Szerző |
Üzenet |
Zoli, MP
|
 Re: Hazai előadók zenéi.
Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: rap jam generacio vagyok ezert volt nekem "meghato" h pl artoscsabival milyen joban lettem de higanyrol ne is beszljunk. emlekszem edzesen petivel es meg 1 haverommal a mondd minek art notat reppeltuk sprintek kozott. oket reppeltuk aztan par ev es egyutt utaztunk logtunk sokat stb.. Hát igen, így még jobban értem, miért voltak ezek olyan nagy élmények neked.  (Valószínűleg Rap Jam múlt nélkül is élmény lenne, de így még nagyobb.) A Mondd minek nem éppen arról szól, hogy "mondd minek ennyit sprintelni edzésen?", de végülis a refrént lehet arra is vonatkoztatni.  pont arrol szol, szoval meg is alltam kozben. nem is lettem hires focista 
|
2022.10.19. 18:26 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8717 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: rap jam generacio vagyok ezert volt nekem "meghato" h pl artoscsabival milyen joban lettem de higanyrol ne is beszljunk. emlekszem edzesen petivel es meg 1 haverommal a mondd minek art notat reppeltuk sprintek kozott. oket reppeltuk aztan par ev es egyutt utaztunk logtunk sokat stb.. Hát igen, így még jobban értem, miért voltak ezek olyan nagy élmények neked.  (Valószínűleg Rap Jam múlt nélkül is élmény lenne, de így még nagyobb.) A Mondd minek nem éppen arról szól, hogy "mondd minek ennyit sprintelni edzésen?", de végülis a refrént lehet arra is vonatkoztatni.  pont arrol szol, szoval meg is alltam kozben. nem is lettem hires focista  Jó, hát ha számodra arról szól...  Messi és Ronaldo biztos nem ezt hallgatták edzés közben. 
|
2022.10.19. 21:07 |
|
 |
Zoli, MP
|
|
2022.10.20. 16:44 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8717 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Zoli, MP írta: https://www.youtube.com/watch?v=_NfIfqa6C2E
ez mar vmi deniztol Hm, valóban! Bogár Laci bácsit ugyan kihagytam volna az elejéről, de Deniz reppje és a zene is topszínvonal. Végre egy rapper, aki expliciten kivesézte azt, ami 2022-ben körülöttünk van, és jól is ragadta meg a témát.
|
2022.10.20. 21:00 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: https://www.youtube.com/watch?v=_NfIfqa6C2E
ez mar vmi deniztol Hm, valóban! Bogár Laci bácsit ugyan kihagytam volna az elejéről, de Deniz reppje és a zene is topszínvonal. Végre egy rapper, aki expliciten kivesézte azt, ami 2022-ben körülöttünk van, és jól is ragadta meg a témát. mar allitolag van nagy visszatalalas fankahoz ez meg csak erdekesseg ilyen is van underground trap itthon https://www.youtube.com/watch?v=45Fz-pZSrGgA MAGYAR TRAP ARCAI - OTL Backstage Vlog (Kisé, Ekhoe, Pogány Induló stb)
|
2022.10.22. 22:56 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: https://www.youtube.com/watch?v=_NfIfqa6C2E
