Föoldal
Elkezdte fúrni a pártja Gyurcsány Ferencet? Nyomtatás E-mail
Írta: matew   
2006. September 04.

Hiába ígért a nyár elején jobb belső kommunikációt Gyurcsány Ferenc az MSZP tagjainak, a képviselőcsoport tagjai máig úgy érzik, inkább szavazógépnek használják csak őket. A kormányfő környezetében is elismerték, hogy létezhet frusztráltság a frakcióban, cáfolták ugyanakkor a belső kommunikáció hiányáról szóló híreket, ezek hátterében szerintük egyéni ambíciók állhatnak.
Két fő hibát szoktak felróni szocialista körökben a kormányzati kommunikációval szemben. Egyrészt: miért nem hívják a Gyurcsány-csomagot a pénzügyminiszter után Veress-csomagnak, hiszen így a miniszterelnök Horn Gyula és Bokros Lajos 1995-ös együttműködéséhez hasonlóan tehermentesíthető lett volna. Másrészt aggodalomra ad okot, hogy a közvélemény előtt a reformok kizárólag megszorításokat és költségemelkedéseket jelentenek, pozitív vízió és érzület nem kapcsolódik mindehhez.




Az első kritikára a „kincstári” válasz: álságos lenne Veress János pénzügyminiszter nevéhez kapcsolni az elmúlt hetek kormányzati intézkedéseit, mivel a kabinet politikájának iránya egyértelműen Gyurcsány Ferenc szellemi terméke. Ráadásul tíz éve sem taktikai okokból nevezték az intézkedéseket Horn-csomag helyett Bokros-csomagnak, hanem mert azok egyedül a neves közgazdász produktumai voltak.



Gyurcsány más mint a többiek



„Feri nem a korábbi szocialista vezetők archetípusához hasonlóan viselkedik; nem a klikkek és ellenklikkek közötti lavírozás, a rendszer manipulálása, az ahhoz való pozicionálás szerint alakítja politikáját. Azért Gyurcsány nevéhez köthető az elmúlt pár hónap, mert ő a felelős miniszterelnök, és ezt őszintén gondolja” – indokolta a kialakult helyzetet a miniszterelnök egyik közeli munkatársa.




Két politikus, akinek saját pártjával is gondjai lehetnek (fotó: Hírszerző, Járdány Bence)




A reformok részbeni negatív fogadtatása pedig előre várható volt; nem véletlenül odázták el a korábbi kormányok a strukturális átalakításokat. A magyar redisztribúciós szinthez, a különféle társadalmi csoportok automatikus közvagyonból való részesüléséhez évtizede senki sem mert hozzányúlni. „Komoly hibát senki sem vétett. Ha mindent tökéletesen csináltunk volna, akkor is valahol ugyanitt lennénk” – érvelt előbb említett forrásunk.



Mások szerint viszont a reformok negatív fogadtatásához az is hozzájárult, hogy az előre megszabott menetrendben nem minden területen készültek el a „politikai termékek”, miközben félkész anyagok (például a konvergencia-program és a kiszivárogtatott közalkalmazotti bérreform) borzolták az érintettek kedélyét.



A közigazgatási szint



A rendszert egy, a belső viszonyokat közelről szemlélő szocialista országgyűlési képviselő szerint legalább két tényező gyengíti. A központi közigazgatás átalakítása – a közigazgatási államtitkári tisztség megszűntetése, illetve a jelentős elbocsátások, vagyis a szakemberhiány – miatt csúszik egyes intézkedések kidolgozása.



Másrészt a Miniszterelnöki Hivatal átalakítása – államreform-bizottság, munkaügyekért felelős államtitkárság, fejlesztési tanács stb. – feszültségeket kódol a rendszerbe, illetve nagyon sok döntést „tol fel” a miniszterelnök szintjére, amit Gyurcsány Ferenc már csak fizikai okokból sem képes meghozni. Ráadásul megdőlni látszik – amint a tűzijátékkal kapcsolatos vizsgálat mutatja – Szilvásy György kancelláriaminiszter mítosza, miszerint amikor Gyurcsány nem, akkor legalább ő mindent zseniálisan képes kézben tartani.




Szilvásyt és Molnárt is támadják a frakcióban (fotó: Hírszerző, Járdány Bence)






„A szabadságolások okozta időzavar mellett kellett egy kis idő egy-két miniszternek is, hogy rendezni tudják az átalakított tárcáikat. Valóban kicsit csúszik az oktatás, illetve a közlekedési tarifarendszer reformja, de minden lényeges dolog elkészült, ami kellett a konvergencia-programra. A többi az év végéig elkészül” – terheli a felelősséget inkább egy-két miniszterre egy „gyurcsányista” forrásunk, aki fontosnak tartja megjegyezni, hogy ilyen erőteljes kormányzásba és reformokba korábban senki sem fogott, ezért érthetően óriási a nyomás mindenkin, de stabil a rendszer.



Ellentét a stábban?



A Magyar Nemzet a múlt héten arról számolt be, hogy Szigetvári Viktor kampányfőnök és Gál J. Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár között személyes konfliktus alakult ki. Több forrásunk is „marhaságnak” minősítette mindezt.



„Ilyen hamis információk kiszivárogtatásával bizonyos baloldali politikusok tudatosan akarják Gyurcsány Ferenc pozícióit gyengíteni. A miniszterelnököt nem merik támadni, ezért azt sugallják, hogy már a stábjában és az emberei között sem tud rendet tartani” – fogalmazott lapunknak a miniszterelnök egyik „embere”.



Keszthelyi András, Gyurcsány Ferenc egyik tanácsadója azt mondta a Hírszerző megkeresésére, hogy „önző, kicsinyes kavarás” lehet az ilyen kibeszélés hátterében. Közvetve Gyurcsány Ferencet próbálja meg gyengíteni az, aki ilyeneket mond – vélte egy másik kormányfő közeli forrásunk is, aki szerint „egy éve ugyanaz az egyeztetési mechanizmus, mindeddig senkinek nem volt vele baja”. Az megbeszélések rendszeresek a miniszterek és a koalíciós pártok vezetői között, ez még azoknál a kormánytagoknál is úgy van, akikre megorroltak néhányan az MSZP-ben.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!