Szerző |
Üzenet |
doggfather
Csatlakozott: 2012.07.12. 14:10 Hozzászólások: 15405 Tartózkodási hely: Born & Raised in Albertirsa
|
 Re: Hazai előadók zenéi.
Zoli, MP írta: doggfather írta: figyejjé!
ilyen se volt még!
fórumtörténelem!
magyart kérek!
megjelent sissi sisterhood lemeze.
ajánlotta egy kedves ismerős, megígértem, hogy rálesek.
linkje vkinek esetleg? ha neked sissi zeneje tetszeni fog, megeszem a kalapom lattal mar tole vmit? https://www.youtube.com/watch?v=YZGKISVffNYHunglish szövegel, ami taranga rap kb. És ciki volt már a kilencvenes években is. Megnéztem 2-3 videót már tőle.
|
2023.11.24. 16:13 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8702 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Ezt a Sisit én nem vágtam, érdekes volt belenézni a klipjébe. Már az is kellemes meglepetés volt, amikor a Pogány Induló Z generációs fiatalként elkezdett boombapet tolni, de az még nehezebben érthető, hogy egy csaj is ugyanezt csinálja ugyanabból a generációból.  Kinézete alapján valami újvonalas zenét tudnék elképzelni hozzá, nem ilyet. És azt kell mondjam, még stílusa van, szerintem egyedi, amit csinál. Más kérdés, hogy nekem ez a stílus nem tetszik: 2 perc után kikapcsoltam, mert idegesített, ahogy reppel meg ahogy bohóckodik a klipben... Pogány Indulóval lehet, hogy tényleg működne neki egy közös. Majka x Nika: Nika énekeljen, ne reppeljen! Egyik legjobb hang a hazai könnyűzenében, ne olyasmit erőltessenek rá, ami nem ő. Már az se tetszett, amikor a Dér Heni megpróbált reppelni a Casanova feldolgozásában, ez is hasonlóan erőltetett - azzal a különbséggel, hogy Nika tehetségesebb, ami egy fokkal jobbá teszi, de így se természetes. Az viszont jó poén volt a klipben, ahogy Dundika elkezd flörtölni az oltárnál álló Majkával.  Veréb Tomi x Curtis: zeneileg ez a legjobb a három közül, topigényes. Szöveg sajnos semmi különös. Nem annyira hip-hop, de Dogg-Pound, téged érdekelhet, ha még nem láttad, ezért belinkelem.  Cigány folk, cigány mulatós, némi rap és R&B fúziója: számomra túl nagy katyvasz ahhoz, hogy tetsszen, de érdekes.  L.L. Junior, KKevin, Rytmus feat. Érdi Baba - Cigány-ügy (Official Music Video) 2023 https://www.youtube.com/watch?v=0r44Uwj ... orofficialIlletve időközben meghallgattam az Essemm-es Aftert. Mindenképp nagyon érdekes volt egy ilyen hosszú interjút hallani Essemm-mel, nem nagyon hallottam még őt interjút adni. Voltak szimpatikus megnyilvánulásai: pl. hogy mennyire fontos inspirációt jelent neki a 2000-es évek eleji magyar hip-hop, ami nekem is meghatározó volt. És hogy ennek kapcsán felvetette, hogy ha tényleg akkora szerelem a hip-hop az akkori arcoknak, akkor miért nem csinálják a mai napig. Ugyanakkor a gesztusai nem voltak mindig szimpatikusak. Végig nagyon keménynek, nagyon határozottnak, de ugyanakkor lazának is akart mutatkozni, és ez így együtt nem megy. Az volt a benyomásom, hogy valamit kompenzálni akar ezzel a fölényes stílusával, de nem tudom, mit. Az se tetszett, hogy próbálta ledominálni a Sajót, sokszor már kérdés közben félbeszakította, végig se tudta mondani, amit akart. Mindenesetre a podcast kapcsán elkezdtem kicsit intenzívebben Essemmet hallgatni, mert elkezdett érdekelni a jelenség. Pótolgatom néhány régi cuccát, ami a maga idejében kimaradt, és igyekszem több korszakából is zenéket hallgatni, hogy felmérjem a fejlődését. Érlelődik bennem 1-2 gondolat, de azokról majd később. Most pedig a Curtis-es Aftert hallgatom.