ez mar vmi deniztol Hm, valóban! Bogár Laci bácsit ugyan kihagytam volna az elejéről, de Deniz reppje és a zene is topszínvonal. Végre egy rapper, aki expliciten kivesézte azt, ami 2022-ben körülöttünk van, és jól is ragadta meg a témát. mar allitolag van nagy visszatalalas fankahoz Igen, ehhez a számhoz is odakommentelt egy pozitívat Fanka, meg a Wolfie-nál is mondta, hogy Denizzel már egy ideje újra nagy barátság van. Két okból sem lep meg: 1. Ők mindig is nagyon hasonló rapet nyomtak, egyértelműen hasonlóan álltak a hip-hophoz, ezért inkább az volt fura, hogy beefben voltak, a világ rendje inkább az, hogy jóban vannak. Bár bírtam mindig Denizt, azért nem éreztem sose élvonalbelinek, mert volt egy Fanka-másolat érzése neki. Főleg a pályája elején, de a mai napig érzem rajta valamennyire. (Ezt meg is kapta anno Fankától a Deniz dissben.) Zeneileg egyébként szerintem már jó ideje lekörözte Deniz Fankát, mert jobb producerekkel dolgozik, és ma már lehet, hogy a szövegei is jobbak, de a régi Fanka influence levakarhatatlanul ott van rajta. 2. Deniz apja tudtommal fideszes önkormányzati képviselő volt Barcikán (nem tudom, hogy még az-e), szóval a jobboldali érzelem adott mindkettejüknél.  Underground trap: ez tényleg érdekes volt, köszi! Nehéz értelmezni a kifejezést, mert a trap, mint stílus definíció szerint nem underground.  Ismertség tekintetében viszont lehet UG-nek mondani ezeket a srácokat, hiszen alulról szervezik meg magukat nagykiadós hátszél és média hátszél nélkül. Ezt a bulit elnézve is elképedtem rajta, hogy a mai fiatalok mennyire odavannak a trapért, és mekkora hangulatot tudnak csinálni egy ilyen bulin. A Beton.Hofi koncerten pedig sokkal nagyobb volumenben tapasztalhattam ezt meg, ott esett le nekem igazán, hogy új időket élünk zeneileg. Az is vicces, ahogy emlegetik ezek srácok első behatásokként Eminemet és 50 Centet. Persze nekem is ők voltak az első behatások, de ők ténylegesen akkor voltak a csúcson, amikor én elkezdtem rapet hallgatni. Ha abban az időben nagyot akartunk mondani, akkor azt mondtuk, hogy Dr. Dre-t, NWA-t, 2Pac-ot, Biggie-t hallgatunk, akiket mi valójában nem hallottunk a '90-es években, de azzal, hogy őket emlegettük, lehetett arcoskodni, hogy mi mennyire képben vagyunk a régi zenékkel, meg hogy az volt még az igazi. Na most ezek a trapes arcok ugyanígy vannak, csak egy generációval eltolva: ők valójában nem hallották Eminemet és 50 Centet a 2000-es évek első felében, mert kb. akkor születtek, de úgy emlegetik őket, mint mi anno a Dre-t, a 2Pac-ot, a Biggie-t, mert ezzel tudnak arcoskodni, hogy ők már olyan oldschool arcokat hallgattak gyerekként, mint a 50 Cent.  Szóval nekik a 2000-es évek az oldschool, ami a mi időnkben ciki mainstream volt, a '90-es évekkel meg lehet, hogy úgy vannak, mint én a '80-assal: hallottak róla, néhány nagyobb előadó nevét biztos vágják is, de igazából nem hallgatják, mert már túl távol áll tőlük az a hangzásvilág. Pogány Induló meg nem tudom, hogy kerül ebben a trap labelbe: benne pont az a pláne, hogy fiatal kora ellenére boombapet tol.  (Tudom, próbálkozott már trappel is, de abban nem olyan jó, és nem amiatt kapták fel rá a fejüket sokan.)
|
2022.10.23. 15:46 |
|
 |
Yodaragorn
|
A Hősök felült a Punnany által elindított vonatra, és ők is közéleti vizekre eveztek. HŐSÖK - Fákkjú (2022)https://www.youtube.com/watch?app=deskt ... 6kOfficialA refrén rendkívül fantáziátlan, de azt leszámítva jó lett szerintem, ez rendes hip-hop. Nem voltam sose Eckü fan, de valahogy így kell egy rappernek válaszolnia azokra a kritikákra, amiket az NKA pénzek miatt kapott: egy rapszövegben visszaoltva, és nem interjúkban meg postokban magyarázkodva. Ez most végre egy jó húzás volt.
