Szerző |
Üzenet |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8702 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
 Re: Hazai előadók zenéi.
Zoli, MP írta: https://www.youtube.com/watch?v=jNfSrTNeUdk NKS: Van mögöttünk egy olyan 20 év, mint a Motörheadnek Yodaragorn írta: TURAN KHAN X CURTIS - Mi vagyunk az Újpest (Prod. by M-Squad)https://www.youtube.com/watch?v=CQMKlVV ... KSKRIMINALNem akarom túldimenzionálni, mert sok jobb magyar rapszámot hallottam már, de szerintem ez jó lett. Megvan a B-közép feeling, a klip szerintem elsőosztályú, Nospa továbbra sincs csúcsformában, de jobb, mint az utóbbi néhány alkalommal. Curtis pedig végre újra egy rendes boombap alapon, mennyivel jobban áll ez neki. Azt különösen szerintem, amikor egy mainstream és egy UG "sztár" összeáll egy közös nóta erejéig. sztem az elso ujpestes nota baromi jo volt. ez a 3. jo, de uj dolgot nem mond. Nospának volt egy szóló újpestes száma, arra emlékszem, de harmadikra már nem. Az biztos, hogy bennem ez hagyta a legmélyebb nyomot, de lehet, hogy csak nem hallottam azt, amelyikre te gondolsz. Az melyik volt? A podcastot köszi, láttam, hogy lesz. Mondjuk még az Essemm-est (vagy SMS-t?  ) se hallgattam meg, de pótlom majd őket.
|
2023.11.04. 15:42 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: https://www.youtube.com/watch?v=jNfSrTNeUdk NKS: Van mögöttünk egy olyan 20 év, mint a Motörheadnek Yodaragorn írta: TURAN KHAN X CURTIS - Mi vagyunk az Újpest (Prod. by M-Squad)https://www.youtube.com/watch?v=CQMKlVV ... KSKRIMINALNem akarom túldimenzionálni, mert sok jobb magyar rapszámot hallottam már, de szerintem ez jó lett. Megvan a B-közép feeling, a klip szerintem elsőosztályú, Nospa továbbra sincs csúcsformában, de jobb, mint az utóbbi néhány alkalommal. Curtis pedig végre újra egy rendes boombap alapon, mennyivel jobban áll ez neki. Azt különösen szerintem, amikor egy mainstream és egy UG "sztár" összeáll egy közös nóta erejéig. sztem az elso ujpestes nota baromi jo volt. ez a 3. jo, de uj dolgot nem mond. Nospának volt egy szóló újpestes száma, arra emlékszem, de harmadikra már nem. Az biztos, hogy bennem ez hagyta a legmélyebb nyomot, de lehet, hogy csak nem hallottam azt, amelyikre te gondolsz. Az melyik volt? A podcastot köszi, láttam, hogy lesz. Mondjuk még az Essemm-est (vagy SMS-t?  ) se hallgattam meg, de pótlom majd őket. Ez a 3. Ujpestes trekk. Volt az elso szolo, aztan az utoler a lilak atka bar itt az elnokot szidja inkabb. Petivel is lehetne trackje.peti os ujpesti, futsalozott a felnott csapatban, sot edzojuk is volt. Essem interju jo. Nem ismerem ot szemelyesen.par reakcioja, testbeszede erdekes. Nks interju felenel vagyok.a nagy pozitivum veluk evek ota h belattak h kurva magas lovon ultek es fikaztak mindenkit stb...emlekszem mi is kaptunk par nezeset mikor higany logott velunk Nkshez https://offmedia.hu/fankadeli-szerint-k ... koruaknak/
|
2023.11.04. 19:41 |
|
 |
dub7
Adminisztrátor
|
Most néztem végig a 3 Sajó Dávidos interjút (Essem, Curtis, NKS). Mindegyik interjúban elhangzott olyan dolog, ami negatívabb irányba tolta az előadó személyét nálam a megnézése előtti véleményemhez képest. Mindegyik előadó más szegmens, ami közös az, hogy tehetségesek és sikeres út van mögöttük. Egy ilyen interjú után valahogy mégse tudom azt mondani, hogy ők az "én sztárjaim". Nyilván más értékítélet, más nézőpont, de mindenhol van olyan tartalom, olyan reakció, ami levon abból a kedvből, hogy hallgassam őket. Lehet én vagyok túl kritikus...
