A görög
konyha remekét manapság szinte mindenki ismeri. A függőlegesen forgó nyársra
rátűzött hússzeletek egész nap forognak, és egy nagy "karddal" szelik le belőle
azt a réteget, amely már szép pirosra sült (a görög gyro, gyros szó forgást
jelent).
A
hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik
három pedig puha. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú
török konyha "döner kebabnak" nevezi.
Az eredeti gyros birkahússzeletekből készült, manapság azonban, főleg
Nyugat-Európában, sertés, borjú, illetve pulykahúsból készítik. Megváltozott a
hőforrás is: eredetileg a forgó hús mellett egy vaskosárban faszénparázs volt,
melyet felülről folyamatosan pótoltak. Manapság már a gázfűtésű, illetve
elektromos fűtésű gyrossütők vannak divatban. A hajdani kard szerepét is átvette
már az elektromos fűrészkés, mellyel erőkifejtés nélkül lehet lenyesni a megsült
rétegeket.
|
A
legnagyobb probléma, hogy a klasszikus gyros otthon nehezen készíthető el. A
megrögzött gyrosimádónak három választási lehetősége van: (1) a serpenyős, (2) a
grillsütőben készült és (3) a forgónyársas grillsütőben készült gyros. Az első
esetben egy nagy serpenyőben két-három evőkanálnyi olajat forrósítva megpirítjuk
a húscsíkokat. Tehetjük pitába vagy tányérra, mellé görög saláta, tzaziki, görög
mártás, illetve hasábburgonya dukál.
Ha a második megoldást választjuk, a forró grillsütőben oldalanként két és
fél-három percig grillezzük a húscsíkokat. Onnan kivéve éles késsel gyorsan
szeleteljük őket nagyjából félcentis csíkokra. Talán a harmadik módszer a
legjobb: megfelelő méretre vágást követően nyársra húzzuk a hússzeleteket, s a
forró grillsütőben kb. húsz-huszonöt percig forgatva elkészül a gyros.
Érdekességképpen megemlítendő még az úgynevezett gratinírozott gyros, mely
személyenként tizenöt dkg gyrosból, öt dkg reszelt sajtból és egy tojásból
készül. A kész (faragott) gyrost tűzálló tálra rendezzük, megszórjuk a tojással
elkevert reszelt sajttal, és a forró sütőben átsütjük.
1. verzió
Hozzávalók:
Elkészítés: 2. A hagymákat pucoljuk, karikára vágjuk majd olajon megpirítjuk, beletesszük a csirkedarabokat, rá a paradicsomlevet és összefőzzük. Addig főzzük míg lefövi a levét (de legalább 20 percig). 3. Kivesszük a csirkedarabokat, kihűtjük, lecsontozzuk és a húst apró darabokra vágjuk. Visszatesszük a főzőedénybe. 4. Felverjük a tojásokat, ráöntjük a húsra, majd hozzákeverjük a szétmorzsolt feta sajtot. 5. Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ily módon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük. 6. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.
|
2. verzió
Hozzávalók:
Elkészítés: 2. A hagymákat pucoljuk, apróra vágjuk és hozzátesszük a csirkés léhez. Miután egyet rottyannak együtt, kivesszük a húst, majd a hagymát addig főzzük amíg a lé besűrűsödik. 3. A csirkedarabokat lecsontozzuk és a húst apró darabokra vágjuk. Visszatesszük a főzőedénybe a sűrű hagymásléhez, kicsit hagyjuk kihűlni. 4. Felverjük a tojásokat, ráöntjük a masszára, majd hozzákeverjük a sajtot és a fűszert, sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. 5. Egy nagy tepsi alját kivajazzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük vajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ily módon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük. 6. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható. |
CSIRKEHÚSOS
PITA BESAMELLEL
(KOTÓPITÁ ME BESÁMÉL)
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, bőrétől megszabadítva és darabokra vágva 2 apróra vágott hagyma 2 csésze kemény reszelt sajt 3 tojás 2 csésze olvasztott vaj só, bors 4 lk liszt 250 deci tartósított tej (pl. Noynoy) 1 csésze víz kevés reszelt szerecsendió 1 tojássárga 1/2 kg réteslap
Elkészítés: 2. Felverjük a tojásokat, összekeverjük a sajttal és hozzáadjuk a langyos csirkés masszához, ízesítjük. 3. Felolvasztjuk a vajat, a felét félretesszük a réteslapok kenéséhez. 4. A tejet feloldjuk a vízben és megmelegítjük. 5. Egy fazékban a megmaradt fél adag vajon megfuttatjuk a lisztet, mikor rózsaszín, hozzáadjuk lassacskán és állandó keverés mellett a meleg tejet és mindig csak olyan iramban hogy csomómentesre tudjuk keverni, alacsonyabb hőfokon hogy ne kapjon oda. Beletesszük az egész tejmennyiséget és egy keveset folytonos keverés mellett még rotyogtatjuk. Mikor besűrűsödik egy picit kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojássárgát és a szerecsendióport. A besamelt hozzáadjuk a húsos masszához. 6. Egy nagy tepsi alját kivajazzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük vajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ily módon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük. 7. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.