|
2023.11.24. 21:58 |
|
 |
dub7
Adminisztrátor
|
Zoli, MP írta: doggfather írta: figyejjé!
ilyen se volt még!
fórumtörténelem!
magyart kérek!
linkje vkinek esetleg? ha neked sissi zeneje tetszeni fog, megeszem a kalapom lattal mar tole vmit? https://www.youtube.com/watch?v=YZGKISVffNYSzerintem nem rossz. Nagy a hype meg minden, de nekem emészthetőbb a legtöbb mostani zenénél, legyen az mainstream vagy ug.
|
2023.11.25. 08:08 |
|
 |
Zoli, MP
|
dub7 írta: Zoli, MP írta: doggfather írta: figyejjé!
ilyen se volt még!
fórumtörténelem!
magyart kérek!
linkje vkinek esetleg? ha neked sissi zeneje tetszeni fog, megeszem a kalapom lattal mar tole vmit? https://www.youtube.com/watch?v=YZGKISVffNYSzerintem nem rossz. Nagy a hype meg minden, de nekem emészthetőbb a legtöbb mostani zenénél, legyen az mainstream vagy ug. egyedi, de nekem is sok ez a fajta alterseg es hang, de erte miert tetszik amugy az elmult hetekben pogany indulo - afro beat videojat sokat porgetem. foleg a vegen amikor a zene kinyilik parades
|
2023.11.25. 20:09 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8702 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Zoli, MP írta: amugy az elmult hetekben pogany indulo - afro beat videojat sokat porgetem. foleg a vegen amikor a zene kinyilik parades Az tényleg bátor zeneileg. Nem mondanám, hogy egy tipikus hip-hop alap, de Pogány Induló mégis meg tudja tartani rapszámnak végig. A klipje viszont szokás szerint nem tűnik hitelesnek számomra, de erről beszéltünk annak idején.
|
2023.11.25. 21:02 |
|
 |
Sixfeet
|
Yodaragorn írta: Illetve időközben meghallgattam az Essemm-es Aftert. (...) a gesztusai nem voltak mindig szimpatikusak. Végig nagyon keménynek, nagyon határozottnak, de ugyanakkor lazának is akart mutatkozni, és ez így együtt nem megy. Az volt a benyomásom, hogy valamit kompenzálni akar ezzel a fölényes stílusával, de nem tudom, mit. Az se tetszett, hogy próbálta ledominálni a Sajót, sokszor már kérdés közben félbeszakította, végig se tudta mondani, amit akart.
Lehet hogy beakadt lemezeset játszok de továbbra is ebben vélem felfedezni ennek a miértjét.
|
2023.11.25. 23:28 |
|
 |
Yodaragorn
|
Sixfeet írta: Yodaragorn írta: Illetve időközben meghallgattam az Essemm-es Aftert. (...) a gesztusai nem voltak mindig szimpatikusak. Végig nagyon keménynek, nagyon határozottnak, de ugyanakkor lazának is akart mutatkozni, és ez így együtt nem megy. Az volt a benyomásom, hogy valamit kompenzálni akar ezzel a fölényes stílusával, de nem tudom, mit. Az se tetszett, hogy próbálta ledominálni a Sajót, sokszor már kérdés közben félbeszakította, végig se tudta mondani, amit akart.
