Music by traditional
arr. by Görög Ferencz
 
Get Adobe Flash player
5 2
 
5,000  HUF
 
 

Fertőrákos (németül: Kroisbach) község Győr-Moson-Sopron megyében. Történeti és művészeti emlékei révén kiemelkedik a legtöbb magyar falu közül. Az egyetlen olyan magyarországi község, amelyet városfal övezett, és püspöki palotája is volt. Szép természeti környezetben fekszik, és csaknem minden épülete műemlék. A világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése.

 

A rákosiak saját zenekaráról 1777-ben esik szó az egyház látogatási jegyzőkönyvben. Schragner Keresztély tanítót dicsérik, mert nemcsak orgonálni tud, de egyéb hangszerekhez is ért. Ezt egyébként el is várják tőle. Az ez évi vizitációs válaszokban Harrer Nepomuk János plébános jelzi: „Vasárnaponként az istentiszteletet lehetőség szerint a kórus énekével és a hangszerek, azaz a hegedűk és az orgona kíséretével, a tanító vezetésével tartjuk.” Később már egyértelművé válik, hogy vasárnapokon általában az a szokás, hogy csak a hívők énekelnek, viszont ünnepeken kórus és zenekar emeli a szertartás fényét.

 

Fertőrákos Község Fúvószenekara, azaz a "Rákosi Fúvósok" 2001. márciusában alakult meg, mint a Német Dal-és Kultúregyesület része, s az akkori kultúrcsoportok (német nemzetiségi énekkar; néptánccsoport;) közül utolsóként. Célja a fertőrákosi német kisebbségi hagyományok ápolása, örökségének újjáélesztése.

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Az Ön kosara:
----------------------------
A kosár üres!
 
 
 
 
Flag Counter