Szerző |
Üzenet |
Sixfeet
|
 Re: Hazai előadók zenéi.
A zsákutca nem ízlés kérdése ebben az esetben. Beton Hofinak mind Gegének az érvényesülése onnan kezdődött amikor az AKPH/Kriminal hagyományait hátrahagyva elkezdtek kísérletezni mint sokan mások jelenleg (hol a kor, hol a piac igényli meg ezt), és ennek a hagyománynak a hatásain túllendültek. Nyilván benne van az a rész is, hogy előadóként egyéni stílusjegyeket meg saját egyéniséget találtak, strukturálisan viszont ehhez pont az kellett, hogy az AKPH/Kriminal hatásain úgymond túllendüljenek.
Talán a Sör és Fű az egyedüli ami jelenleg nagy nyilvánosság elé tud jutni, de az szintén nem annyira szerintem velősen Azúrnak hanem Bankosnak a "gyerekei". Miközben Azúr és az AKPH "gyerekei", a művészi vonal, legyen bármennyire egyénibb mint továbbgondolás, vagy csak az előtte lerakott alapkövekben mozogjon tovább (Mulató Aztékok/Slow Village) messze nem tudtak olyan szintű nyilvánosság felé eljutni, még ha indirekt módon nagybácsisan vannak hagyatékai, direkt módon Gegének meg Beton Hofinak már sok köze nincs ezekhez, és senki sem beszél arról, hogy ez a szegmens virágozna vagy az utánpótlásban van valaki aki ennek a fának a közvetlen leszármazottjaként a következő "nagy dologgá" avanzsálhatna. Ilyen értelemben zsákutca, mert nincsen utánpótlás ami eljut nagyobb közönségekhez.
Mikee meg szerintem ebből a szempontból a kitagadott gyerek aki senki fia. Az első albumához képest amikor még sokan próbálták aláírni hogy benne van a jövő, a 2010 után Busta által megváltoztatott piaci közegben kellett érvényesülnie (vagy saját döntéséből, vagy a közeg miatt amiben elkezdett mozogni - nekem az utóbbi a tippem), a saját közegének megfelelőjeként vált belőle egy olyan fajta karikatúra belőle amiben nyomokban szintén szerintem visszakövethető a Ganxsta Zolee/Busta jelenség, végkimenetelként nagyon csúnya identitás vesztettséget eredményezve. Az új vonalat a régi szemüvegén próbálta utánozni érződve hogy se nem érzi át, se nem szocializálódott rajta.
Majka, Curtis, AK26 jó példák, bár inkább akinek egyértelműen érezni szerintem a hatását jobban zeneileg az a Busta, ezért tudtam én is jobban körvonalazni. Bustával lehet a legjobban ezeket a dolgokat már beazonosítani, ezért is hoztam példának régebben, és nem annyira lehet közvetlen "gyereket" találni Ganxsta Zolee-nak pontosan azért mert már egy "kiöregedettnek" számító vonalban tetszeleg. Azonban ettől függetlenül van kontinuitás a Ganxsta és a Busta között. Ezért is hivatkozok pl. az AKPH hatását illetőleg ami Azúrtól származik, az első számú precedenst az Azúr teremtette meg, amit utána popularizált egy bizonyos szintig az AKPH.