CUKKINISPITA A cukkinispite rétestésztából készül. Én és a családom a vékony tésztalapokat kedveljük, ezekbõl 4 darabot szoktam a tepsi aljába teríteni, 4 darabot pedig a töltelék tetejére. Hozzávalók ˇ 1 adag rétestészta (fél kiló) ˇ 1 1/2 kiló cukkini ˇ 400 gr fetasajt apróra morzsolva ˇ 4 tojás ˇ 2 fejes hagyma apróra vágva ˇ 1/2 marék friss apróra vágott ánizs vagy kapor ˇ só, bors, olívaolaj Elkészítés Elõkészítjük a réteslapokat. Amíg a réteslapok pihennek vagy kiengednek ha fagyasztottat vettünk, elkészítjük a tölteléket, a következõ módon. Megmossuk a cukkiniket és lereszeljük õket a reszelõ nagylyuku részén. Beletesszük egy szitába és kinyomogatjuk türelemmel belõlük a levet. Egy nagyobb tálba zudítjuk, hozzáadjuk a fetasajtot, az enyhén felvert tojásokat, a hagymákat, a friss ánizst és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Mindent jól összekavarunk. Egy tepsit megolajozunk majd lefektetjük az elsõ réteslapot. Ezt megkenegetjük bõven olajjal és ráfektetjük a következõ lapot, ezt addig folytatva amíg az elsõ adag réteslap elfogy. Erre rafektetjük egyenletesen elsimítva a tölteléket. Ezt beborítjuk a következõ adag réteslappal, az elõbbiekben leírt módon. Aki szereti ha szép színe van, megkenheti a felsõ megolajozott réteget vízzel hígitott tojásfehérjével, én csak olajosan szoktam megsütni. Ezután vagy a szeleteket jelzõ csík mentén bevágjuk a tésztát vagy villával megszurkáljuk hogy a gõz el tudjon távozni és ne emelje meg a piténk fölsõ réteg lapját. Közepes sütõben szép pirosra sütjük. Tipp: jó ha a legalsó létrafokon sütjük hogy az alsó lap is jól átsüljön és szép piros legyen. Mi hidegen is szeretjük.
|
DARÁLT HÚSOS
PITA
(KREÁTÓPITÁ)
Hozzávalók:
1 hagyma
1 kg darált hús
2 rétegre való rétestésztalapok
5-6 tojás
só, bors, fahéjdarabok, szekfűbors, vad menta, szerecsendió vagy egyéb tetszés
és ízlés szerinti fűszer
2-3 cikk fokhagyma
3-4 túlérett paradicsom turmixolva vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
1/4 kg feta sajt (helyettesíthető sós telemea túróval)
Elkészítés:
1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált
húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük,
beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tüzön rotyogtatjuk fél órát, amíg
elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap elkészíteni. A kihült
darált húsba beleöntünk 5-6 felvert tojást és az összemorzsolt feta sajtot.
2. Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ily módon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.
3. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálal
DARÁLTHÚSOS
PITA GRÓJAI SAJTTAL
(KIMÁDÓPITÁ)
Hozzávalók:
1/2 kg
rétestészta lapokká nyújtva
1 kg darált hús
1 1/2 csésze olívaolaj
2 hagyma apróra vágva
1 kötés petrezselyemzöld
2 kanál paradicsompaszta
1 fahéjrudacska
2 csésze reszelt kemény grójai sajt
3 tojás
1 csésze vaj
só, bors
Elkészítés:
1. A darált
húst a szokásos módón előkészítjük. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük
olajon, rátesszük a darált húst és kevergetve addig pirítjuk amíg teljesen
kifehéredik és felissza a levet amit enged. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az
apróra vágott petrezselyemzöldet, a paradicsompasztát, és a fahéjrudacskát.