|
2022.10.23. 16:07 |
|
 |
Dogg-Pound
|
HIBRID-HARCOKBAN (Visszatérő klip) 2022 https://youtu.be/Fz4oIc6xPfcKlipet elnézve sajnos Hibrid elött még van egy "hosszú" út a felépülésig... Ismerősöm augusztusban kapott agyvérzést (50 évesen) Ő a bal oldalára lett béna, most tart ott hogy egy lépést meg tud tenni, meg a kocsiból fel tud "állni"...Valószínű Hibridnél is ez van.. A klip meg a zene is korrekt lett szerintem, csak azt nem értem hogy P.G. mit keres a klipben 
|
2022.10.23. 19:28 |
|
 |
Sixfeet
|
Yodaragorn írta: a trap, mint stílus definíció szerint nem underground.  Ismertség tekintetében viszont lehet UG-nek mondani ezeket a srácokat, hiszen alulról szervezik meg magukat nagykiadós hátszél és média hátszél nélkül. Redundáns vita már, de underground stílusokról beszélni szerintem tök értelmetlen abból a szempontból beszélni, hogy pl. azért kötelezően undergrounddá válik valaki mert breakbeateket vagdosnak össze meg soul/jazz/zongora mintákra rappel valaki. Van egy olyan zavaró tényező a dologban, hogy a 90-es években könnyebben lehetett disztingválni ezt, hogy van alapvetően a mainstream rádió zene és van az azzal szemben álló zene, ami egyértelműen megkülönböztethető produkciós értékben, stílusban, mindenben. Zeneipari követettség szempontjából, hallgatottság, piaci demográfia szempontjából annyira összevegyültek ezek a dolgok mint a rohadt isten, arról nem beszélve hogy a trapnek bőven volt alulról jövő aspektusa, ahhoz képest az underground kiindulva abból hogy amcsiknál a jobbközép fehér akár Trump hívők felé tendáló konzervatív rétegen belül is bőven előfordul (magyarországról nem is beszélve...) megint csak nem lehet azt mondani, hogy itt úgymond ez az aspektus egyértelműen számítana. Azt mondjuk nem feltétlenül mondanám hogy a Gyuris vagy a Kisé underground manapság pont ezekből kiindulva, de trapben ugyanúgy van underground, és hacsak nem hoz valami olyasmit valaki ami tényleg kicsit így szembe megy mindenféle státusz quo-val és pl. nem csak azt csinálja mint a Patkányz, hogy egy alapvetően saját maga közhelyét legeneráló csicskatrap-zeneipar-kilóraeladtákmagukatúgy-kurvákígy vonulatot nyom, addig szerintem egyrészt idejét múlt fogalmakkal dolgozik a definíció, egyúttal feleslegesen parttalan (egyúttal sokszor parttalanul szemellenzősen levívott szubkulturális kliséknek számító) vitákat generálódnak. A 50 Centes dolgot szintén nem hívnám echte szocializálódásnak, ahogyan meghatározó élménynek sem azt hogy 9-10 éves kora előtt valaki rappet hallgatott, hacsak az nem nyúlt át a tinédzser korára amikor el lehet egyáltalán kezdeni beszélni az identitás formálódásáról.
|
2022.10.24. 10:57 |
|
 |
Yodaragorn
|
Egyetértek, szerintem sincs már sok értelme az underground-mainstream elhatárolásnak, de sokszor nincs jobb szavunk valamire, mint hogy "underground" vagy "mainstream", ezért akaratlanul is belecsúszunk. Itt én azért csúsztam bele, mert az OTL magát underground trap labelként definiálja, és ezzel már önmagában meghatározták annak a diskurzusnak a szóhasználatát, amibe belementem. Azzal viszont tényleg szerencsétlenül fogalmaztam, amikor azt írtam, hogy a trap "definíció szerint" nem underground. Ez tényleg hülyeség, mert én se tudom, mi a definíció.  De azt tudom, hogy úgy értettem azt, amit írtam, hogy a trap napjainkban egy divatstílus, ami uralja a mainstreamet (mi az a mainstream? de remélem, értitek így is  ), ezért nem tudom értelmezni, ha valaki zenei értelemben undergroundnak titulál egy trapszámot. Szerintem ha még használjuk ezt a mainstream/underground bontást, akkor kétféle értelemben lehet használni: 1. Az uralkodó divatirányzatoknak megfelelő hangzásvilág mainstream, minden más underground. Ebben az értelemben a trap nem tud underground lenni jelenleg. (Lehet, hogy a 2000-es évek második felében még az volt ebben az értelemben is, ma nem.) 2. A fősodrú médiában magas eléréseket produkáló, akár média- és üzleti hátszéllel működő produkciók mainstreamek (zenei stílustól függetlenül). Azok a produkciók, amik nem ilyenek, hanem alulról szerveződnek hasonló hátszelek nélkül, azok undergroundok (zenei stílustól függetlenül). Ebben az értelemben tud a trap is underground lenni, ahogy azt az előző postomban is jeleztem. De hangsúlyozom, hogy ez a kétféle felosztás szerintem is csak akkor hasznos, ha valamilyen oknál fogva belecsúszunk a mainstream és underground szavak használátába. Egyébként mindenki olyan sokféle értelemben használja őket, hogy én se látom már sok értelmét ennek a felosztásnak. A 50 Centes dolgot is hasonlóan látjuk ezek szerint. 
|
2022.10.24. 14:53 |
|
 |
doggfather
Csatlakozott: 2012.07.12. 14:10 Hozzászólások: 15414 Tartózkodási hely: Born & Raised in Albertirsa
|
|
2022.10.26. 09:45 |
|
 |
Sixfeet
|
a pap meg prédikál, a víz meg nedves?