Lehet hogy beakadt lemezeset játszok de továbbra is ebben vélem felfedezni ennek a miértjét. Lehet, hogy igazad van. Jó lenne tudni, milyen volt azelőtt, hogy a Bustával összeállt volna. Ha azelőtt más volt, akkor jó eséllyel ez a magyarázat. Közben egyébként kiérlelődött bennem egyfajta vélemény Essemm munkásságáról. Azért figyelemre méltó ez a munkásság, mert elég nagy ívet járt be zeneileg, több különböző stílusban is alkotott, miközben végig megvolt a saját hangja is. A nyers UG-ből átment egy ilyen populárisabb, emészthetőbb, de azért még nem pop hip-hopba, még westcoast lemezt is csinált (Kapufornia). Az utóbbi pár évben már felült ő is trapvonatra, sőt, az utolsó száma drill. Kicsit Eminemre emlékeztet ebből a szempontból: ő se talált fel soha semmi újat zeneileg, de mégis nagyon jól tudott alkalmazkodni a zenei trendekhez, és kb. 5 évente meg tudta változtatni a zenei stílusát. Ahogy sokak szerint Eminem a rap királya világszinten, úgy sokak szerint itthon Essemm az (vagy egy időben az volt). A párhuzam nyilván ott sántít, hogy a rapek terén Eminem tényleg top, míg Essemm-ről ugyanezt nem mondanám el. Nem rossz rapper, van egy egyedi flowja, de kiemelkedőt azért nem nyújt semmiben, kb. 2015 óta pedig már nagyrészt csak arról tud reppelni, hogy "én mindig ugyanazt hozom", "sokan kifordultak, de én az maradtam, aki voltam", "a magyar rap szar, de én jó vagyok", stb. Előtte azért voltak fantáziadúsabb szövegei, a Beatmarket időszakban pl. nagyobb hangsúlyt helyezett a technikára, a rímekre, és a nyers, betépett feeling is a Wacuum Airs hatását idézte. De ezt már 2011-12 környékére elhagyta. A Sajónak azt mondja, hogy a közvélemény (és ő maga is) a 112-t tartja a legjobb albumának. Egyetértek. Ez egy 2012-es album, meghallgattam a nagy részét, és ez az arany középút a munkásságában. Itt már elkezdtek konszolidálódni a szövegei, de még volt bennük fantázia is, volt még valamennyi érezhető a Beatmarket időszak nyersségéből is. A zenék már eljutottak arra az igényességi szintre, aminél feljebb a későbbiekben se nagyon fejlődött, már alkalmasak voltak arra, hogy rapslágerré tegyenek dalokat, de még azért egyértelműen klasszik hip-hop volt végig. A legtöbb zenét (és a legjobbakat is) Triek követte a lemezen, akinek volt egy egyedi stílusa, én sajnálom, hogy ő eltűnt mostanra a produceri palettáról itthon. (Tudom, hogy te nem kedveled, Sixfeet, és nem tudom megítélni, hogy mennyire nagy eresztés egy Triek alap alkotói szempontból, de hogy nekem tetszenek, az biztos.  ) Szóval 2012-ben tényleg felért a csúcsra Essemm, de végülis a párhuzamként hozott Eminem-nek is az MMLP volt a legjobb anyaga, és bőven tudott utána is jókat csinálni...  Essemm is tudott utána is jókat, de a 112 volt az a lemez, amin még megvolt az UG Essemm éhsége, de már megvolt a mainstream Essemm profizmusa is. Szinte minden rappernek az a legjobb albuma, amin ez a kettő találkozik. Még egy gondolat a 112 kapcsán a magyar hip-hop 2010-12 körüli időszakáról. Most fogalmazódott meg bennem, hogy talán ez volt az az éra, amikor a klasszikus magyar hip-hop felért a csúcsra - abban az értelemben, ahogy az amerikai hip-hop - szerintem - 1999-2002 között ért fel a csúcsra. Az USA-ban ugye úgy szokás tartani, hogy a '90-es évek volt az aranykor, amikor már élvezhetően, eladhatóan, de még a tradíciókhoz is viszonylag ragaszkodva készültek raplemezek. Ez a folyamat ért fel az ezredforduló körül a csúcsra, amikor olyan profizmussal készültek már klasszik hip-hop albumok, mint előtte soha, és utána se sikerült ennél