|
2023.11.04. 22:20 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8702 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: https://www.youtube.com/watch?v=jNfSrTNeUdk NKS: Van mögöttünk egy olyan 20 év, mint a Motörheadnek Yodaragorn írta: TURAN KHAN X CURTIS - Mi vagyunk az Újpest (Prod. by M-Squad)https://www.youtube.com/watch?v=CQMKlVV ... KSKRIMINALNem akarom túldimenzionálni, mert sok jobb magyar rapszámot hallottam már, de szerintem ez jó lett. Megvan a B-közép feeling, a klip szerintem elsőosztályú, Nospa továbbra sincs csúcsformában, de jobb, mint az utóbbi néhány alkalommal. Curtis pedig végre újra egy rendes boombap alapon, mennyivel jobban áll ez neki. Azt különösen szerintem, amikor egy mainstream és egy UG "sztár" összeáll egy közös nóta erejéig. sztem az elso ujpestes nota baromi jo volt. ez a 3. jo, de uj dolgot nem mond. Nospának volt egy szóló újpestes száma, arra emlékszem, de harmadikra már nem. Az biztos, hogy bennem ez hagyta a legmélyebb nyomot, de lehet, hogy csak nem hallottam azt, amelyikre te gondolsz. Az melyik volt? A podcastot köszi, láttam, hogy lesz. Mondjuk még az Essemm-est (vagy SMS-t?  ) se hallgattam meg, de pótlom majd őket. Ez a 3. Ujpestes trekk. Volt az elso szolo, aztan az utoler a lilak atka bar itt az elnokot szidja inkabb. Petivel is lehetne trackje.peti os ujpesti, futsalozott a felnott csapatban, sot edzojuk is volt. Essem interju jo. Nem ismerem ot szemelyesen.par reakcioja, testbeszede erdekes. Nks interju felenel vagyok.a nagy pozitivum veluk evek ota h belattak h kurva magas lovon ultek es fikaztak mindenkit stb...emlekszem mi is kaptunk par nezeset mikor higany logott velunk Nkshez https://offmedia.hu/fankadeli-szerint-k ... koruaknak/Na, Petit viszont nem tudnám elképzelni ezekkel a srácokkal egy trackben, annyira más világ.  Mármint a rapje, nem az, hogy újpesti. Az NKS-sel kapcsolatban nekem is feltűnt, hogy sokkal nyitottabbak, barátkozósabbak lettek, mint régen voltak. Követem a Facebook oldalukat, ott is úgy látom, hogy közösséget igyekeznek építeni. A 10-15 évvel ezelőtti NKS-ről azt se tudtam volna elképzelni, hogy egy Pogány Indulóhoz hasonló tizenéves srác lemezére csináljanak feat-et, erre most tessék. A Fanka-féle postot láttam én is, de annyira nem releváns tényező ő már a magyar hip-hopban, hogy szerintem nincs különösebb sportértéke ráharapni a témára, ahogy pl. Wales tette a legutóbbi videojában. A véleményem egyébként az, ami a legtöbb Fanka-féle megnyilvánulásról: van egy olyan igazságmagva, amivel egyetértek, de aztán annyira túltolja, és olyan következtetéseket von le belőle, amivel már nem tudok azonosulni. Jelen esetben egyetértek vele abban, hogy a Krúbi és a Killakikitt számok olyan értékrendet közvetítenek, amit én se érzek helyesnek. Főleg a Killakikitt-re igaz ez, de Krúbit se véletlenül nem hallgatok. Viszont neki jobban elismerem a tehetségét rapperként, mint Azának és Tirpának. Szóval eddig oké is, csak mi következik ebből? Szerintem nagyon nem az, hogy tiltsuk be a Scarcity BP-t, és rohanjunk a politikusokhoz, hogy vezessenek be valami szabályozást. Nem attól lesznek a gyerekekből mentálisan egészséges, a világban boldogulni képes felnőttek, hogy elzárjuk előlük a világnak azokat a részeit, amiket nem akarjuk, hogy lássanak, hanem attól, hogy megtanítjuk őket, hogyan kezeljék helyesen a dolgokat, amikkel találkoznak. Hogy olyan értékrendűnek neveljük őket, olyan érzelmi hátteret adunk nekik, hogy ne akarják a problémáikat agresszióval megoldani egy Killakikitt szám meghallgatása után se. És hogy meg tudják állapítani önállóan is, hogy melyik az a rapszám, amelyik értéket közvetít, és melyik az, amelyik nem.
