Rádióamatőr átjátszóink zavarforrása

 

 

2011. októbere óta rendszeres zavarások történnek az átjátszóinkon. Voltak estétől reggelig tartó folyamatos 7-8 órán keresztül tartó jelsugárzások a HG9RVA átjátszón. Volt ugyanez a HG9RUA felmenőjén de a HG9RVB-n is, vagy az egyik frekvencián épp megszűnő, majd a másikon folytatódó „szelektív zavar”. Ezek nagy részéről hangfelvétel is tanúskodik, mint pl. a HG9RVA-n 2011. november 16 este 23:05-től 17-e reggel 07:07-ig, amikor átköltözött a HG9RUA-ra, s ezzel a HG9RVC-n a reggeli kört is zavarta.

 

A zavarási módszer a következő: egy szignálgenerátor kimenete antennára a csatlakoztatva, és az átjátszó felmenő frekvenciáján olyan jelszinttel sugározva, hogy az átjátszó zajzárja nyisson ki. A laikus ember mondhatná, hogy egy zajzár vezérelt átjátszót bármikor érhet zavar, de nem állandó szintű modulálatlan vivő 8 órán keresztül. De ha még így is lenne, akkor nem fog csatornát váltani magától, s stabilan azon maradni. Ha változna egy zavaró jel frekvenciája, akkor pedig nem tudna 8 órán át teljesen stabilan zavarni egyetlen átjátszót. Amikor a zavart átjátszó frekvenciája mellé hangolva megpróbáltuk a zavaró jelet hatástalanítani egy másik vivő által keltett interferenciával, s ezzel az átjátszó leállt, pár másodperc múlva a zavarszint érdekes módon megemelkedett. Ha emeltük a jelet 2-3 dB-lel, akkor emelkedett utána a zavar szintje is. Amikor levettük a kioltó jelet, s a zavaró jel stabilan és tisztán bejutott, akkor pedig visszacsökkent pár másodperc múlva a zajküszöbre.

Ekkor már tudtuk, honnan jön a zavar. Bár mindig ügyelt arra a zavaró állomás, hogy fél óránál tovább egyfolytában ne sugározzon ki napközben FM vivőt, nehogy elmenjünk és lebukjon. Amikor a zavarás alatt egyik barátommal az átjátszón arról kezdtünk beszélni, hogy meglátogatjuk, üzenetet írt nekem, hogy neki van ismerőse a Rendőrkapitányságon. Természetesen 20 perc múlva már abbahagyta a zajongást.

 

Csak hogy nekünk voltak korábbi közös dolgaink, mint pl. kaptam tőle egy laptop winchestert. Erről senki sem tudott, csak mi ketten. És aznap a HG9RVB-n beszéltünk, amikor számítógépes hang megszólalt, s a következőt mondta: „Andris, a 40 GB-os winchestert add vissza”, íme a gépi hang önbevallása 2011. november 19-én.

Ugyanez a hang olvasta fel többször is abban az időszakban a „HG9MBV: kalózkodás napjainkban” című irományát. És ha már ennél a szövegnél tartunk, szükséges megjegyezni, hogy ezt heteken keresztül minden hétvégén elkövette több átjátszón is: HG9RVA, HG9RVB, HG9RUA (ahol a bejátszás legvégén az akkor üzemelő vezérlő kódokat is elárulja, amit csak mi ketten ismertünk) és a HG6RVA. Ez utóbbinál azzal a trükkel, hogy egy segédfrekvencián tette, aminek megtalálta a frekvenciáját és a hozzá tartozó CTCSS-t.

 

A HG9RVC átjátszónak a vezérlő elektronikáját ez az illető készítette el. Akkortájt jóban voltunk, ezért kértem meg erre. Amikor a kapcsolatunk az ő hibájából megromlott, ezekkel a kódokkal visszaélt, hiszen más ember ezekről nem is tudott. Hiába kértem, hogy ne játsszon vele, ő tagadta az esetet. Odáig ment a dolog, hogy vagy folyton szétkapcsolta a linkünket, vagy ha összekapcsolta, akkor rátett folyamatos zavart, majd állítgatta a kimenő szintet zajküszöbre. Hallatszik a szignálgenerátor 1 kHz-es jele is egy rövid időre.

