A kezelés menete

Sokan kerestek meg bennünket a kezeléssel kapcsolatos kérdésekkel. Az alábbiakban megpróbáljuk saját szemszögünkből elmondani, hogy miként is zajlik le egy RSO kezelés. Csak a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházának Dr. Gál János főorvos úr által vezetett Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán végzett beavatkozásról tudunk írni, mert más tapasztalatunk nincs.

Elismerő oklevél

Örömmel veszünk és szívesen megjelentetünk betegtársainktól származó hasonló beszámolókat bármilyen kezelésről, illetve orvosainktól értékelést és szakmai anyagokat a bennünket érintő lehetőségekről. A szakmai részletekre nem térünk ki, azok az Összefoglaló cikkben illetve az oldalunk más helyein megtalálhatók. A képek nagyobb méretben és felbontásban megtekinthetők itt

Szokásos módon, a procedúra az időpont kéréssel kezdődik. Az osztály honlapján található elérhetőségeken lehet jelentkezni és információkat kapni a szükséges teendőkről (beutaló, laborvizsgálat stb.). Az időpontot jól át kell gondolni, mert komoly problémát okozhat, ha valaki nem jelenik meg (a pontosan kiszámolt mennyiségű, drága izotópot időben meg kell rendelni). Mindenkinek gondoskodnia kell a megfelelő mennyiségű faktorról, azaz a hematológusával is meg kell beszélnie a dolgot, aki ellátja a szükséges faktorpótlási protokollal (mikor, mennyit). Mivel általában nehezen mozgunk, cipekedünk, fontos lehet, hogy mozgáskorlátozott kártyával a kórház udvarán, az osztály bejáratához közel tudunk parkolni.

Ha végre eljött a várt pénteki nap, reggel a nővérpultnál kell jelentkezni. A nővérek kedvesen, de gyorsan és határozottan végzik a dolgukat, EKG-t csinálnak és felveszik az adatokat. Ne ijedjünk meg, ha már ekkor kapunk a hasunkba (bőr alá) ún. vérhígító (alvadás-csökkentő) injekciót, ez nekünk vérzékenyeknek is kell! Protézissel rendelkezőknek egy speciális gyógyszert is adnak, amit néhány napig 6-óránként kell szedni. Később sor kerül az orvosi betegfelvételre is, ami alapos kikérdezésből és vizsgálatokból áll. Ezután jó esetben már el lehet foglalni a kórtermekben a helyeket, de előfordul, hogy várni kell egy keveset.

Civilben Átöltözve

Ezzel nagyjából el is telik a délelőtt, 12 óra körül érkezik az ebéd, ami a szokásos kórházi kosztnak megfelelő (vagyis nem árt némi hazai Kacsintás).

Egy kis itóka

Egy kis pihenés után 13 óra körül kell elvégezni a faktorpótlást, amire általában a nővérek is figyelmeztetnek, illetve segítenek, ha valaki nem tudja magának beadni az injekciót. Már nincs más dolgunk, mint várni, míg a nővérkék szólnak, hogy mehetünk a kezelőhöz. A szoba előtt az ízületeknek megfelelő műanyag rögzítősinek közül ki kell választanunk a nekünk alkalmasakat.

Várakozás

A kezelőbe a sugárzásveszély miatt csak hívásra szabad belépni. Itt a kezelendő ízületek függvényében röntgen készülék segítségével megtörténik az izotóp injekciók beadása. Külön fájdalomcsillapításra nincs szükség, általában alig, de legalábbis elviselhetően fájdalmas a beavatkozás.

Könyök:

Röntgen kép Izotóp beadás
Nyomó kötés1

Nyomó kötés2

Laza sín

Kész

 

Boka:

Szúrás Röntgen
Izotóp beadás

Nyomó kötés

Kihúzás

 

Térd:

Röntgen kép Véres ízületi folyadék leszívása
Kihúzás után bemozgatás

 

Besínezve

A kezelés után az ízületeket nyugalomba kell helyezni, nem szabad sem terhelni, sem mozgatni, ezért kell a könnyű sínes rögzítés is. A szükséges mozgás a rendelkezésre álló tolókocsikkal oldható meg.

Tolókocsival

Kezelés után szükséges a "diétás" táplálkozás Kacsintás ...

Étkezés1Étkezés2Étkezés3

a pihenés ... (elnyomta a kolbász)

Elnyomta a kolbász Elnyomta a kolbász

a megfelelő folyadékbevitel (tejnek álcázva) ...

Tej

A jó társaság segít az unalom elűzésében ...

Társaság

de nem árt felkészülni a szobatársak alvását kísérő hanghatások kivédésére Vigyor

Alvás

Ahogy a faktorkészítményeket, a szokásos gyógyszereinket is vigyük magunkkal és folytassuk a szedésüket.

Gyógyszer

A Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály méltán érdemelte ki a Kíváló Ápolási Egység címet. Kéréseinkkel nyugodtan fordulhatunk a kedves nővérkékhez, akik szivesen segítenek.

Kiváló ápolási osztály

Nővérkék Nővérkék

Ne feledkezzünk el a protokollnak megfelelő faktorpótlásról sem, ebben is készséggel állnak rendelkezésünkre.

Faktorozás Faktorpótlás

Ha már jól laktunk, szomjunkat oltottuk és kipihentük fáradalmainkat, végre lekerülnek a kötések.

Kötés eltávolítás1Kötés eltávolítás2
Kötés eltávolítás3Kötés eltávolítás3

Távozás előtt ajánlott egy alapos tisztálkodás, hogy az esetleges izotóp és egyéb szennyezéseket eltávolítsuk. (Erről a mozzanatról inkább nem mutatunk be képeket Vigyor.)


Végezetül ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Gál János főorvos úrnak és az általa vezetett osztály minden dolgozójának azt a magas szakmai színvonalú ellátást és kedves figyelmességet, amiben mindannyiunkat részesítettek.

A dolgozók

 

Kép és szöveg: Futács Andor, Müller Károly,
  Nagy Ferenc, Varga Tamás

 

 

 

© 2024 - ALLROUNDER
   
| szerda, 24. április 2024 || Designed by: LernVid.com |