|
2023.11.05. 14:42 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: https://www.youtube.com/watch?v=jNfSrTNeUdk NKS: Van mögöttünk egy olyan 20 év, mint a Motörheadnek Yodaragorn írta: TURAN KHAN X CURTIS - Mi vagyunk az Újpest (Prod. by M-Squad)https://www.youtube.com/watch?v=CQMKlVV ... KSKRIMINALNem akarom túldimenzionálni, mert sok jobb magyar rapszámot hallottam már, de szerintem ez jó lett. Megvan a B-közép feeling, a klip szerintem elsőosztályú, Nospa továbbra sincs csúcsformában, de jobb, mint az utóbbi néhány alkalommal. Curtis pedig végre újra egy rendes boombap alapon, mennyivel jobban áll ez neki. Azt különösen szerintem, amikor egy mainstream és egy UG "sztár" összeáll egy közös nóta erejéig. sztem az elso ujpestes nota baromi jo volt. ez a 3. jo, de uj dolgot nem mond. Nospának volt egy szóló újpestes száma, arra emlékszem, de harmadikra már nem. Az biztos, hogy bennem ez hagyta a legmélyebb nyomot, de lehet, hogy csak nem hallottam azt, amelyikre te gondolsz. Az melyik volt? A podcastot köszi, láttam, hogy lesz. Mondjuk még az Essemm-est (vagy SMS-t?  ) se hallgattam meg, de pótlom majd őket. Ez a 3. Ujpestes trekk. Volt az elso szolo, aztan az utoler a lilak atka bar itt az elnokot szidja inkabb. Petivel is lehetne trackje.peti os ujpesti, futsalozott a felnott csapatban, sot edzojuk is volt. Essem interju jo. Nem ismerem ot szemelyesen.par reakcioja, testbeszede erdekes. Nks interju felenel vagyok.a nagy pozitivum veluk evek ota h belattak h kurva magas lovon ultek es fikaztak mindenkit stb...emlekszem mi is kaptunk par nezeset mikor higany logott velunk Nkshez https://offmedia.hu/fankadeli-szerint-k ... koruaknak/Na, Petit viszont nem tudnám elképzelni ezekkel a srácokkal egy trackben, annyira más világ.  Mármint a rapje, nem az, hogy újpesti. Az NKS-sel kapcsolatban nekem is feltűnt, hogy sokkal nyitottabbak, barátkozósabbak lettek, mint régen voltak. Követem a Facebook oldalukat, ott is úgy látom, hogy közösséget igyekeznek építeni. A 10-15 évvel ezelőtti NKS-ről azt se tudtam volna elképzelni, hogy egy Pogány Indulóhoz hasonló tizenéves srác lemezére csináljanak feat-et, erre most tessék. A Fanka-féle postot láttam én is, de annyira nem releváns tényező ő már a magyar hip-hopban, hogy szerintem nincs különösebb sportértéke ráharapni a témára, ahogy pl. Wales tette a legutóbbi videojában. A véleményem egyébként az, ami a legtöbb Fanka-féle megnyilvánulásról: van egy olyan igazságmagva, amivel egyetértek, de aztán annyira túltolja, és olyan következtetéseket von le belőle, amivel már nem tudok azonosulni. Jelen esetben egyetértek vele abban, hogy a Krúbi és a Killakikitt számok olyan értékrendet közvetítenek, amit én se érzek helyesnek. Főleg a Killakikitt-re igaz ez, de Krúbit se véletlenül nem hallgatok. Viszont neki jobban elismerem a tehetségét rapperként, mint Azának és Tirpának. Szóval eddig oké is, csak mi következik ebből? Szerintem nagyon nem az, hogy tiltsuk be a Scarcity BP-t, és rohanjunk a politikusokhoz, hogy vezessenek be valami szabályozást. Nem attól lesznek a gyerekekből mentálisan egészséges, a világban boldogulni képes felnőttek, hogy elzárjuk előlük a világnak azokat a részeit, amiket nem akarjuk, hogy lássanak, hanem attól, hogy megtanítjuk őket, hogyan kezeljék helyesen a dolgokat, amikkel találkoznak. Hogy olyan értékrendűnek neveljük őket, olyan érzelmi hátteret adunk nekik, hogy ne akarják a problémáikat agresszióval megoldani egy Killakikitt szám meghallgatása után se. És hogy meg tudják állapítani önállóan is, hogy melyik az a rapszám, amelyik értéket közvetít, és melyik az, amelyik nem. Amit ertek egyetertek. Amugy a furcsa az h a killakikit pl ok ott elik ki az agressziojukat a notakban, feszultseget vezetnek le, ezt ok mondtak ha jol emlekszem. Aza teljesen mas egy interju alatt pl. Nekem ez a vesszoparipam.mindenki egy szerep de pl egy ODB iterjuban is olyan volt mint egy notaban de egy lmen prala nem. Nezd meg az nks interjut.teljesen ossze tudod egyeztetni a beszelgetest, viselkedest a reppjukkel. dub7 írta: Most néztem végig a 3 Sajó Dávidos interjút (Essem, Curtis, NKS). Mindegyik interjúban elhangzott olyan dolog, ami negatívabb irányba tolta az előadó személyét nálam a megnézése előtti véleményemhez képest. Mindegyik előadó más szegmens, ami közös az, hogy tehetségesek és sikeres út van mögöttük. Egy ilyen interjú után valahogy mégse tudom azt mondani, hogy ők az "én sztárjaim". Nyilván más értékítélet, más nézőpont, de mindenhol van olyan tartalom, olyan reakció, ami levon abból a kedvből, hogy hallgassam őket. Lehet én vagyok túl kritikus... Ez erdekes dub.kinkretumot tudsz mondani? Mondjuk en egyik alanyt sem hallgatom igy csak konstataltam h ok ilyenek.