magasabb szintre jutni, max. ugyanazt megismételni. Sokaknak ez már túl profi is lett, túl dominánssá váltak a kommerciális szempontok. Gondolok itt nyugaton a Dr. Dre-féle 2001 - Up In Smoke érára, keleten Jay-Z Blueprinttel induló időszakára, a mainstream Busta Rhymes-ra, a Ruff Ryders-re, stb. Az undergroundabb hangzást meg pl. a Rawkus csiszolta tökélyre ekkoriban. Ezek után szerintem már nem lett jobb a klasszikus hip-hop, és a 2000-es évek második felében már jönni kellett a trapnek, a Timbaland-féle elektronikusabb hangoknak, az új déli stílusoknak, tehát egy újfajta hip-hopnak, mert a klasszikus vállfajában már nehéz volt újat mutatni. Na, Magyarországon ugyanez nagyjából 10 év csúszással zajlott le. Nálunk a 2000-es évek első fele és közepe volt az az aranykor az UG hip-hopban, mint ami az USA-ban a '90-es évek volt, amit érzésem szerint az NKS 5 csillag lemeze zárt le 2006 végén. 2007-2008 környékén jutott el odáig a hazai UG hip-hop, hogy már a mainstream értelemben is professzionális zenéket tudott csinálni, de igazából 2010-12 között járt úgy csúcsra a műfaj itthon, ahogy az USA-ban 1999-2002 között. Essemm - 112 albuma kitűnően példázza ezt az időszakot, de a kortársai közül említhetném még a Káva - Psziché, a TheShow Crew - Tesó, vagy a DSP - Elmezaj albumát. De ugye ekkortájt pörgött a Docta - Diaz duó is. A régebbi arcok közül, pedig Akkezdet Phiai és a Punnany Massif is szerintem 2010-ben adta ki a legjobb lemezeit. (Ami a komplett magyar hip-hop történelem két legjobb albuma az én szubjektív véleményem szerint.) Azt gondolom, hogy azért ekkor jött el a peak, mert itt még pont nem robbant be annyira a hip-hop Magyarországon, még pont nem váltak mainstreammé a korábbi UG rapperek, ezért még megvolt bennük a bizonyítási vágy, az éhség, és még megvoltak a szerves kötődőseik a szcénához, de már eléggé hosszú zenei tapasztalat gyűlt össze itthon is ahhoz, hogy képesek legyenek olyan színvonalú zenéket/szövegeket alkotni, amiknél feljebb nem nagyon tudtak menni azóta se. Utána már ennek a 2010-12 körüli időszaknak köszönhetően befutottak, és sokaknál üzleti vállalkozás lett az addigi örömzenélésből. A professzionalizmus megmaradt, de az éhség és a hip-hop gyökerekhez való kötődések gyengültek. Valakik elpopposodtak (Diaz, Fluor, Punnany, Fura Csé, stb.), fesztiválfellépők lettek, Essemm a YouTube-ból meg a ruházatból csinált vállalkozást. Úgyhogy nálunk is jönnie kellett valami újnak, így 2015 után beindult az újvonalas magyar hip-hop, ahogy az USA-ban is bejött a 2000-es évek vége felé a trap. Nem tudom, mi a tanulság, de érdekes volt felfedezni, hogy nálunk is ugyanazok a folyamatok zajlottak le a hip-hopban, mint az USA-ban, csak 10 év csúszással, és persze nyilván kicsit máshogy, de lényegét tekintve mégis ugyanúgy.  Szóljatok hozzá, ha rosszul látom szerintetek.
|
2023.11.26. 21:32 |
|
 |
Dogg-Pound
|
Yodaragorn írta: Nem annyira hip-hop, de Dogg-Pound, téged érdekelhet, ha még nem láttad, ezért belinkelem.  Cigány folk, cigány mulatós, némi rap és R&B fúziója: számomra túl nagy katyvasz ahhoz, hogy tetsszen, de érdekes.  