Kénytelenek voltunk még aznap vezérlő módszert változtatni. Másnap reggel kapcsolgatni akarta, de sikertelenül, azóta ezzel már nem tud szórakozni.

 

De játszott mással, új módszert talált ki. Májusban karbantartásra mentünk fel Kiskőhátra. A munkák végeztével kipróbálás közben egy állomás jó minőségben feljutott, s míg válaszoltunk neki, egy szélessávú zajt kezdett kisugározni, aminek a jelenlétében már minden távolabbi állomás elveszett a zajban. Eleinte sztatikus zajra gondoltunk, s bíztunk abban, hogy 1-2 óra múlva magától megszűnik. Nem így történt. Mi minden paraméterünket leellenőriztünk, az antennákat, a vevő érzékenységet, a duplex szűrőt, de minden változatlanul jó volt, csak egyben nem akart működni. Aztán megnéztük az antennát, mi jön be róla. Látható volt a spektrumképen, hogy frekvenciafüggő a zaj. Ez a jel másnap reggelig rajta volt.

Nyilván az volt ezzel a célja, hogy a felhasználók azt tapasztalják, hogy a javítást követően rosszabbul működik, mint korábban. Erre a célra létrehozott egy regisztrációt, s hangfelvételeket töltött fel ugyancsak a lejáratásunkra. A kevésbé jártasakat félre is vezette. Ezek a hanganyagok a saját weboldalán is megtalálhatók…

 

Július 10-én este újra elkezdte a zaj sugárzást, sőt másnap este is. Szóltam a kollégáknak, menjünk éjszaka zavart keresni. Volt időnk elmenni a falujába és körülnézni. Természetesen onnan jött a zavar, a falu szélén -80 dBm, a Kossuth utca sarkán -66 dBm, a háza előtt -47 dBm szinttel.

Hejőszalonta határában -80 dBm

a Kossuth utca sarkán -66 dBm

A háza előtti mérés -47 dBm

 

Szóltam a Rádióamatőr Szövetségnek, hogy a Hírközlési Hatósággal vegyék fel a kapcsolatot, s a monitoring rendszerükön a mi frekvenciáinkat is figyeljék. Így ők is megállapították ezt a jelenséget és beazonosították a helyszínt. Tettek körutat a falujában is, amit nyilván észrevehetett, mert az óta a szélessávú zavart nem produkálta. De a hatóság természetesen a frekvenciáinkat továbbra is figyeli.

 

Legutóbb a napokban a HG9RVA-t zavarta a régi módszerével, ami az átjátszó zajzárjának folyamatos kinyitását jelenti. Épp Kiskőháton kísérleteztünk 10 GHz-en a HA8-as körzet felé, a HG9RVA-n kommunikáltunk a végpontokkal, e közben jött be a zavarás. Kéznél volt egy 10 dB-es csillapító, betettem a vevő ágba, gyönyörűen elhallgatott a zaj, majd 1-2 perc múlva ismét jelentkezett. Néztem a szintet, 10 dB-lel magasabb érték lett. Lehúztam az átjátszó vevőről a kábelt, így nem hallotta vissza a „sikerélményt”. Elkezdte tekerni a jelszintet felfelé, de mivel így sem indult neki, leállt vele. Közben szóltam a kollégáknak - akik épp Emődön voltak -, s megkértem őket, guruljanak el Hejőszalontára, ami onnan néhány kilométer. Azonnal átmentek, s analizátort használva könnyen behatárolták a zavaró QTH-t, a Kossuth utcán. Épp onnan jött, ahonnan az éjszakai szélessávú zavarok. Telefonon közölték velem a hírt, én pedig beszóltam a frekvencián, hogy a zavar Hejőszalonta, Kossuth utcából jön, hagyja abba, mert tudjuk, hogy ő az. A zavar fél perc múlva megszűnt.

 

A leírtaknál természetesen sokkal több zavarás fordult elő, valamint rengeteg bizonyíték szolgál arról, hogy mikor, milyen módszerrel, honnan és ki végezte mindezeket.

 

Én nem fogok ez ellen az ember ellen semmit tenni, ha valaki mégis úgy gondolja, hogy a tevékenysége akadályozza az ő vagy az átjátszót használó közösség amatőr munkáját, és ezért valami büntetést érdemel, akkor azt kérem, hogy az én tudtom nélkül "beszélje" meg vele!

 

2012. augusztus 12.

HG9AR