Föoldal
Magyar szlovák történelmi megbékélés Letépték Rimaszombat helységnévtábláit Nyomtatás E-mail
Írta: Banyesz   
2006. September 06.
El kellene töprengeni azon, vajon nem jött-e el a német–francia, majd a német–cseh mintára kivitelezhető magyar–szlovák történelmi megbékélés ideje – mondta a pozsonyi Pravdának adott interjújában kedden Ján Kubis szlovák külügyminiszter. A mára tervezett közös nyilatkozat viszont a két tervezet nagyfokú különbözősége miatt esett kútba.
Kubis történelmi megbékélést szeretne, de még a közös nyilatkozat sem jött létre


Az előzetesen jelzett szándék ellenére sem született meg a nacionalizmust és a szélsőségeket elítélő közös nyilatkozat kedden Pozsonyban Göncz Kinga magyar és Ján Kubis szlovák külügyminiszter kétoldalú megbeszélésén.
Megállapodtak viszont abban, hogy szeptember 22-én Pozsonyban összeül a kisebbségi kérdéseket felügyelő vegyes bizottság, és szinte biztos, hogy október első harmadában a V4-es kormányfők visegrádi találkozóján ott lesz a szlovák kormányfő, Robert Fico is, aki várhatóan kétoldalú megbeszélést folytat Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel.
Az MTI pozsonyi tudósítója úgy tudja, hogy az előre beharangozott közös nyilatkozatot végül azért nem írták alá, mert a felek szövegtervezete nagyon távol állt egymástól.

Kubis a mai pozsonyi Pravdában megjelent interjúban még a történelmi megbékélést szorgalmazta. Szerinte épp ez lenne „a puzzle hiányzó eleme, amely végérvényesen segítene eltávolítani a félreértéseket". A monarchiabeli évtizedek XIX. század végi magyarosító törekvéseire és a szlovákiai magyarokat sújtó második világháború utáni „lakosságcserék" nyomán fennmaradt kölcsönös sérelmek rendezésére utaló külügyminiszter szavai szerint „egyszerűen tudomásul kell venni, hogy itt a Szlovák Köztársaság a jövőben is létezni fog, s akik a létezését bármely irányból és bárhol igyekeznek megkérdőjelezni, azokat a társadalom peremére kellene szorítani."

Kubis „tényként kezeli", hogy a szélsőséges magatartásáról elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) a kormánykoalíció tagja. Slota pártja „jelen volt és jelen van, illeszkedő része a szlovák politikai rendszer szerkezetének, saját politikai programja van, és az nem szélsőséges" – fogalmazott a külügyminiszter, aki kérdésre válaszolva azt mondta: most, amikor az SNS kormánytényező, a programjában nem szerepel – és nem is adja annak jelét –, hogy nosztalgiával gondolna a második világháború alatti – Hitler kegyelméből fennállt – első szlovák államra.

A szlovák diplomácia vezetője a jelenleg folyó „pengeváltásokat nem csupán Ján Slota holmi kijelentéseinek kérdéseként látja, mert – mint mondta – „a kérdések és problémák annál nagyobb komplexumáról van szó, mintsem a szlovákiai politika egyik képviselőjének kijelentéseiről".

Kubis ismét hitet tett a szélsőségesekkel és a nemzeti kisebbségek irányában összeférhetetlen magatartást tanúsító erőkkel szembeni „zéró tolerancia" elve mellett. Jelezte: a Fico-kormány a jövőben sem tűri meg az összeférhetetlen megnyilvánulásokat és „a rendőrség, a független bíróságok is ebben a szellemben fognak reagálni" az ilyen jelenségekre.

Letépték Rimaszombat magyar nyelvű helységnévtábláit


Szlovákiában ismeretlen elkövetők letépték a Gömör központjának számító Rimaszombat (Rimavská Sobota) magyar nyelvű helységnévtábláit. Az ügyben a rendőrség nem kapott bejelentést – mondta a besztercebányai (Banská Bystrica) kerületi rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ladislav Hladovec, a régió közútjait karbantartó felügyelet vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a bűncselekmény összefügghet a Szlovákiában kialakult kisebbségellenes közhangulattal, mert korábban ilyen jellegű bűncselekmények csak elvétve fordultak elő, most azonban egyre gyakoribbak. A felügyelet az alumíniumból készült helységnévtáblákat a közeljövőben műanyagból készült táblákkal pótolja, hogy azok ne essenek a hulladékfémet értékesítők zsákmányává.

A nemzetiségek elleni jelenségek nem Rimaszombatban, hanem másutt nyilvánulnak meg. „Ennek a városnak e pillanatban sokkal súlyosabb problémái vannak: a vállalkozók kivonulnak, miközben a város lakóinak sorsát a munkanélküliség gondja keseríti, miközben a kormány nemzetiségi problémákkal kénytelen foglalkozni" – mondta Stefan Cifrus rimaszombati polgármester.

A polgármester „az események következtében megnyilvánuló közönséges emberi ostobasággal" magyarázza a történteket. Mint mondta: „a magyarok és a szlovákok itt jól tudnak együtt élni, az ostobaság azonban a világon mindenütt jelen van."

Utolsó frissítés ( 2006. September 06. )
 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!