L.L. Junior, KKevin, Rytmus feat. Érdi Baba - Cigány-ügy (Official Music Video) 2023 https://www.youtube.com/watch?v=0r44Uwj ... orofficialSzóval ha cigó rap, akkor én jutok eszedbe a fórumról, okés.. (csak vicc  ) Kamázom a cigány rapet.. Jól tudnak pörgetni, és erre pont jó példa ez az LL Junioros vidi..Rég nem hallottam Juniortól ilyet (jó ideje vagy lassú vagy szerelmes dalai voltak) nem nagyon használta ezt a "technikát" amit Gyurma vagy Kálo Bone is profin tudnak, és ez nem a digiri-migiri-figiri féle pörgetés (SAIID is ezen a véleményen van amit majd lentebb linkelek interjúban) Picit fúra volt nekem is elsőre ez a rap mulatós r&b keveredés, de azóta naponta egyszer meghallgatom  Én K.Kevinel nem vagyok kibékülve.. Valahogy nem csipázom a srác zenéjét stilúsát, bár ebbe még elmegy... Ez egy elég vicces interjú lett, nem tudtam eldönteni hogy a riporter csaj ennyire béna, pancser vagy csak nagyon zavarba van.. Ha nincs a Zolee, szerintem Junior otthagyta volna őket.. Mondhatni a Zolee mentette meg ezt az adást meg SAIID a maga modján. BOM MŰHELY — Hiphop történelem | L.L.JUNIOR | GANXSTA ZOLEE | SAIID https://youtu.be/qao_hLG-lzI?si=exOBV5brTZS2psCSFiatal Veterán - Szürke eminenciás https://youtu.be/77AX9qd7owo?si=2prG0vs_JUyYb9X5
|
2023.11.29. 19:43 |
|
 |
Yodaragorn
|
Dogg-Pound írta: Yodaragorn írta: Nem annyira hip-hop, de Dogg-Pound, téged érdekelhet, ha még nem láttad, ezért belinkelem.  Cigány folk, cigány mulatós, némi rap és R&B fúziója: számomra túl nagy katyvasz ahhoz, hogy tetsszen, de érdekes.  L.L. Junior, KKevin, Rytmus feat. Érdi Baba - Cigány-ügy (Official Music Video) 2023 https://www.youtube.com/watch?v=0r44Uwj ... orofficialSzóval ha cigó rap, akkor én jutok eszedbe a fórumról, okés.. (csak vicc  ) Te szoktál ilyeneket linkelni főleg.  Én is bírom alapvetően a roma rapet, nincs azzal semmi gond. A BOM Műhelyt én is akartam linkelni, és nekem is egyből beugrott, hogy Saiid is azt mondja, hogy amikor cigány gyerekeket hall reppelni, az a mai napig olyan, mintha kis Juniorok reppelnének.  (Mondjuk én inkább kis Beat-eket mondanék, ő jobban nyomta ezt szerintem, mint Junior.) Nekem is hasonló a véleményem a beszélgetésről, mint neked. Junior amúgy úgy tűnt, hogy másnapos, volt is rá utalás, hogy az előző esti buli után nincs a topon. Szóval ez is magyarázhatja, hogy miért volt ennyire passzív, de valóban is az lehet az oka, hogy a moderátorcsaj szörnyen gyenge volt... Zolee és Saiid jófejek voltak, hogy ennek ellenére készségesen válaszolgattak neki, egyedül Junior próbálta kivonni magát a beszélgetésből. Sok újdonság nem hangzott el, leginkább azt volt érdekes figyelni, hogy a Saiid és a Ganxsta hogyan interaktálnak, és milyen jól elvannak egymással. Kellemes meglepetés volt hallani, hogy mennyire respektálja Zolee az AKPH-t, és hogy általában is azért képben van a hip-hoppal. A trapről szóló véleménye sarkos volt, de a lényegével azt kell mondjam, egyetértek.  Meg azzal is, amit az Azariah-ról mondott.
|
2023.11.29. 22:34 |
|
 |
doggfather
Csatlakozott: 2012.07.12. 14:10 Hozzászólások: 15405 Tartózkodási hely: Born & Raised in Albertirsa
|
ezt a bom műhelyt 10 percig bírtam. Zolee infantilis hülyegyerek szerepe egyszerűen sok nekem 2023-ra. nem tud egy kérdésre se normálisan válaszolni, ugyanakkor elnyomja a többieket a fals hülyeségekkel. pedig már a korából adódóan tudna ő tényleg érdekes, fontos dolgokat is mesélni. Addig néztem, mikor említi, hogy saiid is csinált zenét a tribute lemezükre. Na akkor átmentem arra, mert nem ismertem. Vazze, akkora Ganxsta oltás, hogy azokra szavak nincsenek! 
|
2023.12.01. 09:24 |
|
 |
Zoli, MP
|
ezt a budapest open mic-ot vagy mit..kinyomtam kb rogton. a musorvezeto botranyos.
j
|
2023.12.01. 21:13 |
|
 |
Yodaragorn
|
doggfather írta: ezt a bom műhelyt 10 percig bírtam. Zolee infantilis hülyegyerek szerepe egyszerűen sok nekem 2023-ra.
nem tud egy kérdésre se normálisan válaszolni, ugyanakkor elnyomja a többieket a fals hülyeségekkel.