|
2023.11.06. 09:14 |
|
 |
dub7
Adminisztrátor
|
Zoli, MP írta: dub7 írta: Most néztem végig a 3 Sajó Dávidos interjút (Essem, Curtis, NKS). Mindegyik interjúban elhangzott olyan dolog, ami negatívabb irányba tolta az előadó személyét nálam a megnézése előtti véleményemhez képest. Mindegyik előadó más szegmens, ami közös az, hogy tehetségesek és sikeres út van mögöttük. Egy ilyen interjú után valahogy mégse tudom azt mondani, hogy ők az "én sztárjaim". Nyilván más értékítélet, más nézőpont, de mindenhol van olyan tartalom, olyan reakció, ami levon abból a kedvből, hogy hallgassam őket. Lehet én vagyok túl kritikus... Ez erdekes dub.kinkretumot tudsz mondani? Mondjuk en egyik alanyt sem hallgatom igy csak konstataltam h ok ilyenek. Pl NKS-nél: többször elhangzott, hogy lenyugodtak meg harmónia meg ilyesmi, utána jön, hogy hol van a Panthera, aki szétverte a hotelszobákat stb... Ez mondjuk csak egy önellentmondás, de egy hotelszobaszétverés nekem példaként is értelmezhetetlen. Ez most mitől kúl? Vagy lázadó? Utána Nospa egyetlen példaként felhozott rendőrsztorija is elég gáz szerintem. Beugat a rendőröknek, elpicsázzák, és ezért utálja a rendőröket  Ha a Fuck The Police jelszavuk mögött ennyi áll, akkor az elég lófasz. Utána Zenk véleménye persze érthetőbb magyarázat, hogy lófaszt se segítenek, ez részemről is véleményformáló tény. A legvisszásabb reakció, amikor a Fidesz, mint konkrétum szóba kerül. "Mi mindig beszólunk mindenkinek. Ne próbáld meg ránkhúzni azt...", "Büdös a téma", "Nem állunk be huszadiknak..." Na itt engem elvesztettek. Persze nem mintha ez jelentene valamit is. Egy társadalomkritikus rappernek pont hogy ki kell mondani ilyenkor a frankót. Ha nem látod mi van, akkor vak vagy. Ha nem mered kimondani, akkor fosol. Ha asszisztálsz hozzá, akkor cinkos vagy. Kár értük... A közösségépítő viselkedésük hiánya korábban is érezhető volt, de ezt hangsúlyoztatták is pár nem túl régi interjúban is. Ez is hozzátett, ahhoz, hogy nem tartom az "én sztárjaimnak". Pedig a rapjeik alapján nagyjából etalon voltak nálam. Curtisnél ugyanez zavart a Szíjjártós poszt miatt. Értem én, hogy megélhetés meg a médiában kell maradni, de a faszomat, ők rapperek. Szókimondó rapperek. Az ilyen megalkuvás nagyon gáz. Ez a huligánkodás is értelmezhetetlen számomra. Nem negatív, csak értelmezhetetlen dolog. De nyilván más életút, más tapasztalat, más értékrend. Mindezekmellett sok pozitív dolog is elhangzott, sőt alapvetően több a pozitív, de ezek a dolgok azért egy más polcra rakják nálam az előadókat.
|
2023.11.06. 21:19 |
|
 |
Sixfeet
|
Hát mert ez a generáció világéletemben tök sekélyes volt kultusz ide vagy oda. Egy jó 10 éve nekem talán sokkal nagyobb bajom van azokkal akik úgy csinálnak sekélyes tartalmat, hogy tisztában vannak hogy túl sok fajsúlyuk nincs tartalmilag, hanem azokkal akik a sekélyességet kérik számon miközben azért suta módon érződik hogyha 3-4 mondatnál jobban kell megindokolniuk hogy mi a problémájuk akkor kilóg a lóláb, viszont egy frappánsabb rímpárból máris lehet úgy csinálni mintha több lenne mint ami látszik.
