Hemigrammopetersius caudalis

 

Sárga kongólazac

 

Kevesen ismerik, és még kevesebben tartották, vagy tenyésztették ezt az igen szép lazacfajt. Hazája a Kongó folyam és mellékfolyói, közel azonos elterjedésû, mint sokkal ismertebb kongólazac.

 

A hímek 7 cm, a nõstények 5-6 cm nagyságúak. A sárgaezüst nõstények nem feltûnõek, de a hímek igen hosszú, a farokúszóig megnyúlt hátúszója azonnal magára vonja minden érdeklõdõ figyelmét. Az úszók alapszíne halványsárga. A fehéren színezett hátúszó, a sárga szabályos vörösbarna színnel díszített farokúszó, a mell- és hátúszók fehér szegélye már igen széppé teszi a hímeket. Tartása és tenyésztése azonos a kongólazacéval, ezért ezzel külön nem foglalkozom.

 

Mégis van néhány olyan személyes megfigyelés, mely említésre méltó. Az ikráztatáshoz kihelyezett halak igen félénkek, ezért a tenyészcsapatot mindig este tegyük ki ikrázni. A lerakott ikrák száma nálam mindig kevesebb volt, mint a kongólazacnál, 100-150 szem szép eredmény.

 

A növekvõ ivadékok mindlét kongólazac fajnál igen érzékenyek a bomlástermékekre és a betegségekre. Ezért az ivadékokon a víz egy részét azonos vízzel pótolva, rendszeresen le kell cserélni. Az úszókon, testen megjelenõ lisztszerû szaprolégia még fertõtlenítõ beavatkozást is követel.

 

Érzékenységüket a betegségek iránt 3-4 cm-re megnõtt állatok már elvesztik, és díszei lehetnek minden igényes akváriumnak.

 

vissza

 

 

További oldalaim