Ez is igaz, viszont kb. ez tartotta életben a beszélgetést... Ha nem oldja a légkört a hülyeségeivel, akkor még ennél is kínosabb lett volna az egész a műsorvezető inkompetenciája miatt. A Brains - Saiid Kartell tribute track az tényleg királyságos, sokat pörgettem, mikor új volt!
|
2023.12.01. 22:09 |
|
 |
Yodaragorn
|
LAZA LACA X ÉNÉSÉN - KILÉPŐhttps://www.youtube.com/watch?v=P1s3q67 ... l=LAZALACALAZA LACA - LEHEThttps://www.youtube.com/watch?v=WcWD3fb ... l=LAZALACAAz első egy meglepő trap Lacától. A második rövid, de inkább ajánlom: egyrészt a D26 alap miatt, másrészt a szöveg is nagyon ötletes: szerintem nem csak én, hanem mások is felismerik a párkapcsolati próbálkozásaikat és hányattatásaikat benne. 
|
2023.12.02. 15:49 |
|
 |
Sixfeet
|
Nagyon fura eset amúgy a Sör és Fű, teljesen elkerülte a radaromat sokáig meg nem láttam mi a hype mögötte, aztán külön megnéztem Laza Lacáéknak a szóló zenéit és rá kellett jönnöm hogy szólóban mint előadó amúgy a hallgatókat szerintem nem is érdekli amit csinálnak tartalmilag hanem esztétika az egész. Tök véletlen amcsi műfaji sztereotípiák halmozásának a kísérlete ahogyan a Wu-Tang meg az ilyen szupergroupok voltak a maszkos gimmickkel, az esztétikával meg a névvel ami egyszerre fú de panel közben meg Enter the SÉF nagyon iszonyú hiphop, szólóban viszont amióta megpróbálták ezt az ilyen konformista keresztény konyhabölcs tinglitangli pacifista rappet csinálni (eskü nem callout Yodaragorn de a frász kerülget a történelmi kaptafa csapvíz fehér kenyér szintű produkcióktól a Fankadelitől a Denizen meg a Knozah B-n át a Sativusig  ) kb. messze nem tudnak akkora hype-ot csinálni, és kicsit amúgy tök furák is mert amúgy amennyire így a Zomblaze-ék talán a Bankosék féle dolgokból jöttek volna, előadói karizmában, szövegiségben, lendületben, kurázsiban, stílusban amúgy a brandingen kívül az előadók külön messze nincsenek akkora félkövérrel kiemelhető témában miközben az erőtlen flowra se lehetne azt mondani hogy ők annyira hihetetlenül lazák akarnának lenni. És semmi bajom nincs velük emberileg, rendeseknek meg jófejeknek tűnnek és tök őszintének látszik amit csinálnak, de annyi kibaszott unalmas életű unalmas dolgokról rappelő magyar rapper van már hogy tele van a padlás velük. Egyúttal a magyar hallgató érdekes módon valamiért a raptől a pop zenéig ezeket az ultra lakossági szomszédomban is előfordulhat típusú rapperek kereste mindig is szemben olyanokkal akik tudnak megfogalmazni olyat ami úgy mond valamit hogy közbe nem szócséplés vagy olyan valós megélt háttérről beszélnek ami miatt úgy érzed hogy azta, vagy akik legalább kiemelkedők a dalszövegírási képességükben és nem izommemoriából írják meg ugyanazt a verzét ugyanúgy meg ugyanabból a kalapból veszik ki a kaptafa bármilyen témát tematizáló zenéiket. Apropó pacifista rapperek, Fankadeli szektája körül botrány robbant ki: https://www.reddit.com/r/talk_hunfluenc ... ret%C5%91/
|
2023.12.02. 18:07 |
|
 |
Yodaragorn
|
Sixfeet írta: Nagyon fura eset amúgy a Sör és Fű, teljesen elkerülte a radaromat sokáig meg nem láttam mi a hype mögötte, aztán külön megnéztem Laza Lacáéknak a szóló zenéit és rá kellett jönnöm hogy szólóban mint előadó amúgy a hallgatókat szerintem nem is érdekli amit csinálnak tartalmilag hanem esztétika az egész. Tök véletlen amcsi műfaji sztereotípiák halmozásának a kísérlete ahogyan a Wu-Tang meg az ilyen szupergroupok voltak a maszkos gimmickkel, az esztétikával meg a névvel ami egyszerre fú de panel közben meg Enter the SÉF