Az Idő Urai generációval ez a legnagyobb probléma szerintem, a Bankos kultusz hagyatéka ez, és amúgy viszonylag sok embertől is hallottam ezt vissza közegen is belül régebben hogy kifogásolták, talán lehet hogy meg is érződik hogy még az Azúr tanítványai is az AKPH-tól leeredeztethetően a Mulató Aztékokig meg a mittudoménmiig kultusz szempontból igazából tartalmiságban nagyon hasonló mélyebb dolgokba nem álltak bele sose, annyi különbség hogy jobb szókinccsel adták elő és az ő egójuk nem annyira a cizellált nagynak tűnés hanem a cizellált nyelvtani de végső soron céltalan nagyot mondás volt konyha bölcseségekkel.
Ez a közeg mindig is ilyen volt. Nem akarok úgy csinálni mintha nem lennének egy-két tartalmasabb zenéik, és nem kapták volna el precedenst teremtően az esztétikát, de amúgy nagyon kibukkan ez.
Az NKS meg az elején addig volt bármi amíg a budapesti-agglomerációbeli világhoz kötődtek. Amikor meg jött az M.O.P/DMX/egyéb kiáltozós hangos power rap, utána meg ezek a Mikee Mykanic utáni drogozós rock and roll sztáros illetve betyárbecsület-utca erkölcs-tartás egyéb maffiózó filmekből összeszedett buta közhelyek, komolytalanná meg sutává váltak a közegükhöz képest is.
Egy nagy fogyatékossága a hazai rapnek úgy általában, hogy a világ egy 10-20+ évvel ezelőtti állapotának felfogását sírja vissza miközben úgy van lemaradva a világban történő jelenségekről és azokról a problémákról amik fenyegetően elszáguldanak a feje felett mint aki ismételt gatyába szarások után vakarja a fejét hogy mi a fenéért ilyen kutya nehéz szedni a lábát előre.
|
2023.11.06. 23:43 |
|
 |
Zoli, MP
|
dub7 írta: Zoli, MP írta: dub7 írta: Most néztem végig a 3 Sajó Dávidos interjút (Essem, Curtis, NKS). Mindegyik interjúban elhangzott olyan dolog, ami negatívabb irányba tolta az előadó személyét nálam a megnézése előtti véleményemhez képest. Mindegyik előadó más szegmens, ami közös az, hogy tehetségesek és sikeres út van mögöttük. Egy ilyen interjú után valahogy mégse tudom azt mondani, hogy ők az "én sztárjaim". Nyilván más értékítélet, más nézőpont, de mindenhol van olyan tartalom, olyan reakció, ami levon abból a kedvből, hogy hallgassam őket. Lehet én vagyok túl kritikus... Ez erdekes dub.kinkretumot tudsz mondani? Mondjuk en egyik alanyt sem hallgatom igy csak konstataltam h ok ilyenek. Pl NKS-nél: többször elhangzott, hogy lenyugodtak meg harmónia meg ilyesmi, utána jön, hogy hol van a Panthera, aki szétverte a hotelszobákat stb... Ez mondjuk csak egy önellentmondás, de egy hotelszobaszétverés nekem példaként is értelmezhetetlen. Ez most mitől kúl? Vagy lázadó? Utána Nospa egyetlen példaként felhozott rendőrsztorija is elég gáz szerintem. Beugat a rendőröknek, elpicsázzák, és ezért utálja a rendőröket  Ha a Fuck The Police jelszavuk mögött ennyi áll, akkor az elég lófasz. Utána Zenk véleménye persze érthetőbb magyarázat, hogy lófaszt se segítenek, ez részemről is véleményformáló tény. A legvisszásabb reakció, amikor a Fidesz, mint konkrétum szóba kerül. "Mi mindig beszólunk mindenkinek. Ne próbáld meg ránkhúzni azt...", "Büdös a téma", "Nem állunk be huszadiknak..." Na itt engem elvesztettek. Persze nem mintha ez jelentene valamit is. Egy társadalomkritikus rappernek pont hogy ki kell mondani ilyenkor a frankót. Ha nem látod mi van, akkor vak vagy. Ha nem mered kimondani, akkor fosol. Ha asszisztálsz hozzá, akkor cinkos vagy. Kár értük... A közösségépítő viselkedésük hiánya korábban is érezhető volt, de ezt hangsúlyoztatták is pár nem túl régi