Szerző |
Üzenet |
Zoli, MP
|
 Re: Hazai előadók zenéi.
lattam par videot a koncertrol. nekem kaotikus az egesz. zeneszek, tancosok , kurva sokan a szimpadon mindenki frontban. lehetett volna profibb ebbol a szempontbol
|
2025.01.22. 23:06 |
|
 |
Sixfeet
|
Yodaragorn írta: Köszi! A gyakori kérdéseken azt írja valaki, hogy a Kartell volt az előzenekar Bécsben ODB előtt, de Dzsenesz kiment, valahogy tudott beszélni ODB-vel, elmondta neki, hogy mi a gáz a Zoliékkal, erre föl ODB ellenük hergelt a színpadon. Persze én ezzel full nem vagyok képben, azt se tudtam eddig, ki az a Dzsenesz... (Azt hittem, a Trogaz egyik tagja, de az Dzsénosz.  ) Dzsenesz talán (számomra legalábbis mindenképpen) a legenigmatikusabb, legérdekesebb alakja a 90-es évekbeli magyar UG-nek nevezett rap vonatozós kultúrázós időszakának. Antifasiszta, kapitalizmus kritikus, osztálytudatos, radikális baloldali politikai aktivista. Érintőlegesen volt köze az SDO-hoz, Győremix közeli barátja volt egy időben, talán az első ember aki itthon először próbálta ezt a hiphop kultúrás dolgot építeni és a Raptér kiadvánnyal és megismertetni az embereket, a hazai palettán kevésbé ismert rapperekkel és formációkkal, illetve ő készítette annak idején még a Rap és Fasizmus válogatást is, amin talán még a Fekete Vonat előtti Beatet lehet hallani rappelni az SDO-s Bad Domination "Színvak világ" című zenéjében. Olyanokkal csinált interjúkat 96 és 98 között mint a Fekete Vonat, a Goodfellas Connection (baromi érdekes találkozás: az SDO közeli Bad Domination-t akkor már elhagyó Professor S, és Hibrid első szárnypróbálgatása), Tkyd és a Warnin Shotz, Busta amikor még a 3-as Harmóniában volt, illetve a teljesség igénye nélkül az előbb említett Trogaz, Stop In Da Name, Suhanc Élet, Mad Gangsta Rappers, Klikk, Kritika, Déli Front. A nézetei, az aktivizmusa, és feltételezhetően a rendszerváltás után a Gondolkodó Antikvárium és a punkokkal történő affiliációjából fakadóan amely a rendszerváltás utáni autoriter kommunista nézeteket való rendszerből kijutván ellenségesen viszonyult minden olyasmihez ami radikális baloldali volt, kifejezetten meggyűlt a baja a hatóságokkal. Elméletileg nem csak rendőri megfigyelés alatt állt, de annyira köztudott volt hogy figyelik a rendőrök hogy elvileg két külön fajta házkutatást történt nála: az egyik esetében ténylegesen a rendőrök, másik esetben pedig valakik kinyomozták, hogy kicsoda, kirabolták és megverték az otthonában, álrendőrökként álcázva magukat. Későbbiekben a szerhasználat és a paranoia miatt eléggé tönkrement pszichésen. Sokan ezt elbagatelizálják, mondván simán csak elment az esze, általában amiatt mert a Ganxsta Zolee-s történettel és a radikálisabb nézeteivel nem szimpatizáltak. De ember legyen a talpán aki szerhasználat, rendőri megfigyelés és skinheadek célpontjaként, úgy hogy ténylegesen az életére törtek a saját otthonában és támadták is meg sokszor, nem traumatizálódik egy életre olyan szinten hogy paranoiás legyen. Valamikor a 2000-es évek eleje környékén jöhetett ki híresebb kiáltványa/írása ami kicsit életútját, gondolkodását, világnézeteit taglalja. Ennek bizonyos pontjait kétségbe szokták vonni emberek, és joggal olvassák ki azt, hogy ekkora már kifejezetten eluralkodhatott a paranoia felette. Itt kicsit szubjektívabb leszek, konkretizálni nem fogok: a magyar rapben akik az esztétikai pózerkedős dolgon túl valami ilyesmit képviselnek, egy idő után vagy visszavonulnak, vagy nyilvánosan futóbolond válik belőlük (vagy a kettő együtt). A többségi pózerkedős tagja a közösségnek akik pedig meghatározó szereppel bírnak, a befolyásukból eredendően pedig tökéletesen tudják invalidálni őket és állításaikat: hiába vannak paranoid dolgok, ha egy része is igazság az sok mindent árul el. Főleg olyan ember szájából aki végső soron amúgy amiatt kattant meg, mert egy olyan közegbe fektetett nem pusztán energiát, hanem szenvedélyt, amely önellentmondásos, és mindennapos tanulság hogy senki sem olyan mint amilyennek látszik, és óriási pálfordulások is előfordulhatnak abban hogy egyik nap mit mondanak magukról emberek és közben valójában milyenek. Kicsit ez az örökségünk azt illetően, hogy hogyan glokalizálódott ez a műfaj nálunk, és milyen amikor beüt a balkáni valós élet rendszerszintű társadalmi levetülése olyan emberek számára, akiknek ez főleg kedvtelés és "napközis foglalkozás" volt úgymond. Ezt követően, hogy mi történt vele pontosan, nem tudni. Volt egy idő amikor próbáltam utánajárni minden oldalról, Győremix, SDO vagy akár a Gondolkodó Antikváriumosoktól. Van aki szerint eltűnt a föld színéről, van aki szerint annyira kiábrándult a hiphop közegből, hogy rácsúszott a radikális baloldalra és pár ismerősével elment pár évre foglalt házakba élni Berlinben, aztán valameddig hazajött, vettek egy telket valahol vidéken és az Orfeo Társulat módjára önfenntartó közösséget létesítettek, van aki szerint valahol Budapest agglomerációja környékén él egy egyszerű polgári állásban és teljesen visszavonult. Biztosat azonban senki sem tud, azok az emberek akikkel tartotta a kapcsolatot mind azt mondják, hogy pletykákon keresztül hallották ezeket a dolgokat, és a 2000-es évek eleje környékén beszéltek vele legutoljára. Rap És Punk A Fasizmus Ellen válogatás (külön figyelmet érdemes szentelni a borító belsejére) https://www.discogs.com/release/1320361 ... zmus-EllenRaptér kiadványok https://www.hiphopmuzeum.com/hip-hop-kiadvanyok/Dzsenesz utolsó írásahttps://web.archive.org/web/20120621031 ... a_dzsenesz
|
2025.01.23. 11:00 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8696 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Köszi szépen a részletes leírást, nagyon informatív volt!