nagyon iszonyú hiphop, szólóban viszont amióta megpróbálták ezt az ilyen konformista keresztény konyhabölcs tinglitangli pacifista rappet csinálni (eskü nem callout Yodaragorn de a frász kerülget a történelmi kaptafa csapvíz fehér kenyér szintű produkcióktól a Fankadelitől a Denizen meg a Knozah B-n át a Sativusig  ) kb. messze nem tudnak akkora hype-ot csinálni, és kicsit amúgy tök furák is mert amúgy amennyire így a Zomblaze-ék talán a Bankosék féle dolgokból jöttek volna, előadói karizmában, szövegiségben, lendületben, kurázsiban, stílusban amúgy a brandingen kívül az előadók külön messze nincsenek akkora félkövérrel kiemelhető témában miközben az erőtlen flowra se lehetne azt mondani hogy ők annyira hihetetlenül lazák akarnának lenni. És semmi bajom nincs velük emberileg, rendeseknek meg jófejeknek tűnnek és tök őszintének látszik amit csinálnak, de annyi kibaszott unalmas életű unalmas dolgokról rappelő magyar rapper van már hogy tele van a padlás velük. Egyúttal a magyar hallgató érdekes módon valamiért a raptől a pop zenéig ezeket az ultra lakossági szomszédomban is előfordulhat típusú rapperek kereste mindig is szemben olyanokkal akik tudnak megfogalmazni olyat ami úgy mond valamit hogy közbe nem szócséplés vagy olyan valós megélt háttérről beszélnek ami miatt úgy érzed hogy azta, vagy akik legalább kiemelkedők a dalszövegírási képességükben és nem izommemoriából írják meg ugyanazt a verzét ugyanúgy meg ugyanabból a kalapból veszik ki a kaptafa bármilyen témát tematizáló zenéiket. Apropó pacifista rapperek, Fankadeli szektája körül botrány robbant ki: https://www.reddit.com/r/talk_hunfluenc ... ret%C5%91/Van igazság abban, amit írsz a SÉF-ről, nincs okom vitatkozni vele. Nem is feltétlenül tudnék, mert egyébként nem vagyok annyira mélyen képben a munkásságukkal. Egy-két híresebb számukat ismerem, mint pl. Murderan, de sose voltam annyira lelkes irántuk, hogy meg akarjam hallgatni egy albumukat teljes egészében. Lacát szólóban többre értékelem, de tőle is csak egyedi dalokat szoktam hallgatni, amiket feltesz a YouTube-ra. Talán az a különbség itt kettőnk szemléletmódjában, hogy én hozzád képest szívesebben hallgatok olyan előadókat, akiket átlagosnak tartok. Te vagy nagyon pozitívan, vagy nagyon negatívan szoktál véleményt nyilvánítani, és nem nagyon szokott olyan lenni, hogy valakire csak annyit mondasz, hogy "oké". Ettől még persze lehet, hogy számodra is vannak ilyen neutrális előadók, csak nem tartod őket elég izgalmasnak ahhoz, hogy beszélj/írj róluk, míg én szoktam róluk is.  A lényeg, hogy nem várom el mindenkitől, hogy kimagaslót nyújtson, szerintem szükség van a tisztes iparosmunkákra, amiket egyszer kellemesen meghallgatsz akár hétköznap, ad egy alapélményt, aztán 1-2 héten belül valószínűleg elfelejted. Azért van rájuk szükség, mert ők alkotják azt a viszonyítási alapot, amihez képest igazán értékelni lehet a kimagasló produkciókat, amiket többször is meg akarsz hallgatni, és évek múltán is emlékszel rájuk. Na, a SÉF nálam tipikusan ebbe a "tisztes iparosmunka" kategóriába esik. Egyértelműen a 2000-es évek Wacuum/Kriminal vonalán nevelkedtek, abból "származnak le", de ők maguk nem képesek azt a szintet hozni, mint a nagy elődök. De azt se mondanám, hogy rosszak lennének. Iminek szerintem is erőtlen a flowja, Lacáé karakteresebb, és neki vannak olyan számai, amelyekben beletrafál egy jó ötletbe, és ha nem is kimagaslóan, de egy korrekt színvonalon ki is dolgozza, amit egyszer szívesen meghallgat az ember, aztán pár hét múlva elfelejti. Ez a Lehet című szám, amit linkeltem, ugyanebbe a kategóriába esik nálam. De vannak gyengébb számai is. Lényeg, hogy én szívesen hallgatok ilyen zenéket is, még ha nem is ezek életem legmeghatározóbb zenei élményei. A Fanka-féle botrányról meg köszi az infót, nem tudtam róla...  