Összefőzzük, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
2. Felverjük a tojásokat és összekeverjük a reszelt sajttal, majd az egészet hozzáadjuk a langyos darált húsos masszához.
3. A tepsit kikenjük olajjal, leterítjük a lapok felét de úgy hogy közöttük bekenjük a vajjal. Rátesszük a darált húsos masszát majd erre jön a másik negyed kiló réteslap, a lapokat felső részét mindig gondosan megkenjük a vajjal. A tepsi szélére kilógó részeket begyűrjük a tepsi belső oldala mentén. A felső, vajjal megkent lapot megspricceljük vízzel és forró sütőben, 180 fokon (elektromos sütő) pirosra sütjük.
HÚSOS PITA
(KRÉATÓPITÁ)
Ezt az ételt általában kecske v. bárányhúsból készítik.
Hozzávalók: 1 kg apró darabokra vágott hús 2 apróra vágott hagyma 2 csésze kemény reszelt sajt 3 tojás 1 csésze olvasztott vaj só, bors 1 marok apróra vágott petrezselyemzöld 2 lk paradicsompaszta 3 cikk fokhagyma 1 kiskanál zöldmenta 1 1/2 csésze olívaolaj 1/2 kg réteslap
Elkészítés: 2. Felverjük a tojásokat, összekeverjük a sajttal és hozzáadjuk a langyossá hűtött húsos masszához, ízesítjük. 3. Egy nagy tepsi alját kivajazzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ily módon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük. 4. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható. |
ALAPTÉSZTA
Hozzávalók:
4 csésze
(500 gr) liszt
1 kiskanál só
4 kanál olívaolaj
1 csésze langyos víz vagy 2 felvert tojás és 1/2 pohár víz
kis liszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
Átszitáljuk
a lisztet egy dagasztó tálba, beletesszük a sót, olívaolajat majd a vizet, vagy
a tojásokat és a vizet. Összedolgozzuk és addig gyúrjuk amíg feszes, sima tészta
lesz belőle. Letakarjuk és legalább fél órát hagyjuk állni mielőtt
felhasználnánk.
Ebből a tésztából lehet több vékony lapot gyúrni vagy lehet két vastagabbat,
attól függően hogy milyen pitát szeretnénk. A lapok számának megfelelő számú
darabra vágjuk a tésztát majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és felhasználjuk.
Ha egy kis ecetet teszünk az összetevőkhöz, megkönnyíti a tészta kinyújtását.
TANÁCS:
A pita akkor az igazi ha ropogós a teteje, alja és nincs "elázva". Ehhez nagyon
fontos hogy az alsó lap is jól megsüljön, ehhez pedig a legjobb ha a pitát az
alsó rácson sütjük. Mielőtt végleg kivesszük, megnézhetjük egy lapáttal óvatosan
felemelve az alsó lapot hogy megvan-e sülve. Ha nagyon erős tűzön sütjük akkor
megtörténhet hogy megpirulnak a lapok de belül a tészta sületlen marad.
Ajánlatos mérsékelt tűzön, villanykályha esetében 180 fokon sütni. A pitánkat a
sütőben felgyülemlett gőz is eláztathatja. Ezért mikor a pita kész van ki kell
rögtön venni a sütőből és addig kell fedetlenül hagyni az asztalon amíg teljesen
kihűl. Akár egy kendővel való letakarás is a felső lap megpuhulását jelentheti,
mert akadályozza a pitából felszabaduló gőzök gyors távozását.
Pita gyros-hoz
Hozzávalók:
1 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1/2 teáskanál cukor
1/2 evőkanál só
min. 0,5 l langyos víz
Elkészítés:
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez
adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát
kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk
belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra
melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm
vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem
vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be
először, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3
percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik
(szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínűre sütjük (ha fehér
marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával
letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi,
tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit
szeret.
Megjegyzés:
10-15 db lesz belőle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és
mikrózható.
Nem kipróbált recept!
A pitalapokat mirelit réteslapokkal lehet helyettesíteni.