mystat

A Petyaművek által írt történet kiegészítése néhány tényszerű adattal

 

Az alábbi történet nagy része megtörtént eseményeken alapul kb. odáig, amikor a PMR-16 elhallgatott.

A kiegészítések kék színnel történnek.

 

 

 

A kiskőháti PMR-16 átjátszó tanulságos története

( 446,193.75 MHz )

 

Kódolt tartalom: Wingdings2

Kérésre Postázom a magyar nyelvű kiadást :-)

 

Nos igen, a cím például folytatódhatna úgy, hogy volt...de megették a vadak! :) Vagy például úgy is folytatódhatna, hogy ugyan volt,.. sokak örömére, de azért nem gondolhatjuk, hogy ezt a Kazincbarcikai önkéntes éter-rendőrök hagyják majd nekünk. Jogosan ezt a kérdést az NMHH teheti föl hivatalból, hiszen rádiófrekvenciás zavar esetén el kell járniuk az ügyben. De zavar híján nem így történt! A Kazincbarcikai rádióamatőr irigység és rosszindulat megint megelőzött minden elvárható emberi határt, képviselőjük HG9MBV, HG9SM és internetes firkászuk a HG9IEG által. Mondhatjuk, hogy néhány magát rádióamatőrnek tituláló kazincbarcikai rokkant elvette más  emberek szórakozását, minden szépítés nélkül, azzal hogy feljelentette a rádióamatőr-sávon kívül üzemelő "PMR" átjátszót, amihez tulajdonképpen semmi közük nem volt. Kérdezhetnénk, hogy  -bár mindenki megteheti- , de mégis milyen erkölcsi alap vitte rá erre, és ki hatalmazta fel őt arra hogy mondván az amatőrök nevében és az ő érdekükben járjon el?

 


 

A történet évekkel ezelőtt kezdődött mikor is egy pár emberből álló kis csapat az amatőröktől teljesen függetlenül létesített egy átjátszó állomást a PMR sávon, saját maguk és kezdő rádiósok számára. Az idő multával saját erőből fejlesztve egyre jobb eredményeket értek el, az akkor még Tiszaújvárosból üzemelő berendezéssel.

 

 

Kétségtelenül a háborítatlan rádiózásé volt a főszerep, hiszen a PMR -esek körében nem szokás egymás feljelentése. Mindenki szem előtt tartotta, hogy ez egy hobby és másféle megközelítésnek egyáltalán nincs helye, így a rádiósok egymást segítve, fejlesztőmunkával vagy anyagilag támogatták.
Helyi rádióamatőrök látván a jó társaságot kétféle módon nyilvánultak meg. Volt aki a háttérbe húzódva mosolyogva figyelte a fejleményeket, és akadt olyan aki az első nap beszólásokkal kezdte a véleménynyilvánítást "jó játék ez hülyegyerekeknek".

 

 

Vagy emlékezhetnék például egy másik esetre mikor a rudabányai Pista (HA9KIS), az akkor tiszaújvárosi PMR7 -es csatornán üzemelő papagájra két forgalmazás között bekiabált nemtetszését kinyilvánítva, hogy: "milyen jogon, foglalnak le egy csatornát a mocskos kalózok". Persze tette mindezt név nélkül szintén, de hangról egyértelműen beazonosíthatóan.

 

 

Bár a rosszindulat kétszer olyan gyorsan terjed, mint az előremutató segítőkész szándék a rádióamatőrök között is természetesen szép számmal akadnak rendes emberek.

A tiszaújvárosi átjátszót egyre többen megelégedéssel használták, és egyre többen figyeltek fel rá az amatőrök és PMR -esek körében is mint egy hasznos eszközre. És mint kiderült az Antenna Hungáriánál is rádióznak páran akik felfigyeltek a kezdeményezésünkre, így összeismerkedtünk hamarosan pár AH munkatárssal, nevezzük Őket AGP nek és 9AR nek.

