Növényvédelmi megoldások házilag

Trágyalevek készítése

Készíthetünk trágyaleveket fűszer és gyógynövényekből, külön-külön, vagy keverve. Ezek legfőbb alkotóeleme a csalán legyen. Tehetünk hozzá egyéb növényeket is, mint például a káposztafélék levelét is, de ne tegyünk bele növekedést gátló növényeket (fekete és fehérüröm, petrezselyem és lestyán). Az edény, amiben készítjük többféle lehet, de legjobb a fából, agyagból, betonból készült hordó.
Az erjedés lassú, hőmérséklettől függő folyamat. Először megzavarosodik a folyadék, folyamatosan színesedik, s az utolsó fázisban a már elpusztult növényi szövetekből sötét massza keletkezik. Ennek megfelelően eleinte csak enyhén, a vége felé azonban erősen bűzlik. Ha ez nagyon zavaró lenne, egy marék kőport keverhetünk hozzá.
Az erjedés előrehaladtának megfelelően változik a lé felhsználása is. Az erjedés kezdetén különösen jó, ha a palántákat az ültetés előtt ilyen trágyalével megszívatjuk. Így ezek jól gyökeresednek és szépen fejlődnek. Ez az eljárás megakadályozza a zellerrozsdát és megelőzi az őszirózsa fuzáriumos hervadását. A megerjedt levet ebben a korai állapotban rálocsoljuk, illetve permetezhetjük a tetűfertőzött rózsára, vagy rózsabokorra, amit tapasztalataink szerint tetvek, lisztharmat, vagy betegség veszélyeztet. Az erjedtebb állapotú lé is felhasználható ily módon, de fele-fele arányban keverjük vízzel.

Erjesztett levek

Csalánlé:

Általános erősítő, gombaölő, rovarpusztító
Összegyűjtünk öt kiló friss csalánhajtást és azt egy napos helyre állított fa-, fém-, műanyag- vagy betonedénybe tesszük, majd felöntjük 20 liter vízzel. Nyári napon a lé erjedése rövidesen megindul, miközben igen erős, kellemetlen szag keletkezik. Az erjedés tíz nap alatt befejeződik, ekkor az oldatot át szűrjük és ötszörös mennyiségű vízzel felhígítva használhatjuk permetezésre vagy öntözésre.

Fokhagymalé

Baktériumok, gombás betegségek ellen.
2-3 kg fokhagyma és vöröshagymaburkot 10 liter vízben 8-10 napig erjesztjük. Leszűrve 10-szeresére higítjuk.

Gyermekláncfű

Növénygyorsító
2 kg pitypanglevelet 10 liter vízben 14 napig áztatjuk, és 5-szörösére higítjuk.

Édeskömény lé

Erősítő hatás
1 kg hajtást 10 liter vízben 3 napig áztatjuk

Feketenadálytő

Szobenövényekhez erősítő, tökhöz, uborkához, paradicsomhoz serkentő hatása miatt ajánlott.
1 kg friss levelet 10 liter vízben 5-6 napig áztatjuk, kevergetjük, aztán leszűrjük és 5-szörösére higítjuk.

Kamilla lé

Zöld levéltetű ellen, magcsávázáshoz.
1 marék virágot 1,5 liter vízben fél napig áztatjuk, leszűrjük és 5-szörösére higítjuk.

Kenőszappan lé

Levéltetű, pajzstetű ellen.
20 dkg kenőszappant 10 liter vízben áztatjuk.

Utifűlé

Levéltetvek, káposztafélékre, gyökérgolyva és szárrothadás ellen.
1 kg friss, vagy 20 dkg szárított levelet 10 liter vízben 12 órán át áztatjuk.

Tejes permetlé

Paradicsomgomba és vírus ellen.
4 liter forralt fölözött tejet 2 liter vízzel keverünk össze.

Főzetek:

Bodzafőzet

1 marék bodzalevelet 10 liter vízben 20-30 percig főzzük.
Duplájára higítva káposztalepke ellen használjuk.

Nikotinfőzet

20 dkg dohány 10 liter vízben lassú tűzön fél órát főzzük. 12 órán keresztűl állni hagyjuk, leszűrjük 10 dkg káliszappannal keverjük.
Levéltetű, pajzstetvek molyok,araszolók ellen használjuk.

Zsurlófőzet

20-30 dkg szárított zsúrlószárat 3 liter vízben fél órát főzzük, leszűrjük 5-szörösére higítjuk.
Gombabetegségek ellen lemosópermetezésekhez használjuk.

Paradicsomszár főzet

Rágókártevők, atkák, levéltetvek ellen használhatjuk.
1 kg leveles azárat fél órán keresztűl főzzük annyi vízzel, hogy ellepje. Leszűrjük, 10 l-re egészítjük ki, 4 dkg káliszappant keverünk hozzá.

Fehéüröm, fekete üröm, tárkony

Földibolha riasztónak használhatóak. Fél kg leveles szárat, vagy 15-20 dkg szárított növényt 5 liter vízben 2-3 órán át áztatjuk, majd 20-30 percig főzzük és duplájára higítjuk.
Megjegyzés: Óvatosan használjuk, vegyük figyeleme a növekedégátló hatását!