Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.07.27. 13:31

Hozzászólás a témához  [ 2699 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168 ... 180  Következő
 Hazai előadók zenéi. 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: Hazai előadók zenéi.
https://www.youtube.com/watch?v=K3o-FwkF2ps
Kommentár S2E8 | Turan Khan (NKS)

2024.12.31. 00:43

Zoli, MP írta:
https://www.youtube.com/watch?v=K3o-FwkF2ps
Kommentár S2E8 | Turan Khan (NKS)

Köszi, igyekszem majd meghallgatni!

2024.12.31. 13:13

Tavaly elmaradt a szokásos év eleji pangás: január 1-én The Game és Big Hit rögtön berobbantották az évet, ami szinte változatlan lendülettel ment végig. Idén viszont érzek pangást így év elején, amit egyelőre a tavalyi magyar elmaradásaim pótlására igyekszem felhasználni. Elsőként:

Bigmek - Vérvonal

Nagyon rég volt már új Bigmek lemez, ő egy az egyben a single klipes nótákra ment rá az utóbbi években, ezért örültem, hogy újra nagyívűbb alkotást hallhattam tőle.
A zenék nagy részéért D26 felel, néhol Genoff-fal kiegészülve. Található ugyanakkor két Bítprojekt produkció is a lemezen. D26 zenéiért én továbbra is odavagyok, mert mesterien egyensúlyoz a régi és az újvonalas hip-hop határán. (Kicsit Hit-Boy-ra emlékeztet a külföldiek közül.) Tud boombapet, trapet és drillt is, mégis bármelyiket is csinálja, mindegyikben felfedezhető egy egységes és egyedi hangzás tőle, ami egyszerre légies és sötét, sokszor jól megjegyezhető, egyszerű, de nagyszerű dallamokkal. Ezen a lemezen főleg a boombap dominál, de abba is mindig vegyül valami olyan kis effekt vagy hangszínváltoztatás, ami korszerűvé teszi. De van trap, sőt még drilles beütésű nóta is az albumon kisebb súllyal. Összességében magához képest is sötétre vette D26 a hangzásvilágot, de azt gondolom, hogy ezt elsősorban Bigmek erre az albumra megalkotott szövegvilága igényelte.
Bigmek ugyanis nagyrészt arra használta ezt az albumot, hogy kiadja magából a frusztrációit. A világ állapotával, munkával, emberi kapcsolatokkal, rapszakmával, bármi kapcsolatban. Mindenről egy borúlátó képest fest fel, mégsem válik depresszióssá a szöveg, mert minden esetben megfogalmazza, hogy bármilyen szar is legyen, ő akkor is mindig tartani fogja magát az elveihez. Valószínűleg azért is fókuszált ennyire a single-ekre Bigmek az utóbbi években, mert ő klasszikus battle MC, freestyle versenyeken vált ismertté, és ez a megírt szövegeiből is nagyon átjön. Az ilyen battle szövegek nagyon jól tudnak működni single trackekben, de egy album hosszúságban unalmassá válhatnak. Ezért is voltam kíváncsi, hogy old meg 2024-ben egy teljes albumot Bigmek, és bár nem tökéletesen, de egész jól megoldotta szerintem. A battle attitűd persze átsüt most is minden számból, de úgy érzem, tudatosan korlátozta annak érdekében, hogy minden dalnak lehessen mondanivalója, és miután megvolt a mondanivaló, utána fogalmazta csak azt meg battle MC módjára. Technikailag is rendben vannak a szövegek, de úgy érzem, a technikai bravúrokat is a tartalom alá rendelte ezúttal, tudna ő ennél jobban is bravúrkodni, ha nagyon akarna.
Az album legnagyobb gyenge pontját a refrének jelentik nálam. Ezek ilyen '90-es és 2000-es évek magyar rapjére jellemző, egy kaptafára menő, kántálós refrének, amik alig ütnek el a verzéktől: már a 2000-es években se volt bennük sok fantázia, de a magyar hip-hop akkori állapotában még elfogadhatók voltak. Ma viszont már bántóan egyszerűek. És itt jön ki igazán a hátránya annak, hogy Bigmek battle MC: egy verzét bármikor megír ütősre, de ha dalt kell írni, aminek szerves része a refrén, akkor bajban van. Pedig Essemm és 4tress többször is megmutatták már kiválóan, hogy milyen jó refréneket lehet pakolni ezekre a D26 alapokra!
A másik gyenge pont pedig az, hogy ugyan jó a (szinte) egyproduceres jellegből adódó egységessége a lemeznek, de a második felére azért már kicsit összefolynak a számok, ott akadnak fillerek.
De vannak kiemelkedő számok is a lemezen. A legerősebb toronymagasan a Kamu-flage (feat. Deego & Zenk): ilyen az, amikor Deego-nak köszönhetően kerül egy erős refrén a trackbe, és persze Zenk is mindig odateszi magát. Aztán kiemelendő még: Ha bemegyek a klubba (feat. Gege & Bongor) (elsősorban a nagyon erős közreműködői hozzájárulások miatt, a zene és a tartalom egyébként nem a kedvencem), Csóró zenészek (feat. Gabe) (egy igazi klasszikus Bítprojekt alap, nagyon szeretem ezeket is, és a számomra eddig ismeretlen Gabe itt is produkált egy élvezhető refrént), Csendkirály (feat. Noémi) (ebben pedig egy Noémi nevű énekescsaj produkált egy fülbemászó refrént, amit azóta is dúdolok, pedig zeneileg vannak ennél bőven erősebb számok a lemezen). Nem volt tudatos, de utólag átnézve látom, hogy azokat a számokat sikerült kiemelnem, amikben nem Bigmek nyomja a refrént, ebből adódóan az színvonalasabb, emlékezetesebb. Ez nem lehet véletlen. :)
A feat-eket ezzel nagyjából fel is soroltam: Manki van még a Bolondok és királyok című számban.