 

 

Itt felgyorsultak dolgok, hiszen AGP nek számos ötlete volt és ezt később megosztotta a 9AR el is, hogy mégis mit szól hozzá. Aki hüledezve fogadta az elmondottakat, hiszen számára addig csakis kizárólag az amatőrsáv létezett és azon kívül semmi értelmes rádiós közösség és technikai színvonal nem létezhet,, "Kérem kapcsolják ki, tudni se akarok róla!" :)

Ez a megjegyzés már akkor hangzott el, amikor az akkori NHH rádióellenőrző munkatársa engem hívott telefonon, s megkért a berendezés fizikai leszerelésére.

Eltelt egy kis idő és a kíváncsiság nagy úr, valamint átgondolván hogy segíthetünk egymásnak mégiscsak jelentkezett, és korrumpálódott a megszentségteleníthetetlen 9AR!

 

 

Így került a PMR átjátszó Tiszaújvárosból fel egészen a bükkszentkereszti Nagy-Som hegyre(720m) a 446.156 MHz en. Legelső telepítéskor 9AR fizikálisan nem segített, hiszen semmilyen jelentős érdeke nem fűződött a dologhoz ( IGEN a 9AR kicsit érdekember ), később felmerült részünkről egy kétsávos körsugárzó telepítése ami 2m -es sávon kiszolgálná az R3x amatőr átjátszót is, ekkor már nagyobb kedvvel látott hozzá Ő is a feladathoz. A januári hidegben a telepítés többszöri nekifutásra elnyerte végső formáját, az átjátszók egy diplexerrel közös antennáról mentek majdnem egy évig.

Szerintem elég nagy segítség volt a PMR-es társaságnak, hogy a berendezésük elhelyezést kaphatott ebben a magasságban, hisz amúgy oda soha sem kerülhettek volna be. Nem mellesleg a későbbi antenna szerelést magam végeztem, mert oda senki sem mert rajtam kívül felmászni. 

 

A feltűnően jól működő átjátszót egyre többen használták egy fél országnyi területről, és egyre több hívójeles amatőr kezdett bekapcsolódni az olyakor cseppet sem unalmas forgalmazásokba. A fordulat akkor következett be a nyugalomban, mikor a HG9SM (Misán György), a honlapjára feltette az átjátszó QTH ját, oly büszkén magára hogy egy teljes évi puhatolózás eredményeként rájött a helyére. Ekkor én az enigma2100 néven Skypon elérhető Gyurit felvettem, és megpróbáltam vele emberi módon megbeszélni, hogy az amatőröket ez semmilyen módon nem zavarja és legyen szíves a PMR eseket békén hagyni. Kezdeményezésem sikerre vezetett és Gyuri belátta hogy nincs igaza. A kiírás lekerült a weboldaláról.

Egy hónappal később mégis bejelentés érkezett a telephelyért felelős személyhez (9CW), amolyan baráti alapon mint haverok a kocsmában. Kiderült a Bükkszentkereszti PMR13 átjátszó leszereltetéséért a Rudabányai HA9KIS Pista a felelős, aki szintén tagja a Kazincbarcikai feljelentő társaságnak, és már nem bírta elviselni az idili hangulatot. HG9SM Gyuri ezekben az ügyekben általában felbujtóként, biztatta a többi amatőrt hogy tegyenek feljelentést mert Ő maga gyáva ilyesmihez.

 

 

Az átjátszó tehát leszerelésre került, de 9AR-el a kapcsolat nem romlott meg hiszen nem tehetett semmiről,  láthatólag megkönnyebbült ezek után. A feljelentők pedig lapultak nem lehetett hallani sem a Gyurit sem a Pistát sokáig. Közben a sors keze lesújtott 9KIS re, történt egy halálos baleset a családjában amely után valószínű más képben látta a világot és többet nem foglalkozott a PMR esekkel.

Eltelt egy év, a kedélyek lecsillapodtak, a bükkszentkereszti 446.156MHz, átkerült a miskolci Avas tetőre, mint amolyan helyi átjátszó a PMR sávon. Lassan megjelentek rajta a  miskolci amatőrök, köztük a 9AR is amivel nem is lett volna baj mindaddig amíg az átjátszó létezésére Kazincbarcikai irigy parkinzonkóros Czakó János (HG9MBV) figyelmét fel nem hívja a barátja a Misán György (HG9SM). Valószínű kezdetben nem a PMR esekre voltak irigyek hanem arra hogy az amatőrök ott forgalmaznak, és köztük a régi cimbi, a HG9AR is.

