Története
A gumicukrot a
londoni Charles Gordon M. találta fel 1909-ben.
A figura megalkotásának ötlete Hans Riegel
nevéhez fűződik. 1922-ben táncoló
medvefigurát készített
mézgából, hasonlót azokhoz, amelyek ezekben
az időkben a vásárok attrakcióinak
számítottak. Az eredeti maci nagyobb méretű volt,
majd idővel 22mm-esre változott és „teddy”
maci formájúvá alakult. 1925-től kezdve
édesgyökérből is készítették. A
legelső években a napi termékeket Hans Riegel
felesége biciklin szállította a
megrendelőkhöz.
A
fogyasztás évről évre növekedett, a
„Haribo” maci pedig jelképe lett a gumicukroknak. A
Haribo cég napjainkban 6000 embert foglalkoztat üzemeiben,
termékei reklámozására pedig 97
millió eurót fordít évente.
A gumimaci
receptje évek óta változatlan: szirup, cukor,
szőlőcukor, zselatin, és különféle
aromák. A keverés aránya azonban ma is
féltve őrzött titok. A formába öntött
és öt napon át szárított "Haribo"
macikat elkészültük után méhviasszal
vonják be, és becsomagolva szétküldik a
világ minden részébe. A cég európai
üzemeit naponta mintegy 80 millió gumimaci hagyja el.
A Haribo
termékek széles rajongói körrel rendelkeznek.
Kedvence volt például II. Vilmos német
császárnak és Albert Einsteinnek is.

Főoldal