Összességében azt hozta az album, amit Bigmek-től vártam 2024-ben, se többet, se kevesebbet. De ez elég egy remek, élvezhető albumhoz számomra, még a hibáival együtt is. Ha csinálok utólag 2024-es magyar toplistát, akkor jó eséllyel rajta lesz, de csak a vége felé.

2025.01.11. 23:25

https://www.youtube.com/watch?v=Jevwp8vS4Xw
DIS3KT DOSSIER - Vitray Tamás Kincsestár 1998 Graffiti

durva :!:

2025.01.13. 23:19

Zoli, MP írta:

Hát ez óriási, köszi! :o

Én nem igazán vagyok képben a graffitis világgal: ők nagy nevek, akik ebben a riportban láthatók? Van valami ismert művésznevük?

Eléggé kivételes, hogy 1998-ban vállalták az arcukat egy TV műsorban. Persze a vezetéknevüket nem mondhatta be a Vitray, de ez kicsit röhejes: ha látják az arcukat a rendőrök, és még a keresztnevüket is hallják mellé, akkor meg tudják találni őket. :)

2025.01.14. 21:15

Yodaragorn írta:
Zoli, MP írta:

Én nem igazán vagyok képben a graffitis világgal: ők nagy nevek, akik ebben a riportban láthatók? Van valami ismert művésznevük?

Eléggé kivételes, hogy 1998-ban vállalták az arcukat egy TV műsorban. Persze a vezetéknevüket nem mondhatta be a Vitray, de ez kicsit röhejes: ha látják az arcukat a rendőrök, és még a keresztnevüket is hallják mellé, akkor meg tudják találni őket. :)

en csak tink kommentjebol tudok taplalkozni-> HOHI crew.
azt tudom, hogy pest szet volt tolva veluk es eleg nagy nevek voltak es ha jol tudok JOK csinalta a szamomra legendas la venturas bulikat.

2025.01.14. 21:50

Pogány Induló x Presser Gábor Nagy utazás

https://youtu.be/0tDfVXfd2a8?si=a6eTj5nNeIg3pCt8

2025.01.15. 09:50

Zoli, MP írta:
Yodaragorn írta:
Zoli, MP írta:

en csak tink kommentjebol tudok taplalkozni-> HOHI crew.
azt tudom, hogy pest szet volt tolva veluk es eleg nagy nevek voltak es ha jol tudok JOK csinalta a szamomra legendas la venturas bulikat.

Köszi, ezek is hasznos infók!

@rapguruz: Ezen a Pogány x Presser közösen felcsillant a szemem, de aztán kiderült, hogy fan-made cucc. Ennek ellenére meglepően jó, és aki csinálta, nagyon jól ráérzett, hogy milyen jól passzol a Nagy Utazás Pogány Induló stílusához.
Presser-ből sajnos nem nézem ki, hogy belemenne egy közös dalba vele.

2025.01.15. 17:35

jajj

https://www.music-industry.hu/dopeman-a ... mi-elnoke/

2025.01.16. 20:51
Adminisztrátor

Soha ne gondold, hogy nincs már lejjebb...
Dopeman a magyar hip-hop legszánalmasabb jelensége.

2025.01.16. 21:44

dub7 írta:

Soha ne gondold, hogy nincs már lejjebb...
Dopeman a magyar hip-hop legszánalmasabb jelensége.

Eszemben sincs vitatkozni ezzel a kijelentéssel, de ez a video még tőle is trollkodás, nem? Legalábbis én egyértelműen akként értelmeztem, mert ennyire hülye se ő, se a kormány nem lehet. A "Magyar Nemzeti Hip-Hopot" egy paródia volt a Belga részéről, ilyen névvel nem lehet komoly alapítványt csinálni. :)

2025.01.16. 22:05

Rizkay, Tibbah - Beatmaking 39. (közr. Shogun)
https://www.youtube.com/watch?v=onTSlGuuaJs

Ez most egy klasszikus, reppes Beatmaking, de nem tudom... Az M-Squad-tól is hallottam már jobb zenét, és a Shogun-tól is jobb szöveget. Túl sok a fantáziátlan keménykedés.
A legnagyobb pozitívum nálam Geri verzéje: az technikai szempontból és flow-ban nagyon erős.

2025.01.16. 22:37

Yodaragorn írta:
ilyen névvel nem lehet komoly alapítványt csinálni. :)

hol volt valaha a célja ez a fidesznek?

lopni meg lehet bármilyen névvel...

http://dogg-n-roll.blog.hu/

Kép

2025.01.17. 09:27

kozben kiderult h kamu

2025.01.17. 15:00

doggfather írta:
Yodaragorn írta:
ilyen névvel nem lehet komoly alapítványt csinálni. :)

hol volt valaha a célja ez a fidesznek?

lopni meg lehet bármilyen névvel...

Jogos, akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy "komolyan vehetőnek tűnő" alapítványt. A látszatra még azért szoktak valamennyire figyelni, de itt még az se volt meg.

Zoli postja alapján viszont úgy néz ki, igazam volt. :)

2025.01.17. 21:14
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 2699 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168 ... 180  Következő