interjúban is. Ez is hozzátett, ahhoz, hogy nem tartom az "én sztárjaimnak". Pedig a rapjeik alapján nagyjából etalon voltak nálam. Curtisnél ugyanez zavart a Szíjjártós poszt miatt. Értem én, hogy megélhetés meg a médiában kell maradni, de a faszomat, ők rapperek. Szókimondó rapperek. Az ilyen megalkuvás nagyon gáz. Ez a huligánkodás is értelmezhetetlen számomra. Nem negatív, csak értelmezhetetlen dolog. De nyilván más életút, más tapasztalat, más értékrend. Mindezekmellett sok pozitív dolog is elhangzott, sőt alapvetően több a pozitív, de ezek a dolgok azért egy más polcra rakják nálam az előadókat. igen az nks-nel nalam is megutotte ezek a fulemet, de tulleptem rajtuk, mert nekem nem voltak annyira meghatarozoak. amivel nem ertek egyet veled az ami mondtak h nincsenek botranyhosok, ok meg lenyugodtak. en pl orulok(nek) ha latok /latnek ujra bogatyat, de mar nem hordanek Sixfeet írta: Hát mert ez a generáció világéletemben tök sekélyes volt kultusz ide vagy oda. Egy jó 10 éve nekem talán sokkal nagyobb bajom van azokkal akik úgy csinálnak sekélyes tartalmat, hogy tisztában vannak hogy túl sok fajsúlyuk nincs tartalmilag, hanem azokkal akik a sekélyességet kérik számon miközben azért suta módon érződik hogyha 3-4 mondatnál jobban kell megindokolniuk hogy mi a problémájuk akkor kilóg a lóláb, viszont egy frappánsabb rímpárból máris lehet úgy csinálni mintha több lenne mint ami látszik.
Az Idő Urai generációval ez a legnagyobb probléma szerintem, a Bankos kultusz hagyatéka ez, és amúgy viszonylag sok embertől is hallottam ezt vissza közegen is belül régebben hogy kifogásolták, talán lehet hogy meg is érződik hogy még az Azúr tanítványai is az AKPH-tól leeredeztethetően a Mulató Aztékokig meg a mittudoménmiig kultusz szempontból igazából tartalmiságban nagyon hasonló mélyebb dolgokba nem álltak bele sose, annyi különbség hogy jobb szókinccsel adták elő és az ő egójuk nem annyira a cizellált nagynak tűnés hanem a cizellált nyelvtani de végső soron céltalan nagyot mondás volt konyha bölcseségekkel.
Ez a közeg mindig is ilyen volt. Nem akarok úgy csinálni mintha nem lennének egy-két tartalmasabb zenéik, és nem kapták volna el precedenst teremtően az esztétikát, de amúgy nagyon kibukkan ez.
Az NKS meg az elején addig volt bármi amíg a budapesti-agglomerációbeli világhoz kötődtek. Amikor meg jött az M.O.P/DMX/egyéb kiáltozós hangos power rap, utána meg ezek a Mikee Mykanic utáni drogozós rock and roll sztáros illetve betyárbecsület-utca erkölcs-tartás egyéb maffiózó filmekből összeszedett buta közhelyek, komolytalanná meg sutává váltak a közegükhöz képest is.
Egy nagy fogyatékossága a hazai rapnek úgy általában, hogy a világ egy 10-20+ évvel ezelőtti állapotának felfogását sírja vissza miközben úgy van lemaradva a világban történő jelenségekről és azokról a problémákról amik fenyegetően elszáguldanak a feje felett mint aki ismételt gatyába szarások után vakarja a fejét hogy mi a fenéért ilyen kutya nehéz szedni a lábát előre. koszi a kifejtest 
|
2023.11.07. 21:09 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: Amit ertek egyetertek. Amugy a furcsa az h a killakikit pl ok ott elik ki az agressziojukat a notakban, feszultseget vezetnek le, ezt ok mondtak ha jol emlekszem. Aza teljesen mas egy interju alatt pl.
Nekem ez a vesszoparipam.mindenki egy szerep de pl egy ODB iterjuban is olyan volt mint egy notaban de egy lmen prala nem. Nezd meg az nks interjut.teljesen ossze tudod egyeztetni a beszelgetest, viselkedest a reppjukkel.
