kakaópor, 8 dkg fruktóz, 3 dl tejszín .
Díszítéshez: 3 dkg margarin, 5 dkg kókuszreszelék, 2 dkg fruktóz, 2 kávéskanál kakaópor. A tojások sárgáját 4 dkg fruktózzal és a dióval habosra keverjük. Hozzáadjuk az összetört vanília rudat. A megolvasztott margarint eldolgozzuk a masszával. A fehérjét a maradék fruktózzal kemény habbá verjük és a masszához adjuk. Belekeverjük a zsemlemorzsát és végül beleszitáljuk a kakaóval elkevert lisztet. A tésztát kikent tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 45 percig sütjük. Közben a zselatint beáztatjuk. A kakaóport és a fruktózt simára dolgozzuk a kávéval, és habverővel simára keverjük a felolvasztott zselatint. Ha a kakaós massza szilárdulni kezd, hozzákeverjük a keményre felvert tejszín felét. A tésztát 3 karikára vágjuk. Az alsóra visszatesszük a tortaformát, megkenjük a krém felével. Rátesszük a 2. karikát, bevonjuk a maradék krémmel és rátesszük a 3. lapot. Oldalát és tetejét bekenjük tejszínhabbal. Hűtőbe tesszük, legalább 1 órára. Serpenyőben a margarinon megpirítjuk a fruktózt és a kókuszreszeléket, és ezzel is bevonjuk a tortát. Ha marad még tejszínhab, a torta tetejét körbe "spricceljük".

Összes tápanyagtartalom: 16420 kJ/65 kcal, 119,2 g feh., 212,8 g zsír, 348,7 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 1026 kJ/247 kcal, 7,4 g feh., 13,3 g zsír, 21,7 g szénh.


FENYŐFÁS TORTA
/16 szelet/

Tésztához:
20 dkg Delma light margarin, 8 dkg fruktóz, 6 db tojás, csipetnyi só, 10 dkg darált dió, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
Krém: 1 csomag vaniliás pudingpor, 1/2 l tej, 5 dkg darált dió, 25 dkg Delma light margarin, folyékony édesítőszer (Huxolin). A tejből, a pudingporból és a darált dióból sűrű krémet főzünk. Belekeverjük az édesítőszert és ha kihűlt, a margarinnal habosra keverjük. A tésztához, a margarint a fruktózzal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a darált diót, a sót, a sütőporos lisztet és végül a keményre felvert tojásfehérjéket. Kikent, lisztezett tortaformába öntjük és közepes lángon sütjük. Ha kihűlt, 3 részre vágjuk és megkenjük krémmel, a tetejét és az oldalát is. Karton vagy zsírpapírból vágunk egy tortának megfelelő kört, a közepébe rajzolunk egy fenyőfát, amit kivágunk belőle. A sablont a tortára rakjuk és a hézagokat 10 dkg darált mogyoróval megszórjuk. Ha marad krém, a fenyőfa széleit körbe "spricceljük". Jól behűtve tálaljuk.

Összes tápanyagtartalom: 17962 kJ/4291 kcal, 98 g feh., 309,8 g zsír, 260,6 g szénh. 1 szelet tápanyagtartalma: 1122 kJ/268 kcal, 6,1 g feh., 19,3 g zsír, 16,2 g szénh.






Vissza a főoldalra!