Ambassis (Chanda) lala

 

Indiai üvegsügér

 

Mint magyar neve is mutatja, hazája India északnyugati része, Bengália. Igen sok álló- és lassú folyású vízben fordul elõ, több üvegsügér rokonával együtt. A többi faj még nem tudott ilyen mértékben meghonosodni nálunk. Ez az igen kedvelt kis, majdnem átlátszó sügér 3-3, 5 cm-re nõ meg. Tartása 15-20 literes akvárium is tökéletesen megfelel. A finom homoktalajban a fény felöli oldalra Myriohyllumot telepítsünk sûrûn.

 

Középkemény, neutrális, vagy enyhén lúgos, tehát 7 pH-érték feletti, friss jól átszellõztetett vízzel töltsük fel. Ajánlatos 10 liter vízre egy csapott kávéskanálnyi, nem jódos konyhasót is tenni. Talajfiltrálót is beépíthetünk, mert az így betelepített tartóakvárium, ha a víz hõmérsékletére eléri a 22-26 fokot, tenyészmedencéjük is lehet.

 

Az ivarok megkülönböztetése már fiatal korban is könnyû. A félig kifejlõdött kis hímek úszójának széle - bár testük még színtelen - világoskékben ragyog. A kifejlett hímek teste ragyogó aranysárga, az úszósugarak világoskék szegélyen belül sötétek, majd még beljebb narancssárgák. Ha tenyészteni akarjuk õket, akkor a leírt módon elkészített akváriumba 2-3 nõstényt és 1-2 hímet tegyünk. Hamar otthon érzik magukat. A hímek szinte “izzani” kezdenek, meg-megkergetve egy mást vagy a nõstényeket.

 

Az ívást hamar elkezdik a növények között. Az igen apró, átlátszó ikra jó része tapadószállal a növényen függve marad. Több napon át tart az ikrarakás. A tenyészállatokat csak akkor vegyük ki, ha már az elsõ ivadék úszik az akvárium fény felöli oldalán.

 

Az ikrázás ideje alatt, mely 8-10 nap is lehet, kevés, nagy szemû Cyclopsszal etessünk. Az ivadék csak a legapróbb Cyclops naupliusszal nevelhetõ fel. Az ivadék nem úszik az eleség keresésére, ezért a porlasztót ott kell elhelyezni, ahol a fény hatására az eleség összenyúlik. A felszálló légbuborékok az összegyûlt eleséget ismét szétszórják, és az szinte az ott ácsorgó ivadék szájába hull. Jó és bõséges táplálás hatására gyorsan fejlõdnek. A negyedik héten már azonos formájúak szüleikkel, 4-5 hónapos korban, bár még nem teljesen fejlettek, de ivarérettek és továbbtenyészthetõk.

 

vissza

 

 

További oldalaim