Pusztai ölyv (Buteo rufinus)

 

A pusztai ölyv (Buteo rufinus) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.

 

Külső megjelenése

Testhossza 50-65 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 125-150 centiméteres, testtömege 600-1750 gramm. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Csüdje tollas, a lába hosszabb, mint a többi ölyvé.

Tápláléka

Nagyobb részt rágcsálókkal táplálkozik, de megeszi a gyíkokat, kígyókat és rovarokat is.

Életmódja

Síkságon általában a földön fészkel, de előfordul, hogy fészkét bokorra vagy fára rakja. A hegyvidéken sziklapárkányokon költ. A fészek ágakból és gallyakból készül, melyet fűvel, mohával és szőrszálakkal bélel ki. A fészekalj 2-3 tojásból áll, melyen 28 napig kotlik.

Előfordulása

Európában a Balkán-félszigeten, Romániában, Bulgáriában és Törökországban található, de Észak-Afrikában és Ázsia középső részén is költ. Száraz puszták, félsivatagok, valamint nyílt hegyi területek lakója. Egyes helyeken állandó, de van, ahonnan délebbre vonul.

Május és október között tartózkodik Magyarországon, szórványos fészkelő. A Hortobágyon átlagban 10 példány található belőle egyidőben.

 

Védettsége Magyarországon

Védett!

Magyarországon védett, eszmei értéke 100 000 forint.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, mint veszélyeztetett faj.

Hangfelvétel