Tudnivalók

Zsebfonográf, ritka táskagramofonok, lemezek, tűk

Englishdeutschпо-русски
Orosz fordítás, tolmácsolás

Eladó gyűjtemény – ELKELT!


Mikiphone zsebfonográf, 7 ritka és 1 átlagos orosz (szovjet) táskagramofon, tölcséres gramofon, gramofonállvány, 92 gramofonlemez, sok ezer gramofontű, 2 hangszedő. Mind eredeti, 7 év alatt gyűjtöttem össze.

Az összes fénykép megtekintése »

Miért ritkák a táskagramofonjaim?


Az első orosz gramofonlemezt 1903-ban a francia Pathé gyártotta, s ügynökei terjesztették országszerte. Innen származik a gramofon orosz neve: patefon (pathéphone, патефон). 1930-tól az 1960-as évek elejéig Oroszországban (a Szovjetunióban) több üzemben is gyártottak hordozható kivitelű, úgynevezett táskagramofonokat; ettől kezdve patefon névvel már csak ezeket illették. (A hatvanas évek elején a villamos lemezjátszó szorította ki őket a piacról.) A termelés zömét (98 % felett) azonban a nagyobb méretű táskagramofonok adták, 34-42 cm közötti hosszmérettel. Az ettől lényegesen kisebb patefonok csak különleges célokra (pl. a Maljutka zsebgramofon a katonatiszteknek), kis példányszámban készültek. Következésképpen ritkán bukkannak fel a régiségpiacon (főként jó állapotban), s áruk az előzőéknek többszöröse.

Miért kiválóak a gramofonjaim?


7 éven keresztül foglalkoztam orosz táskagramofonokkal, ezalatt mintegy 150 kis méretű került a kezembe. Gyűjteményembe ezek legjavát válogattam ki. Koruk 50-80 év. Ennyi idő alatt a gramofonok zömét (már ami egyáltalán megmaradt) sokféle károsodás érte. Gyenge a rugó — egyenetlen sebességgel, "nyávogva" játssza le a lemezt, rosszabb esetben végig sem játszik egy lemezoldalt. Töredezettek, morzsolódottak a sebességszabályzó-berendezés puhafémből készült röpsúlyai — a jelenség ugyanaz, továbbá a beállított sebesség állandóan "elmászik". Rozsdásak, sérültek a hangszedőkar csapágygolyói — nem követi rendesen a barázdát, meg-megugrik a tű, tönkreteszi a lemezt is. Szakadt a hangszedő fém hártyája ("membran"), elváltak a forrasztásai — halk, recsegős, zizegős lesz a hang. S még sorolhatnám sokáig. E hibák természetesen javíthatók, de ez eszköz-, anyag-, tudás- és pénzigényes; ráadásul úgy már a gramofon sem lesz 100 %-osan eredeti. Az én gramofonjaim mindeme hibáktól mentesek, s javítás nélküli, eredeti állapotúak.

Hogyan vásárolhat? Már sehogy.


A Kapcsolat gombra kattintva találja elérhetőségeimet. Kérdéseit felteheti, vételi szándékát jelezheti levélben, távbeszélőn, vagy szívesen látom egri otthonomban is, ha felkeres. A vásárlást megejtheti Egerben, vagy elküldhetem postán (ha előre fizet); sőt, Magyarország területén akár el is viszem Önhöz (ha előre kifizeti az oda-vissza benzinköltséget). A posta díjait a Szállítás gombra kattintva tekintheti meg, az egyes készülékek tömegét pedig a részletes leírásuknál találja.

Tartozék


  • Gramofontű 1 doboz (200 db)
  • Gramofonlemez 1 db