|
2022.03.05. 10:56 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8726 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Na, nekem most esik le, hogy te valószínűleg azt hívod zsákutcának, ha egy stílus felett eljárt az idő. De azzal semmi baj nincs az égvilágon, ez a dolgok rendje minden zenei műfajban, nem csak a hip-hopban. Ugyanez történt pl. a G-Funkkal: a '90-es években virágzott, aztán az évtized második felére eljött az a pont, amikorra kimaxolták a stílust: minden megcsináltak a westcoast előadók G-Funkban, ami újszerű és izgalmas volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne a mai napig G-Funk: mind az öregek (Kokane, Cold187um, ritkán Warren G, stb.), mind a fiatalok (pl. Doggystyleee, vagy az apja nyomdokain járó Nhale) közt van, aki a mai napig csinál G-Funk számokat. Ezzel persze nem fognak nagy közönséghez eljutni sose, hiszen már idejétmúlt a stílus, nagy izgalmakat nem tartogat, de aki szereti a G-Funkot, az meg fogja hallgatni. Na, ugyanez van a 2000-es évek budapesti undergroundjával is. A Wacuum Airs és a Kriminal Beats előadói kimaxolták ezt a stílust a 2000-es években. Az évtized végére mindent megcsináltak ebben a stílusban, ami újszerű és izgalmas volt. (A G-Funk szerintem érdemben a 2Pac - All Eyez on Me albumával ért fel a csúcsra, a BP undergroundban talán a második AKPH album volt ugyanez a lemez, de már annak a második lemezén is kísérletezni kellett új irányokba.) Itt sincs szó arról, hogy ne születnének ilyen zenék a mai napig: az öregek közül az NKS makacsul kitart a régi stílus mellett, és jó is lett a 3. albumuk, de nem véletlen, hogy nem tudtak akkora hatást elérni vele, mint az első kettővel. A fiatalok közt ott van a Slow Village meg a Mulató Aztékok, akik egy bizonyos közegben nagyot mennek, de biztosan nem lesznek ők se olyan sikeresek, mint a 2000-es években az AKPH, az NKS meg a Bankos, mert idejétmúlt a stílus, amiben alkotnak. De itt is igaz az, ami a G-Funknál: aki szereti ezt a stílust, az meg fogja őket hallgatni, és élvezni fogja. Szóval én ezt nem "zsákutcának" nevezném, hanem a stílusok teljesen természetes elhasználódásának, ami a dolgok rendje a zene világában. A Ganxsta/Busta ügyben viszont úgy érzem, alapvetően összeértek az álláspontjaink.  Most már te is azt írtad, hogy Ganxsta Zolee-nak nehéz beazonosítani a közvetlen hatását (én is erről írtam végig), azzal pedig egyetértek, hogy Busta hatása lényegesen nagyobb, és könnyebben beazonosítható. Szerintem is van abban valami, hogy a Ganxsta hatott Bustára, de ettől még Busta az, aki a trendet diktálta a hip-hop közegben, nem a Ganxsta. Ugyanúgy, ahogy az AKPH-ra is hatott Az Idő Urai, de mégis az AKPH volt az, aminek a raptechnikáját direktebb módon érzed egy csomó más előadó esetén, és mégis őket szokták elsődleges hatásként emlegetni az említett előadók.
|
2022.03.05. 22:50 |
|
 |
Sixfeet
|
A G-funk amiatt más tészta szerintem mert a 2010-es évek elején a trapnek a megjelenését követően jött egy baromi nagy hyphy meg Bay hatásokkal bíró visszatérés ami végigtarolta nem csak a nyugati partot, de alapvetően az egész mainstreamet egészen Jeezytől, Rick Rosson át, Drake-ig. Ott azért szintén arról van szó, hogy függetlenül hogy van a régi vonalas G-Funk, mind a hangszeres funk zenének a közege, mind az új generációs nyugati előadók generáltak egy olyan új vonalat ami továbbviszi a DNS-ében a réginek bizonyos vonásait. Egyben azután, hogy a 2000-es éveket követően nagyon eltűnt a g-funk, a 2010-es évek elején pedig az új generáció úgy jött és tarolt le mindent ahogyan arra sokan nem számítottak, fenntartja annak a lehetőségét hogy ez újratermelődhet mert egyrészt: van szufla ahonnan ez jött, másrészt meg ezek a vonalak a mi hazai vonalainkkal szemben nem hallnak ki csak azért mert már nem trendi őket csinálni, hanem lokális szinten a 90-es évektől kezdve folyamatosan voltak és vannak olyanok akik úgy maradnak hűek az adott hangzás világukhoz hogy az nem feltétlenül generál akkora forgalmat.
Ilyen szinten az AIU/Firma vonal a hatása messze nem olyan erős, amíg a velük szemben állók teljesen átvették az irányító szerepet.
|
2022.03.06. 15:17 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8726 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Sixfeet írta: A G-funk amiatt más tészta szerintem mert a 2010-es évek elején a trapnek a megjelenését követően jött egy baromi nagy hyphy meg Bay hatásokkal bíró visszatérés ami végigtarolta nem csak a nyugati partot, de alapvetően az egész mainstreamet egészen Jeezytől, Rick Rosson át, Drake-ig. Ott azért szintén arról van szó, hogy függetlenül hogy van a régi vonalas G-Funk, mind a hangszeres funk zenének a közege, mind az új generációs nyugati előadók generáltak egy olyan új vonalat ami továbbviszi a DNS-ében a réginek bizonyos vonásait. Egyben azután, hogy a 2000-es éveket követően nagyon eltűnt a g-funk, a 2010-es évek elején pedig az új generáció úgy jött és tarolt le mindent ahogyan arra sokan nem számítottak, fenntartja annak a lehetőségét hogy ez újratermelődhet mert egyrészt: van szufla ahonnan ez jött, másrészt meg ezek a vonalak a mi hazai vonalainkkal szemben nem hallnak ki csak azért mert már nem trendi őket csinálni, hanem lokális szinten a 90-es évektől kezdve folyamatosan voltak és vannak olyanok akik úgy maradnak hűek az adott hangzás világukhoz hogy az nem feltétlenül generál akkora forgalmat.
