A Számítógép tuningolásról...

 

Manapság a legegyszerűbb mód egy számítógép teljesítményének növelésére nem az, hogy veszünk egy újabbat és jobbat, hanem bővítjük új hardverekkel, mint például: alaplap, memória, processzor, videokártya és merevlemez. Ezek azok a hardverei a számítógépeknek, amikre a legnagyobb figyelmet kell fordítanunk mikor tuningoljuk a gépünket. Nem csak,hogy nagyon egyszerű ez a megoldás, de nagyon takarékos is. Egy új gép árának a feléért meg lehet ezt csinálni és ugyanazt a teljesítményt, vagy akár jobbat érünk el. Az első és általában a legfontosabb az alaplap, hiszen erre kerül majd rá a videóvezérlő és a memóriák és nem mindegy, hogy DDR1 vagy DDR2 esetleg DDR3-as memórialapú lesz-e z alaplap. Ezeknek a memóriáknak ugyan is eltérő a sebessége és a csatlakoztatása az alaplaphoz. Ma már DDR1-et nem is nagyon használnak. A DDR2 és 3 most a korszerű RAM-ok. RAM (Random Access Memory) jelentése: véletlen elérésű memória. Ez általában sokat nyom azon, hogy milyen gyorsan töltődnek be programok és a játékoknál is az egyik legjelentősebb alap, hogy azok milyen jól fussanak a gépünkön. Ezek a RAM-ok 266-466 MHz-n pörögnek, de a DDR3-ok már 800-1600Mhz-n is pörögnek. Ez is számít rengeteget és nem csak az, hogy mekkora a memóriánk mérete a számítógépben. Általában ma már 2x256Mb-os vagy 512-es vagy 1024-es kiszerelésben lehet őket kapni. Mellesleg egy 512-es DDR3, ami mondjuk 866Mhz-n pörög többet ér,mint egy 1024Mb-os DDR2, ami 366 Mhz-n megy. A vezető memória gyártók közül megemlíteném a KINGSTON, A-DATA,KINGMAX,EXCELERAM,SAMSUNG stb..


Memória kiszerelések:


DDR 400

DDR2 533

DDR2 667

DDR2 800

DDR2 1066

DDR 2 Tuning Memóriák

DDR3 1066

DDR3 1333

DDR3 1600

DDR3 1800

DDR3 Tuning Memóriáknak

memorycard


A merevlemez bővítése is egy nagyon fontos lépés, hiszen aki nagyobb teljesítményű számítógépet akar, az nyilvánvalóan több mindent fog rajta tárolni is. A merevlemezgyártók királyai még továbbra is a MAXTOR és a SEAGATE. Meglepő módon 2-3 éve még csak 60-80-120 GB-os kiszerelésben lehetett venni merevlemezeket, de ma már 380-500-1000GB-os szörnyek is megjelentek a piacokon. Egy merevlemeznél is számít természetesen, hogy hány rpm-n működik, mert ez is nagyban befolyásolja az olvasás gyorsaságát. Egy merevlemez akkor jó,hogy ha legalább 5400-7200rpm között mozog a teljesítménye. Ma már gyakoriak a kívülről csatlakoztatható merevlemezek. Ezek általában USB1-USB2 portokon csatlakoztathatóak a PC-hez. Gyakran van ezekbe építve még egy külön memóriatár egység ami 4-8-16MB-os cache memória.
Az alaplapokról is beszéljünk egy picit.
A legnagyobbak közülük a MAXTOR,GIGABYTE,ASUS,INTEL,ABIT stb..Fontos, hogy tudjuk, hogy hány magos processzorokat támogat mielőtt veszünk egy alaplapot. A régi az egymagos az új az ún. DualCore, a dupla magos procikat támogatja. Nem árt tudnunk, hogy hány memória sín van az alaplapunkon, amit venni szeretnénk. Ha például 4x256MB-os memóriát akarsz venni akkor semmiképpen ne vegyél 2 sínes alaplapot. Ilyenkor kell a 4sínes alaplap. Az alaplapok is különböző Mhz-en muzsikálhatnak, tehát nem árt, hogy ha ez is minél magasabb úgy 800-1066Mh körüli.


Alaplapok:


AMD Socket AM2

AMD Socket AM2+

AMD Socket754

INTEL Socket478

INTEL Socket775

alaplap

A processzorokról csak most beszélnék hiszen ez a számítógép agya vagy szíve gyakorlatilag. Ezen múlik, hogy a gép eltudja e vezérelni a magas teljesítményű hardvereinket. Az INTEL és az AMD a 2 processzor gyártó és fejlesztő cég, akik a mai napig versengenek egymással, hogy ki tudja a jobb processzort megteremteni. Ma már szinte csak a DualCore processzorokról beszélhetünk, mert ezekben van a jövő, de állítólag már tervezik a 3 és 4 magosokat is. Ezeket a processzorokat 2,8 és 3,33 GHz-es kiszerelésben láthatjuk általában a számítástechnikai boltokban. A processzorok Cache mérete 4-8MB-t között mozog és a fogyasztásuk 80-95Watt körül mozog.

Végezetül pedig beszéljünk a PC játékok szempontjából elengedhetetlen monitorvezérlőkről, videokártyákról. GEEFORCE ÉS AMD a legnagyobb mesterei a videokártyáknak. Ezek a hardverek is lehetnek DDR2 vagy DDR3-asok. Fontos, hogy a memória lehetőleg legyen kompatibilis a VGA-val (Video Graphic Adapter). Tehát DDR2 az DDR2-vel és így tovább. Ezeknek a videokártyáknak a mérete 128-256-512MB méretben kapható, de vannak már 1GBos memóriájúak is. Egyesek közülük az Open GL szabványra építkeznek inkább, míg mások a Direct-X-re. Ezeknek a kártyáknak már nagyon nagy teljesítményű hűtésre van szükségük. Egyesek már vízhűtéssel is működnek. Tehát ennyi mindenre kell figyelni egy számítógép bővítésénél alapjában véve, de ha betartjuk az alapvető követeléseket és utána járunk dolgoknak, akkor egészen biztos egy olyan új számítógépet kapunk majd otthonunkba, mely teljesítménye lefog nyűgözni bennünket és barátainkat.

VGA


Köszönöm, hogy elolvastad a cikket! Ajánld bátran másoknak is!

PC