Ja, azt vágom, hogy az Aza meg a Tirpa azt szokták mondani, hogy a Killakikitt nekik feszültséglevezetés, de basszus, ha ez nekik a feszültséglevezetés, az azt jelenti, hogy van a személyiségüknek egy olyan része, amit a Killa számokban lehet hallani, csak a civil életben meg az interjúikban ezt elfojtják, és amikor reppelnek, akkor eresztik ki. Azért ez is gáz szerintem... Én is szoktam feszült lenni, mint mindenki, de mégse jön ki belőlem soha ilyen mértékű agresszió, se verbálisan, se tettlegesen. Tudok kulturáltabb módokat találni a feszültség levezetésére, mint ahogy az emberek többsége tud. És még egyszer: ezzel nem azt mondom, hogy ne csinálják, meg hogy tiltsuk be, hanem csak annyit, hogy nekem nem tetszik. Az jó kérdés, hogy a szerep játszása mennyire probléma. A fentiek alapján én azt gondolom, hogy az Azáéknak a Killakikitt nem egy szerep, vagy ha szerep, akkor önazonos szerep. Van egy ilyen része a személyiségüknek, amit felnagyítanak a dalokban. Amíg önazonosnak és hitelesnek érzem azt a szerepet, amit egy rapper játszik, addig nekem nincs vele bajom. Pl. én Snoop Dogg-ról se hiszem el, hogy állandóan füvezik, ő is szerepet játszik, viszont elhiszem, hogy Calvin Broadus személyiségének van egy olyan szelete, amit a nyilvánosságnak mutatott full laza, füvezős Snoop Dogg karakter testesít meg, és ezt így nem érzem hiteltelennek. Problémát akkor érzek, ha zsigerileg azt érzem, hogy egy rapper egy olyan karaktert próbál eljátszani a nyilvánosság előtt, ami egyáltalán nem ő. Ezt érzem pl. Pogány Indulónál, aki bármennyire is tehetséges, mindig azt érzem a számai hallgatása során, hogy itt valami nem stimmel, ez a srác nem az, akinek előadja magát. Az NKS-hez meg nem akarok addig hozzászólni, míg nem hallgattam meg.
|
2023.11.07. 22:00 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Zoli, MP írta: Amit ertek egyetertek. Amugy a furcsa az h a killakikit pl ok ott elik ki az agressziojukat a notakban, feszultseget vezetnek le, ezt ok mondtak ha jol emlekszem. Aza teljesen mas egy interju alatt pl.
Nekem ez a vesszoparipam.mindenki egy szerep de pl egy ODB iterjuban is olyan volt mint egy notaban de egy lmen prala nem. Nezd meg az nks interjut.teljesen ossze tudod egyeztetni a beszelgetest, viselkedest a reppjukkel.
Ja, azt vágom, hogy az Aza meg a Tirpa azt szokták mondani, hogy a Killakikitt nekik feszültséglevezetés, de basszus, ha ez nekik a feszültséglevezetés, az azt jelenti, hogy van a személyiségüknek egy olyan része, amit a Killa számokban lehet hallani, csak a civil életben meg az interjúikban ezt elfojtják, és amikor reppelnek, akkor eresztik ki. Azért ez is gáz szerintem... Én is szoktam feszült lenni, mint mindenki, de mégse jön ki belőlem soha ilyen mértékű agresszió, se verbálisan, se tettlegesen. Tudok kulturáltabb módokat találni a feszültség levezetésére, mint ahogy az emberek többsége tud. És még egyszer: ezzel nem azt mondom, hogy ne csinálják, meg hogy tiltsuk be, hanem csak annyit, hogy nekem nem tetszik. Az jó kérdés, hogy a szerep játszása mennyire probléma. A fentiek alapján én azt gondolom, hogy az Azáéknak a Killakikitt nem egy szerep, vagy ha szerep, akkor önazonos szerep. Van egy ilyen része a személyiségüknek, amit felnagyítanak a dalokban. Amíg önazonosnak és hitelesnek érzem azt a szerepet, amit egy rapper játszik, addig nekem nincs vele bajom. Pl. én Snoop Dogg-ról se hiszem el, hogy állandóan füvezik, ő is szerepet játszik, viszont elhiszem, hogy Calvin Broadus személyiségének van egy olyan szelete, amit a nyilvánosságnak mutatott full laza, füvezős Snoop Dogg karakter testesít meg, és ezt így nem érzem hiteltelennek. Problémát akkor érzek, ha zsigerileg azt érzem, hogy egy rapper egy olyan karaktert próbál eljátszani a nyilvánosság előtt, ami egyáltalán nem ő. Ezt érzem pl. Pogány Indulónál, aki bármennyire is tehetséges, mindig azt érzem a számai hallgatása során, hogy itt valami nem stimmel, ez a srác nem az, akinek előadja magát. Az NKS-hez meg nem akarok addig hozzászólni, míg nem hallgattam meg. ertem, hogy van vkinek a zeneben jon ki a masik enje, mas enje 
|
2023.11.08. 19:18 |
|
 |
Yodaragorn
|
Na, meghallgattam az NKS-es Sajó podcastot. Belőlem nem váltott ki nagy érzelmeket. Egyrészt nem sok újdonságot adott, másrészt én eleve távolságtartó vagyok a magyar rapperek személyes megítélését illetően. Nincs igazán olyan az ismertebb hazai rapperek között, akivel maradéktalanul szimpatizálnék magánemberként. Ha pedig mégis van (pl. Sub Bass ilyen lenne, de ő régóta nem igazán aktív), akkor is maradok szkeptikus és távolságtartó egyszerűen azért, mert nem ismerem őket emberileg.