Ilyen szinten az AIU/Firma vonal a hatása messze nem olyan erős, amíg a velük szemben állók teljesen átvették az irányító szerepet. Azt aláírom, hogy ennyire nem erős a 2000-es évek budapesti undergroundjának a hatása. De ahogy írtam: megújult formában az is továbbél pl. Gege, Mikee vagy éppen Beton Hofi szövegvilágában. Abban viszont igazad van, hogy a zenei világ nem tudott úgy megújulni, ahogy pl. Dr. Dre a G-Funk alapján létrehozott egy új hangzást a 2001-en, vagy ahogy pl. a TDE és társai a 2010-es évek elején csináltak megint egy újabb westcoast hangzást, amin érezhető volt a G-Funk behatása. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne térhetne vissza majd valamikor a magyar hip-hopba is erőteljesebben a Wacuum/Kriminal hangzásvilág (a retro jelensége is általános a zeneiparban, de ahhoz még várni kell 1-2 évtizedet) - akár egy megújult formában. Szóval az, hogy mostanában ez a stílus ki van fulladva, nem jelenti azt, hogy a maga idejében ne lett volna értékes.
|
2022.03.06. 20:17 |
|
 |
Zoli, MP
|
https://www.youtube.com/watch?v=p1Dt_wCc8FkRealisztik - Visz a Vibe (feat. Schmrk, Lunar) na ,ez igy korrekt
|
2022.03.09. 22:17 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: https://www.youtube.com/watch?v=p1Dt_wCc8Fk Realisztik - Visz a Vibe (feat. Schmrk, Lunar)
na ,ez igy korrekt Köszi, nem ismertem eddig őket, de valóban korrekt. A kedvencem azért nem lesz, mert zeneileg tucattrap, ami nekem unalmas. (Miután változik az alap, kicsit jobb lesz a zene.) Viszont a szöveg kimondottan rendben van - főleg a hazai trapelőadókhoz képest. Nem csak az arcoskodásról szól, nincs mumble, nem hajlik át éneklésbe - egy teljesen tisztességes rapet tolnak rá a srácok, ami megállná a helyét egy boombap alapon is (eltekintve persze attól, hogy eltér a ritmika). Valóban rájöhetnének többen is itthon, hogy lehet így is trap alapra reppelni.
|
2022.03.09. 22:29 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: https://www.youtube.com/watch?v=p1Dt_wCc8Fk Realisztik - Visz a Vibe (feat. Schmrk, Lunar)
na ,ez igy korrekt Köszi, nem ismertem eddig őket, de valóban korrekt. A kedvencem azért nem lesz, mert zeneileg tucattrap, ami nekem unalmas. (Miután változik az alap, kicsit jobb lesz a zene.) Viszont a szöveg kimondottan rendben van - főleg a hazai trapelőadókhoz képest. Nem csak az arcoskodásról szól, nincs mumble, nem hajlik át éneklésbe - egy teljesen tisztességes rapet tolnak rá a srácok, ami megállná a helyét egy boombap alapon is (eltekintve persze attól, hogy eltér a ritmika). Valóban rájöhetnének többen is itthon, hogy lehet így is trap alapra reppelni. ajanlom a regi csatornajukat , van par klippjuk ott. igen, ok sokkal melyebben toljak ezt a temat https://www.youtube.com/watch?v=jKbuAeKIKmw
|
2022.03.09. 23:08 |
|
 |
Yodaragorn
|
|
2022.03.11. 17:08 |
|
 |
Yodaragorn
|
TSWR - ÉLNI NÉLKÜLED (OFFICIAL MUSIC VIDEO)https://www.youtube.com/watch?v=YqNUcj- ... =HIBRIDBROÚgy tűnik, Hibrid visszatért, hála Istennek!  Hacsak nem az agyvérzés előtt vették fel a számot, és csinálták a klipet, de szerintem nem. Maga a dal szerintem a Teswértől gyenge: ez a trapes beütésű ütem nem áll jól nekik, ők a Luigi-féle zenékre szólnak jól. És indokolt volt kihagyni a két magánhangzót a "Teswér" szóból, hiszen nincs a két külföldön élő (Flex, Fiatal Veterán), Beat ugyebár kiszállt, úgyhogy trióvá avanzsált a csapat. Ez így elég sovány, mert túl nagy tér jut Atisnak, aki a leggyengébb közülük. A legjobbak közül pedig kettő (Fiatal Veterán, Beat) nincs, és ez már megérződik a minőségen.
