Föoldal
Batsány János Nyomtatás E-mail
Írta: Hun   
2006. August 09.
Életrajz

-Jobbágy származású költő volt, jogot végzett, aztán hivatalnok lett. Kazinczyval és a papköltő Baróti Szabó Dáviddal közösen adják ki irodalmunk első folyóiratát Kassán, melynek címe Magyar Museum. Ebben jelent meg az első forradalmi verse irodalmunknak. Batsányi alkotása. Címe: A franciaországi változásokra. 1789 -ben jelent meg ez a vers a nagy francia forradalom hatására, Egyetlen körmondat mindössze, amely 8 sorból áll. (Körmondatnak nevezzük a többszörösen összetett és művészi módon megszerkesztett mondatot.) Műfaja epigramma. Szerkezetileg 12 részből áll.
-Az első 6 sor az előkészítés, amelyben megszólítja az elnyomott népeket és a zsarnok királyokat.
-A 2. része csattanós megoldás, amelyben az elnyomott népeknek szabadságot ígér, a királynak pedig pusztulást.
-A vers képei lehangolók, szomorúak, mert ilyen szavakat találunk benne: kelepce, rabság, koporsó, vér, hóhér. De a "jertek ige bíztatást fejez ki.
-A vers szinte dübörög a forradalom robaját érzékelteti. A végén található felszólító mondatoknak mozgósító erejük van. Az osztrák hatóságok ezért a versért bebörtönözték a költőt, pedig nem volt közvetlen kapcsolata a Martinovics féle összeesküvéssel. Kiszabadulása után száműzetésben élt Ausztriában és megszűnt a kapcsolata a magyar irodalommal. Magányosan halt meg Linzben

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!