Ezért csak a zenére és a rapre koncentrálok, és a rapeket illetően nálam az NKS mindkét tagja benne van minden idők top 5 magyar rapperében - már ha a csúcsformájukban tekintjük őket. Emberileg viszont sose voltak maximálisan szimpik: sok szempontból bírom őket, félreértés ne essék, de pl. a rendőrséghez vagy a drogokhoz való hozzáállásukat nem érzem magaménak. Így aztán nem ért meglepetés ez az interjújuk során se, nagyjából azt mondták mindenre, amit vártam. Továbbra is várom az új lemezüket!
Egy pozitív és egy negatív megjegyzés: 1. Újdonság volt, és nagyon tetszett a politikához és a magyarsághoz fűződő viszonyuk. Hogy igenis lehetünk hazafiak anélkül, hogy elköteleződnénk akár a jobb, akár a baloldal mellett, és hogy lehet úgy is élni, hogy kivonja magát az ember ebből a törzsi politikai logikából. Ezzel nagyon tudok azonosulni. 2. Nem volt újdonság, de azért feltűnt negatívumként: van egy paradoxon az NKS attitűdjében. Egyfelől úgy adják elő magukat, hogy ők aztán odamondják mindenkinek, ők nem adják el magukat, hűek a real hip-hophoz, stb. Másfelől amikor belekérdez a Sajó, hogy mi volt a "mizu, mizu, buzikám" szöveg, meg hogy a Killvaker szám kapcsán kivel van konkrétan problémájuk a Pilvaker brigádból, akkor ilyen mismásoló válaszokat adnak, hogy ja, ezeket nem kell olyan komolyan venni, meg hogy nincs konkrétan senkivel bajuk. Ha így van, akkor viszont miért írtok ilyen szövegeket? Ha nem így van, akkor miért nem vagytok mégis realek, ahogy mondjátok?
Amit dub írt a lázadás vs. harmónia, illetve a rendőrséghez való hozzáállásukkal kapcsolatban, azzal is egyetértek, de ezek nekem nem voltak meglepők. Abban nem értünk egyet, hogy a politizáláshoz való hozzáállásuk nekem tetszett. Ha számításból vonnák ki magukat alóla, vagy ha be lennének szarva, az tényleg gáz lenne. Fenntartom a tévedés jogát, de róluk elhiszem, hogy egyszerűen tényleg azért nem politizálnak, mert szarnak bele. Így viszont real, ha nem teszik.
|
2023.11.09. 21:31 |
|
 |
Zoli, MP
|
|
2023.11.10. 22:51 |
|
 |
Yodaragorn
|
Zoli, MP írta: https://hvg.hu/kultura/20231109_Ujabb_Z_generacios_Arena_koncert_Pogany_Indulo_MVM_Dome  Hát, ez merész, én magamtól nem gondolnám, hogy a Pogány Induló meg tud tölteni egy MVM Dome-ot. Tudtommal még Budapest Park-os koncertje se volt, az lenne pedig az első lépés. Persze azt se gondoltam volna, hogy az Azariah háromszor megtölti az Arénát, szóval lehet, hogy a Z generáció ennyire odavan Pogány Indulóért is. Azt írja a cikk, hogy Beton Hofi is lesz a Dome-ban, erről se tudtam. Róla amúgy elhiszem, hogy meg tudja tölteni.
|
2023.11.11. 22:16 |
|
 |
Kriminalface
|
Régen jártam itt, Szombaton jött velem szembe, egy kis Rap csoportulás a Betegszoba buli alkalmával. Hallgassátok! Ott vannak a szeren. Erdélyrap! https://www.youtube.com/watch?v=i8AT5CohRLM
|
2023.11.12. 18:18 |
|
 |
Yodaragorn
|
Köszi, jó tudni, hogy vannak jó rapperek Erdélyben is.  A PotyautasBothee duót egyébként vágtam, ők elég régóta aktívak, de nagyon rég hallottam róluk. Talán még a Saláta fórumos időkben. A többieket most hallottam először. Az utolsó szám a legjobb szerintem ebben a videoban.
|
2023.11.12. 21:05 |
|
 |
|