 

 

Mint említettem a 9AR el a kapcsolat nem romlott meg gyakran beszélgettünk is különböző dolgokról, sokszor az Avasi átjátszón keresztül, ami alapvetően hiba volt mert ez még jobban ingerelte 9MBV János egyébként is tébolyult elméjét.

Andrissal folytatott beszélgetéseim során végig úgy éreztem hogy támogat (akkor így is volt, mert jó volt szakmailag értelmes emberrel közösen dolgozni), de ez amolyan adok-kapok elven működött nála, mint később kiderült nem alaptalanul. Így megegyeztünk, hogy segítek neki a Sátoraljaújhelyi R7 amatőr átjátszó és a kiskőháti 9RUA összelinkelésében.

Közben félig kész állapotban volt a petyaművek tervezőasztalon egy másik átjátszó is amit az itt látható fényképek mutatnak, 9AR rámutatott arra a tényre hogy még egyszer nem lehet felvinni Bükkszentkeresztre, mert az már túl gyanús lenne. Így esett a választás kiskőhátra, a PMR16-os csatornán 446.193MHz es lejövővel.

 

 

Minkét project, az Újhelyi és az PMR16 is megvalósult, kisebb bonyodalmak árán. Ez vezetett a 9MBV teljes elmeháborodásához. Az bántotta hogy az ő véleményét és állítólagos szaktudását senki nem kérdezte meg, ezért mindkét frekvencián zavarni és  DTMF hangokat kezdett nyomkodni. Valamint Gyurival (9SM) közösen eltorzított hangon beszólogatott és hetekig nyomkodott a PMR átjátszón főleg az esti órákban. Ezt ketten megelégelve összefogtunk és elhatároztuk, hogy elmegyünk Barcikára, hogy megbizonyosodjunk onnan jön a zavar. Nem csalódtunk hiszen a város határában már elég erősen vettük a felmenő frekvencián a DTMF nyomkodásokat. 9MBV János előtt nagy térerővel levett antennával jött az adás. A velem lévő amatőrnek megvolt János telefonszáma megpróbáltuk felhívni, ill. bekopogtunk de ekkor megszűnt minden rádiós tevékenység és nem is kaptunk bebocsátást.

 

 

Eltelt még két hét MBV János a látogatás után nem nyomkodott tovább, vélhetően megijedt a haragosoktól. Tovább szövetkeztek a 9SM Gyurival csendben, és közös erővel feljelentették az átjátszókat a hatóságnál. Ennek eredményeképpen a 9AR egyre jobban megijedt, hogy tetten érik a PMR átjátszóval amit korábban Ő javasolt hogy tegyünk oda, ezért napközben jobbnak láttam ha nem üzemel a PMR16. Nem sokkal később végleg elnémult az átjátszó, a távvezérlésre sem reagált. Valami történhetett vele. 9AR kérdeztem nem tudott semmit, de az elmúlt napokhoz képest feltűnően nyugodt volt, hogy biztos nincs semmi baja.

A napközbeni szüneteltetést én kértem Petyától, aki eleinte be is tartotta ezt. Majd egyre többször fordult elő, hogy napközben mégis üzemelt. Kértem, hogy ne húzza ki ezzel a gyufát, mert nem erről volt szó, de ő csak mosolygott rajta. Nem hiába óvtam ettől, hisz egy ilyen napon megkereste a hatóság az ott üzemelő mobilszolgáltatót egy közös ellenőrzésre. A helyszíni szemle ideje alatt ugyan Petya szerint nem működött az átjátszója, de a cégek jelen lévő képviselőit nem ejtették a fejükre, a korábbi GPS koordináták alapján addig keresték a berendezést, hogy kizárásos alapon azonosították. S hogy ne legyen nagyobb bonyodalom belőle, kihúzták a konnektorból. Ez oly titokban történt, hogy én is csak nagy utánajárással tudtam meg utólag. Amikor erről beszámoltam Petyának, a történetet nem hitte el, mint ahogy a korábbi PMR 13 ügyben történt NHH-s telefonhívásra is csak azt mondta AGP-vel együtt, hogy én találtam ki. Ezek után nem csoda, hogy ezt sem hitték el, s „rám verték a balhét”, holott a játékszabályokat ők nem tartották be.

