gyürükurahobbit.atw.hu
<vissza
 

Egyetlen falatból jóllakik egy megtermett ember. A kilenc utitárs kapta az útra a tündéktől. Magát a kenyeret mallorn-fa levelébe csomagolják.

 
Jelentése: úti kenyér. A tündék úti kenyere. Egy-egy kis darab egész napra elvette az éhséget. Sokáig friss maradt, ha nem sérült meg eredeti, levelekből készült csomagolása.
 
 
A csomagolás elkészítése
 

Szükség van ollóra, sötétzöld, sötétbarna vagy fekete dekorgumira, ragasztóra, hőforrásra.

 
Teljes kép1. Nyomtassa ki a tündefalevelet, hogy elférjen egy szabványos A4-es méretű papírlapra (nagyobb képért kattintson a képre).
 
2. Rajzolja körül a levél formáját egy sötétzöld, sötétbarna vagy fekete dekorgumira, és vágja ki.
3 Azután rajzolja meg a levélforma erezetét a dekorgumira.
 
4. A levél festéséhez - kétféle zöld árnyalatban - akril kézműves festékre lesz szükség.
Egy rész szövetragasztók keverjünk össze két rész festékkel, hogy többszöri felhasználáshoz is elég rugalmas legyen.
 
5. A hőforrással óvatosan "melegítsük fel" a levelet és hajtsuk formára. Először a levél oldalpontjait kell meghajlítani, de vigyázva, hogy legyen elég szabad hely benne a lembasnak.
 
6. Hevítsük fel és alakítsuk a hosszú középpontot úgy, hogy a levél szemközti oldala köré csomagoljuk. Így létrejön egy fül, amely a levelet zárva tartja.
 
 
Ezzel kész is a levél!
 
A tündekenyér receptje:
 
Többféle kering az interneten, öszegyűjtöttem néhányat.
 

1. Ez citromos ízű, kissé édes, lángosszerű kenyér.

Hozzávalók:
2 1/2 kanál liszt
1 evőkanál sütőpor
1/4 teáskanál só
8 evőkanál hideg vaj
1/3 csésze cukor
2/3 csésze tej
1/2 teáskanál citromlé.

Sütés kb. 200 fokra előmelegített sütőben.

Elkészítés:
Egy nagy tálban keverje össze a lisztet, a sütőport és a sót. A vajat morzsolja a keverékbe. Majd adja hozzá a cukrot és keverje össze az egészet. Utána adja hozzá a tejet és a citromlevet, és gyúrja össze az egészet.

Nyújta ki a tésztát kb. 1/2 centi vastaggra. Vágjon ki belőle kb. 7,5 cm-es négyzeteket, majd tegye egy tepsibe. A négyzeteket vagdalja be saroktól sarokig egy késsel. Süsse kb. 12 percig amíg világosbarna nem lesz.

 

2. Egy egyszerűbb változat.

Hozzávalók:
20 dkg margarin/vaj
40 dkg liszt
10 dkg cukor
1 dl tej
1 mokkáskanál sütőpor

Sütés kb. 200 fokra előmelegített sütőben.

Elkészítés:
A lisztbe szórjuk bele a sütőport és a cukrot. Keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felolvasztott margarint/vajat és a tejet.
A tésztát gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
15 percet hűvös helyen pihentessük.
Lisztezett deszkán gyúrjuk át, és nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra, vágjuk ízlésünknek megfelelő nagyságú négyzetekre. Sütőpapírral kibélelt tepsiben kb. 15 percig süssük.