|
2022.10.26. 17:35 |
|
 |
Yodaragorn
|
Sixfeet írta: a pap meg prédikál, a víz meg nedves? Én adom, de gyanítom, ők nem úgy értették a "bohóckodást", mint te.  Továbbra se fog a kedvenceim közé tartozni a Kartell, de egy-két pozitívumot azért el kell ismerni: - A klipek minőségiek, mióta Koltay Anna rendezi őket. - A zene szerintem tök jól fel van építve ebben a számban. - A legjobb döntés az volt, hogy Big Daddy Lacát kihagyták belőle! - Siska tehetségben magasan kilóg felfelé a valaha volt Kartell rapperek sorából, és ez önmagában sokat dob a produkción. Pedig Siska fan se vagyok, de azt mindig elismertem, hogy az egyik legjobb flowval rendelkező magyar rapper, itt pedig olyan alacsonyan van az én szememben a mérce, hogy szembetűnő Siska tehetsége a többiekhez képest. Zolee viszont ebben a számban se győzött meg arról, hogy a magyar hip-hop elitjében kéne számon tartanom, ezért a felfelé ívelő tendencia elismerése ellenére sem fogom tűkön ülve várni az új Kartell számokat. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a régi Kartell rajongóknak tetszik, amit mostanában látnak/hallanak.
|
2022.10.26. 18:44 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Sixfeet írta: a pap meg prédikál, a víz meg nedves? Én adom, de gyanítom, ők nem úgy értették a "bohóckodást", mint te.  Továbbra se fog a kedvenceim közé tartozni a Kartell, de egy-két pozitívumot azért el kell ismerni: - A klipek minőségiek, mióta Koltay Anna rendezi őket. - A zene szerintem tök jól fel van építve ebben a számban. - A legjobb döntés az volt, hogy Big Daddy Lacát kihagyták belőle! - Siska tehetségben magasan kilóg felfelé a valaha volt Kartell rapperek sorából, és ez önmagában sokat dob a produkción. Pedig Siska fan se vagyok, de azt mindig elismertem, hogy az egyik legjobb flowval rendelkező magyar rapper, itt pedig olyan alacsonyan van az én szememben a mérce, hogy szembetűnő Siska tehetsége a többiekhez képest. Zolee viszont ebben a számban se győzött meg arról, hogy a magyar hip-hop elitjében kéne számon tartanom, ezért a felfelé ívelő tendencia elismerése ellenére sem fogom tűkön ülve várni az új Kartell számokat. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a régi Kartell rajongóknak tetszik, amit mostanában látnak/hallanak. szivesen https://www.youtube.com/watch?v=MB6jyXIrwMEMi ez a BOHÓCkodás? - Ganxsta Zolee és a Kartel: A Bohóc lemezkritika
|
2022.10.26. 21:08 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Sixfeet írta: a pap meg prédikál, a víz meg nedves? Én adom, de gyanítom, ők nem úgy értették a "bohóckodást", mint te.  Továbbra se fog a kedvenceim közé tartozni a Kartell, de egy-két pozitívumot azért el kell ismerni: - A klipek minőségiek, mióta Koltay Anna rendezi őket. - A zene szerintem tök jól fel van építve ebben a számban. - A legjobb döntés az volt, hogy Big Daddy Lacát kihagyták belőle! - Siska tehetségben magasan kilóg felfelé a valaha volt Kartell rapperek sorából, és ez önmagában sokat dob a produkción. Pedig Siska fan se vagyok, de azt mindig elismertem, hogy az egyik legjobb flowval rendelkező magyar rapper, itt pedig olyan alacsonyan van az én szememben a mérce, hogy szembetűnő Siska tehetsége a többiekhez képest. Zolee viszont ebben a számban se győzött meg arról, hogy a magyar hip-hop elitjében kéne számon tartanom, ezért a felfelé ívelő tendencia elismerése ellenére sem fogom tűkön ülve várni az új Kartell számokat. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a régi Kartell rajongóknak tetszik, amit mostanában látnak/hallanak. szivesen https://www.youtube.com/watch?v=MB6jyXIrwMEMi ez a BOHÓCkodás? - Ganxsta Zolee és a Kartel: A Bohóc lemezkritika Most nincs időm meghallgatni, de majd meg fogom, köszi! Arra utalsz a "szívesen"-nel, hogy ugyanazt mondja, amit én írtam? 
|
2022.10.27. 16:18 |
|
 |
|