Négy napig faggattam de nem árulta el, hogy egyik délelőtt felment és sutyiban kihúzta a konnektorból. Ehelyett a 9AR hazugságokat talált ki, amit egy T-mobilos ismerős segítségével lelepleztünk és rájöttünk hogy egy hete folyamatosan hazudozik nekünk, és csak arra voltunk jók hogy ingyen fuvarként szállítgassuk őt. Pedig én többször említettem neki, hogy egy szavába kerül és amit feltettünk azt leszereljük önként. Ehelyett a görbe utat, a hazudozást választotta. Talán nem meglepő ha az ilyen emberekkel a kapcsolatot megszakítom.

 

 

A kiskőháti PMR16 átjátszót egy nehezen egyeztetett későbbi út folyamán leszereltük, közösen. Talán a 9AR félt a haragunktól amikor magával hívta a HG9MJ -t ismeretlen célból, talán társaságnak, talán testőrnek, persze a telefonban előre még behazudta nekünk hogy egy régi "természetjáró" ismerőse jönne velünk. :) Mikor egyszerűen megmondhatott volna mindent, hazugságok és félrevezetés nélkül hiszen a PMR -esek nem több csak átlagemberek, és nem verik át minden nap a barátaikat!

A történet az átjátszó kikapcsolását követően váratlan fordulatot vett. Petya kért, menjünk fel megnézni, mi történhetett vele. Azokban a napokban nem értem rá délelőtt, így mondtam, szívesen adok kulcsot is, de felmenni nem tudok. Ebben megállapodtunk, de aznap – amikor fel akart menni – tudtam meg az NHH-s kirándulás történetét, s egyből hívtam is telefonon, hogy ne menjen fel, mert nincs értelme. Ő azt mondta erre, hogy így tényleg nincs értelme, s nem is fog felmenni, a kulcsért sem jött el hozzám. De valójában mégis felment, amit egy térfigyelő kamera rögzített is, erről persze ő nem tudott. Amikor behatolt a helyiségbe (szerzett kulcsot hozzá), akkor szembesült a berendezés kikapcsolásával, s dühében az amatőr átjátszóink összes szűrőjét szanaszét tekergette. Ez 2011. szeptember 8-án 10:30 és 10:50 között történt, bizonyítékokkal alátámasztva. Innen – mint aki jól végezte dolgát – egyből a munkahelyére ment. Nekem már délben szóltak, hogy valami nem stimmel Kiskőháton, így a HA9MJ Janival felmentem délután, s ott tapasztaltuk a szabotázs tényét. Egyből rendőrt hívtunk, s lehelyszínelték az esetet. A mobil szolgáltatóval pedig közös biztonságtechnikai megoldás valósult meg, hogy ne ismétlődhessen meg az eset. Órákon keresztül tartott, míg az eredeti állapotot helyrehoztuk.

Amikor a leszerelés időpontjára sor került, az én autóm nem volt itthon, így a Petya autójával kellett felmenni, amire nincs belépési engedély az elzárt területhez, így a HA9MJ mint – igazolvánnyal is rendelkező – természetjáró lehetett volna a biztosíték a gépkocsival történő belépésre. De Petya nem vállalta be felmenni kocsival, így négyen gyalog hoztunk le mindent. Ennyit az ingyen kocsikázásról. Akkor a hangulat még töretlennek tűnt, hiszen az utolsó pillanatig szüksége volt ránk. De amint a közös projektek megszűntek, elkezdte a rádiós zavarokat termelni, a nyomkodásokat, a DTMF kapcsolgatásokat. A fórumokon tucatnyi nicket hozott létre különböző emberek lejáratására, közte az enyémre is, de a saját weboldalán is folyamatosan jelentek meg becsületsértő lejárató anyagok. Mivel velem megszakított minden kapcsolatot, egyik közös ismerősünkön keresztül üzentem neki, hogy ha ezzel a tevékenységével nem áll le, a bíróságon fogunk találkozni. Nem vette még komolyan, így el is kezdődött az adatgyűjtés. Amikor ezzel szembesült, már csak a fórumokon kerültek fel írásos lejárató anyagok, valamint ez a történet, amit kódolva tett közzé, természetesen a „jó haveroknak” elküldte a „magyar fordítást”, amit most egészítek ki azokkal, amikről „elfelejtett” beszámolni.