Nem szívesen nyilvánítok karakteres véleményt ilyen ügyekben, mert nem ismerjük közelről a történetet, nem tudjuk, hogy melyik fél melyik irányba torzít. De egyáltalán nem lepne meg, ha igazak lennének a nők vádjai: aki ennyire kizárólagos prófétának igyekszik megtenni magát, és ennyire radikálisan elutasít mindent, ami csak kicsit nem áll összhangban azzal, amit ő képvisel, az jó eséllyel kompenzál vagy rejteget valamit. Az is fura volt nekem, hogy ő, aki a szavak szintjén a nagy konzervatív, szeretet- és családpárti, elvált a feleségétől, aki azóta nélküle neveli a gyereküket... Persze önmagában nincs gond a válással, bármikor félremehet bármi, csak hogyha ennyire harcosan képviseli valaki a konzervatív értékeket, akkor hasonló hangerővel kéne beszélnie arról is, amikor ezekkel az értékekkel szemben cselekszik, ennek ellenére nem beszélt szinte egyáltalán a válásáról. Az én szememben kb. 2010-ben, a Magyarok Nyilai albummal írta le magát emberileg a Fanka, ami bevallom, nagy csalódás volt számomra egykori rajongójaként, de azóta már nem tud további csalódásokat okozni. Viszont azt is álszentnek gondolom, amikor sokan úgy fikázzák a Fankát, előadva, hogy mindig is szarnak gondolták, hogy valójában FankaDeli rajongók voltak. Tisztán emlékszem, hogy a 2007-es OSG előtt volt egy közönségszavazás arról, hogy kit szeretnél látni fellépni az OSG-n, és 25%-ot kapott a Fanka, 25%-ot az AKPH, mindenki más pedig osztozkodott a maradék 50%-on, egyenként senki se kapott 5-10%-nál többet. Kérdezem: hol van ma az a 25%, akiknek köszönhetően a 2000-es évek egyik legnépszerűbb magyar hip-hop előadója volt FankaDeli? Rejtőzködnek, nem győzik tagadni, hogy valaha Fankát hallgattak... Jó példa a Sajó Dávid, aki nem győzi kigúnyolni a Fankát minden podcastjában, ahol szóba kerül, de az egyikben halkan megjegyezte, hogy ő amúgy régen hallgatott FankaDelit... Pedig nincs itt semmi szégyellnivaló, csak annyira polarizálttá vált a közbeszéd, hogy mindenki be van szarva a stigmatizálástól, ha csak egy kicsit is a mainstream állásponttal ellenkező véleményt fogalmaz meg... Engem ez nem érdekel, ezért vállalom a mai napig, hogy 2005-2006-ban minden idők legjobb magyar raplemezei közé soroltam az Isten hozott... ...ördög vihetet és a Repp LP-t, és ebben semmi sem változott: ma, 2023-ban is ott vannak véleményem szerint minden idők legjobb magyar raplemezei közt. Mert egy album nem változik azután, hogy elkészült: egyik se lesz rosszabb lemez attól, hogy emberileg gáz dolgok derült ki az elkészülésük óta a Fankáról. (Természetesen azt elfogadom, hogy sokaknak nem tetszettek már 2005-2006-ban sem, és meg tudom érteni, hogy miért.) Michael Jackson munkássága is továbbra is megkerülhetetlen popzenei klasszikus (még akkor is, ha én sose kedveltem), és R Kelly is továbbra is az R&B királya, hiába derült ki róluk, hogy pedofilok. A bűneiket ítéljük el, de azok az értékek, amiket létrehoztak, nem lesznek kevésbé értékesek tőlük. Tehát ezzel a fajta cancel kultúrával van nekem bajom FankaDeli kritizálása kapcsán, nem pedig azzal, hogy kritizálják őt, hiszen bőven van miért antipatikusnak tartani őt. Most pedig úgy néz ki, további okokat is adott rá sajnos...
|
2023.12.03. 16:05 |
|
 |
|