Föoldal
Csokonai Vitéz Mihály Nyomtatás E-mail
Írta: Hun   
2006. August 09.
Életrajz

A Felvilágosodás korának legnagyobb magyar költője.

Debrecenben szültetett 1773. November 17-én, felvilágosult polgári családból, apja borbélysebész volt. Tanulmányait a helyi kollégiumban kezdte, ő alapította meg az első önképző kört. Alig 12 éves, mikor az apja meghal, így elszegényednek.

Mihály olyan jól tanul, hogy később tanárai rábízzák a költészet tanítását. Földi János tanárjának köszönheti szeretetét a költészet és a tudományok iránt. A nyelvek közül az olaszt és a franciát sajátítja el. Megismerkedik a műfordítás tudományával, rokokó stílusú költészetből fordít. Ez a stílus az apró részekre, finomságokra összpontosít.

Csapongó természete nem fért össze az iskolai renddel, ezért 1795-ben kizárták a kollégiumból. Tanítói nem nézték jó szemmel, hogy Kazinczy Ferenccel levelezik.

Ez után Pozsonyba utazik az országgyűlésre, hogy pártfogót találjon verseinek. Sajnos nem talált, ebben is csalódnia kellett.

1796-ban újságot adott ki Diétai Magyar Múzsa címen, amelyben a nemesek érdektelenségét adta közzé, így az újság a 11. száma után megszűnt.

1797-ben, Komáromban szerelmes lett Vajda Juliannába (Lilla). A lányt azonban szülei egy gazdag kereskedőhöz adták feleségült.

1799-ben Csurgón volt helyettes tanár, Festetich grófot helyettesítve. Tanárként is csalódnia kellett.

1800 tavaszán hazatért Debrecenbe, ahol összebarátkozik Fazekas Mihállyal, viszont régi barátját, Földi Jánost elveszíti. 1802-ben t
űzvész pusztít Debrecenben, ahol leég anyja háza is, így még nagyobb szegénységbe jutnak.

1804-ben verses búcsúztatót mondott Rhédey Lajosné temetésén, ahol meghűlt, öröklött tüdőbaja súlyosabbá vált, így 1805 Januárjában meghalt.

 
< Előző   Következő >


Ha a reklámokra kattintasz támogatsz minket 3 ft-al!!Nagyon Köszönjük!!
Erdélyi Oldalak My Topsites List Erdélyi Top 10 - web statisztika, látogatottság mérés | relatio.ro Hungarian Web Linkek. Korlátlanul küldhetsz linket, ajánlhatsz kategóriát. Magyar Honlap Linkek szavazok


A honlap szerkeszöi semilyen felelösséget nem vállalnak az oldal tartalmáért!A letöltött tartalmakat 24 orán bellül le kell törölnöd mert jog sértést követsz el!A honlap szerkesztöi nem vonhatoak felelösségre!