VISSZA............................................... MARKOTABÖDÖGE


Markotabödöge önálló község, Gyõr-Moson-Sopron megye északnyugati részén, a Tóközben fekszik, közel a Hansághoz.

Lakosainak száma 500, 1975-tol folyamatosan fogy. Talán kedvezõ helyzetet eredményezhet, hogy némileg emelkedik a házasságkötések száma.

Jelenleg kevés a munkalehetõség, a lakosság nagyobb hányada Gyõr üzemeiben dolgozik. Jövedelmüket málna- és uborkatermesztéssel igyekeznek kielégíteni. Számottevõ az egyéni állatállomány, noha mára már ez is csökkenõben van.

A település infrastruktúrával jól ellátott: a szennyvízcsatorna kivételével minden infrastruktúra (vezetékes ivóvíz, telefon, vezetékes földgáz) kiépült.

Megközelíthetõség
Közlekedését autóbuszjáratok biztosítják Gyõr és Csorna irányába. Személyautóval a 85-ös foúton Gyõr felõl haladva Kónynál jobbra lekanyarodva lehet a legkönnyebben megközelíteni.


Történeti áttekintés
Bödögét 1161-ben III. István király Nyáry Lõrincnek adta Bedegh néven, innen kapta a család a bedeghi nemesi elõnevet. Markota 1222-ben Péter ispán birtokában volt. Hosszas csatározások után a két község a gyõri Székeskáptalan birtokába került. A török dúlás után a káptalan felhívást bocsátott ki Markota betelepítésére. A két falut 1609-ben egyesítik. 1683-ban a Bécs alá vonuló török csapatok pusztították és rabolták a falut.

Az 1848/49-es szabadságharcban 9 honvéd vett részt, az elsõ világháborúban 200-an vonultak hadba. 1944-ben a falut bombatámadás érte, halálos áldozatai is voltak. Hõsi halottainak és áldozatainak száma 50 fõ.

1973-ban a községet közigazgatásilag Kónyhoz csatolták, ez visszavetette a falu fejlõdését. 1977-ben a felsõ tagozatos általános iskolások Kónyba lettek körzetesítve.

1990-ben megalakult a község önkormányzata, Markotabödöge ismét önálló lett.

Alsó tagozatos általános iskola és napközi otthonos óvoda jelenleg is mûködik a községben.

Építészeti emlékek

A római katolikus templom 1752-ben épült, barokk épület. Korábban egy kör alakú templom, vagy kápolna állt a jelenlegi templomtól kb. 150m-re. Mai külsõ homlokzatán Mária és Keresztelõ Szent János szobra áll. A fõoltár szobrai 1750 körül készült szép alkotások. A templom falán az I. és II. világháború áldozatainak emléktáblája található.

A markotai temetõt 1681, a bödögeit 1746 óta használják, bennük 1848-as honvédsírok is találhatók.

A település intézményei

Polgármesteri Hivatal Fõ u. 139. Tel.: 96/ 277 392

Óvoda Közkapu u. 12. Tel.: 96/ 277 407

Orvosi rendelõ Fõ u. 117.

Posta Fõ u. 139. Tel.: 96/ 277 453

Kereskedelem, szállás, vendéglátás

A községben egy vegyesbolt muködik, mely fõként alapvetõ élelmiszereket árul. A vendéglõk száma 1, állandó melegkonyhával nem rendelkezik. Elõzetes bejelentkezés esetén az óvodában van mód vendégétkeztetésre. Kereskedelmi szálláshely jelenleg nincs a faluban, de a falusi turizmus elvárásainak megfelelõ szálláshely kialakítást tervezik.

Rendezvények

Helyi jelentoségû esemény a búcsú, melynek megrendezésére november 1-jéhez (Mindenszentek) legközelebb esõ hétvégén kerül sor.

Immár hagyományosan kerül megrendezésre szeptember elsõ hétvégéjén a községben az Uborkaparti, mely szakmai és lakossági körökben egyaránt népszerû. Országosan is egyre nagyobb a visszhangja. Erre az eseményre családtagjaikkal együtt hazalátogatnak a Markotabödögérol elszármazottak, de érkeznek érdeklõdõk a környezõ településekrõl, Budapestrõl és más megyékbõl is.

1999-ben hármas céllal rendezték meg elõször, melyek a következõk: egyrészt az uborkatermelõk szakmai fórumának létrehozása, másrészt a falusi turizmus megindítása, a vidék népszerûsítése, valamint a tóközi-rábaközi települések együttmuködésének elõsegítése.

A rendezvény reggelén zenés ébresztõ, majd az óvodások és iskolások vidám mûsora nyitja meg az eseményeket. A délelõtt szakmai programokkal telik: kertészek, vetõmagforgalmazók, felvásárlók tartják meg elõadásaikat. A szakmai részt színesíti még a rábaközi-tóközi háziasszonyok versenye: a házilag eltett savanyúságok szakmai zsûri által történõ értékelése, eredményhirdetése.

A szakmai programokat követõen a délután ismét a szórakozás jegyében telik: kulturális szórakoztató mûsorok, sportversenyek várják az érdeklõdõket.

Civil szervezetek

2002-ben alakult meg az „Együtt Markotabödögéért” Egyesület, melynek célja a falu felvirágoztatása, a község szépítése, a kulturális élet gazdagítása.

KEZDÕLAP............................................................ LAP TETEJE