Megjegyzem, azóta számtalan alkalommal nyíltan Rágalmazott a HG9AR fórumokon és az éteren keresztül, és láthatóan nem tudja feldolgozni magában a történteket. Ezért született meg ezen iromány, hogy lássátok némely amatőrök mit engedhetnek meg maguknak, szemtelenül és büntetlenül élvezve a hatóság és a félrevetetett amatőrtársak jóhiszeműségét kihasználva.

 

A PMR átjátszó elhallgatása után használatba vettek egy – már nem használt, de még üzemelő – hajózási átjátszót, ami Tokaj Kopasz hegyen üzemelt. A 162.000 MHz és a 449.150 MHz frekvenciákon sugárzott, egymással összekötött átjátszók voltak. Erre „rátelepítette” a pontosidő szolgáltatását és a beep-et is. Nemegyszer SMS-ben kaptam tájékoztatást Petyától, hogy „köszönik nekem a 162-t”, vagy csak egyszerűen „162”. Ezek az SMS-ek a mai napig meg vannak. Eleinte nem is kapcsoltam, mi ez a 162, majd amikor szkennelésnél megállt a rádióm itt, akkor hallom a „nagy csapatot” ott rádiózni. Engem cseppet sem érdekelt, ott egyszer sem szólaltam meg. De a szkennelésben benne maradt ez a csatorna, s ott hallottam először azt a gépi hangot is, ami később a HG9MBV kalózkodás című anyagaként többször bejátszásra került Hejőszalontáról különböző amatőr átjátszókon. Ezekről is van bőven bizonyíték. Amikor ez a 162.000 valamiért meghibásodott, majd röviddel utána megszűnt, Petya és az AGP is engem okolt, nyilvánosan és e-mailban egyaránt. Hiába mondtam, nekem aztán abszolút semmi közöm nem volt ehhez, sőt még a berendezést sem láttam sosem. De ők a fejükbe vették, hogy mivel közel 20 évig dolgoztam Tokajban, ahhoz biztos volt kulcsom, odamentem, elrontottam, stb. Nem érdekelte őket a valóság most sem, s azóta az AGP is a Petya oldalán áll, annak ellenére, hogy évekig kollégák voltunk, sok közös projektünk volt, tudnia kellett volna, kinek hihet, kinek nem. Ő mégis neki hitt, ...ám tegye. Én nem kívántam a szennyesnek ezt a részét sosem kiteregetni, de a korrekt tájékoztatás e nélkül már nem volt lehetséges. Bár Petya és AGP is jó műszaki szakember, ezekből a történetekből rájöttem, velük csak addig működött bármi is, míg rám szükségük volt. Az ilyen szélforgó emberekre semmi szükségem… A teljes történethez hozzá tartozik még, hogy Petya egyetemista éveiben kezdte a kalózkodást, mások bosszantását, amikor rádióamatőr hívójelekkel visszaélve ál pakett üzenetekkel borzolta a tulajdonosaik és ismerőseik kedélyállapotát. Erről is vannak dokumentumok. Vagy amikor hónapokon keresztül zavarta az akkori R2X miskolci átjátszót még 2000-ben. De lehetne sorolni a debreceni AKSD, vagy akár a rendőrségi csatornák zavarásával, átjátszásával, vagy újra amatőrsávot érintő rendszeres suttogásaival… Ha ezeket az információkat a közös projektek előtt ismertem volna, sosem lett volna hasonló szituáció sem... Remélem ez a cikk okulás mindazok számára, akik még kapcsolatban vannak vele!

 

Kapcsolódó témák:

Renitensek

Zavarforrásaink

 

73! HG9AR