Föoldal
Debreceni Virágkarnevál Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2006. August 19.
Debrecen legnagyobb, Magyarország egyik legismertebb rendezvénye. Európa egyetlen karneválján sem mutatnak be ekkora virágkompozíciókat. Az - újkori történelmét tekintve - immár negyvenéves múltra visszatekintő rendezvény augusztus 20-hoz, Szent István napjához és az új kenyér ünnepéhez kötődik. Öt napon át szórakoztató, könnyedebb műfajok jelennek meg a Kossuth téren. A hét augusztus 15-től 20-ig az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében telik. Debrecen virágba borul A Debreceni Virágkarnevál régebb óta létezik, mint gondolnánk: a történetírók már 1905-ből is megemlítenek egy virágkorzót. A rendezvény ekkor még nem tartozott a városhoz, a patrícius polgárság nyaralóit és a kerítéseket maguk a tulajdonosok díszítették fel. A karnevál útvonalának két végét lezárták, csak jeggyel lehetett bejutni. Az első kocsi akkor is a várost képviselte, egy ötösfogatból állt, a bakon a város színeit viselő hajtóval és hajdúval, a díszítés pedig kék búzavirág és sárga akác volt. A látványos kocsisorban 23 fogat haladt végig az útvonalon, a nézők pedig virágesővel üdvözölték a menetet. A zsűri szinte kivétel nélkül katonatisztekből állt. Sok év elteltével 1966-ban kezdetét vette a Virágkarnevál történetének második fejezete. Augusztus 20-án az alkotmány ünnepének tiszteletére megrendezték az első igazi Virágkarnevált. A szervezők világraszóló eseményt terveztek, amely illeszkedik a már meglévő fesztiválok sorába. Néhány év múlva megjelentek a külföldi művészeti csoportok is. A Debreceni Virágkarneválnak immár évtizedek óta hagyományos útvonala van: a színpompás karneváli menet délelőtt a Nagyállomástól a Kossuth téren keresztül a Nagyerdei Stadionig, este pedig a Nagyállomástól, a Piac utcán keresztül a Kossuth térig vonul végig. A karneválra már hónapokkal előbb készülnek, a kocsik díszítése pedig 2-3 héttel a rendezvény előtt elkezdődik. Hagyományosan különböző vállalatok, cégek díszítenek autót, amelyekhez akár 3 millió szál virágot is elhasználnak. Az évente 15-16 feldíszített kocsi között több mint 20 hazai és külföldi művészeti csoport, tánccsoport, zenekar és majorette-együttes mutat be látványos produkciókat. Néhány külföldi együttes már évek óta visszajáró vendég, ilyen az olasz zászlóforgató csoport, akik mindig hatalmas népszerűségnek örvendenek. A Nagyerdei Stadionban a zsűri döntése alapján a legötletesebb kompozíciók és a legjobb produkciók díjakat kapnak. A közönség pedig a délutáni órákban egészen közelről szemlélheti meg a kiállított virágkocsikat a Stadionban.
 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!