|
2022.03.17. 19:26 |
|
 |
Yodaragorn
|
SLOW VILLAGE - SZTORITELLhttps://www.youtube.com/watch?v=bM1NILs ... lowVillageHa már szóba került, hogy Sixfeet szerint a Slow Village stílusa zsákutca: na, ez most egy más stílus tőlük, nem is tetszik annyira.  Nem a szokásos ritmika DJ One-AB-től, szerintem nem áll annyira jól az MC-knek, legalábbis nekem annyira nem tetszik. A zene és a szöveg is lapos a Slow Village szintjén, gyorsan meguntam. Viszont a kommentek pozitívak, szóval lehet, hogy az én ízlésemmel van gond. Ami viszont szerintem is pozitív: a klip nagyon minőségi!
|
2022.03.24. 22:04 |
|
 |
Dogg-Pound
|
Kíváncsi leszek erre: IGNI x ESSEMM x 4TRESS x BEAT x JOPER x TIRPA - KAMU BARÁT /Remix/ - Official Trailer https://youtu.be/--K0FVxfagEAz eredetit sokat hallgattam  szerintem nem rossz: IGNI - KAMU BARÁT FT. BURAI (OFFICIAL MUSIC VIDEO) https://youtu.be/3TOaIvFKJLA
|
2022.04.01. 18:12 |
|
 |
Yodaragorn
|
Komoly kombónak ígérkezik! Elindult a Wolf Áramlat 2. évada is a Beat FM helyett ezúttal a Port.hu keretei között. Az első vendég: Majka! https://www.youtube.com/watch?v=TN1yt9inJtYNagyon meglepett, hogy Majka egy ilyet bevállalt, ő annyira kívülálló a hazai hip-hop közegben, hogy nem gondoltam, hogy el fog menni egy olyan reppes műsorba, amiben kifejezetten sokan megfordultak a magyar hip-hop szcénából. A beszélgetés nagyon érdekes, pl. most tudtam meg, hogy Majka azért valamennyire képben van a hip-hoppal. Nem mondom, hogy nagyon, vannak hibái, tárgyi tévedései, pl. amikor azt mondja, hogy Dr. Dre vagy Ice Cube nem csinált G-Funkot, mert az Warren G (itt Wolfie szolidan javítja is). De azért a '90-es évekbeli előadókkal a vártnál jobban képben van, partnere tud lenni Wolfie-nak a hip-hop történelmi beszélgetésekben, és jó számokat is hozott a műsorba. Ez önmagában nem nagyon dolog, de én még ennyit se néztem ki feltétlenül belőle.  Wolfie viszont eléggé visszafogott, haverkodós vele. Nem tudom, hogy ennek az-e az oka, hogy ha már egyszer meghívta Majkát, akkor nem akarta kényelmetlen helyzetbe a hozni vendégét, vagy valamiféle szervilitás nyilvánul meg a részéről a nagy sztár Majka felé. Felhoz azért kényes kérdéseket Majka karrierjéből, de nagyon visszafogottan tálalja őket, és nem is akar nagy vitákba bocsátkozni Majkával még akkor sem, amikor érezhetően nem ért vele egyet. Ami viszont egyértelműen pozitív, az a két rap a végén: kellett hozzá a két kiváló beat Heilig Tomitól, de Majka is egész jó flowval kapta el őket.
|
2022.04.01. 20:19 |
|
 |
Yodaragorn
|
Norba - Ébredés (Official Music Video) (Prod. by Mr. Joeker)https://www.youtube.com/watch?v=PhsC2Dx ... KRURecordsA zenei világ a régi, a szöveg megtérés utáni, a crew már nem Kriminal, hanem "KRU".
|
2022.04.08. 15:21 |
|
 |
Yodaragorn
|
Riddler - Törésteszt (közr. Nomagróf, Kool Kasko) [Official Music Video]https://www.youtube.com/watch?v=GRSRnTP ... el=RiddlerAz egyik legjobb, ha nem a legjobb track a tavalyi Riddler albumról. Riddler elég durván néz ki így kigyúrva, tetkóval és hajjal! 
|
2022.04.09. 16:04 |
|
 |
Dogg-Pound
|
IGNI x ESSEMM x 4TRESS x BEAT x JOPER x TIRPA - KAMU BARÁT /Remix/ (Official Music Video) https://youtu.be/g_IUluBeAHg
|
2022.04.13. 18:02 |
|
 |
|