|
2025.01.23. 21:48 |
|
 |
Zoli, MP
|
Koszi a bovebb infot sixfeet.
dzeneszrol nem tudtam sokat, csak pletyka szinten az ODB/s esett.
a rapter 1-2 meg meg is van vhol. jo interjuk voltak. a rap es punk korai repp eveim agyonhallgatott cucca. meg ma is tudok idezni belole sokat. az egesz borito durva nagyon. es igen a bad domination = sdo repp csapat es beat tolja benne "en vagyok a bandaban a legfeketebb gyerek en vagyok az a roma aki keresztbe tehet neked, no meg a B COLL kinek ne nezz a szemebe, mert hirtelen egy fegyvert vett a kezebe." vmi csaj is tolja benne
|
2025.01.23. 22:22 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodanak koszonhetoen tudtam meg,h megy mar a promo.nincs facebookom
hamarosan klippel jon egy Duffchy, Kulonvelemeny, Thoma, Minimal Project nota.
Salut
|
2025.01.24. 09:37 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8696 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Zoli, MP írta: Yodanak koszonhetoen tudtam meg,h megy mar a promo.nincs facebookom
hamarosan klippel jon egy Duffchy, Kulonvelemeny, Thoma, Minimal Project nota.
Salut Aki van Facebookon, annak itt a konkrét post: https://www.facebook.com/minimalpe/post ... rl?__cft__[0]=AZXUb0m6BqR1d3YF_bJ6OtMAKD_6Fi5JToK_J6F3mjF8V6-WX0D2fGH77lOFmpwXlROkgR1bLlmSZjX2_AIPL7_iciZX2jFJ6ZOHWj2Ob8r3qE15HoD8e5DoSIGk5yMt4U3ns3YQkBhMb88onFXGfKeO_b_XxNr2oY44gKdBs9DPd6bLDsS5IYQJR4gBzfrugOI&__tn__=%2CO%2CP-R
|
2025.01.24. 19:54 |
|
 |
Yodaragorn
|
Egy korszerű Trianon-megemlékezés, bár a vizuálban inkább a munkahelyem környékét lehet látni. Beton.Hofi - Mi Maradunk (Official Visualizer)https://www.youtube.com/watch?v=UrLLAEE7SYM
|
2025.01.24. 20:54 |
|
 |
rapguruz88
|
|
2025.01.27. 06:03 |
|
 |
Yodaragorn
|
Köszi, ezt csekkolom majd!
|
2025.01.27. 14:42 |
|
 |
Dogg-Pound
|
Végig néztem, nem rossz ""A film a tököli fiatalkorúak börtönében megrendezett első tehetségkutató rapversenyt követi végig a készülődéstől a próbákon át a versenyig. Börtönrap: Itt van egy zsebkendő, töröld meg az orrod, fogadd el végre a sorsod: https://youtu.be/vOJ4dT3uuPY?si=d3fPwzx38cWVMBm_Az első két versenyző nem tudom minek indult el, de a többi nem rossz egy kezdőtől/kezdőktől! Akik csinálják az alapot,(vödörrel,tollakkal), azoknak van egy kis ritmus érzékük. Suga Free tollas freestyleja ugrott be A zsűri Sub Bass és a kannibálok de sajnos nincs benne a pontozásuk, pedig kíváncsi lettem volna mit mondanak, meg arra is kíváncsi lennék hogy miért vártak 15-évet hogy kiadják ezt?! ""A film forgalmazási okok miatt csak Magyarország területéről elérhető""... Akkor minek az angol felírat? Ez meg egy szar, de Beat miatt linkelem. Nem lehet olyan régi a felvétel, szóval Beat nem nagyon jött helyre. A többiektől még mindig jobb akik ebbe benne vannak, de ennél ő többet tudott. (kommentek szinte csak róla szólnak).... KOLLAB ft. BEAT - MINDEN ÚT / km. Horváth Dani (Official Music Video) https://youtu.be/R_tgfYkqLZ0?si=e0yKEE6qWKZgB8u6Végére meg egy: Curtis x Széles Iza - Utolsó falat (Official Music Video) https://youtu.be/biUu4WrDnLw?si=0awHdSGl2yNAZGpeJó alapja van, Curtis is jó benne, Iza meg jó választás volt!! Illik a trackbe!!
|
2025.01.31. 00:54 |
|
 |
Yodaragorn
|
Dogg-Pound írta: Ez meg egy szar, de Beat miatt linkelem. Nem lehet olyan régi a felvétel, szóval Beat nem nagyon jött helyre. A többiektől még mindig jobb akik ebbe benne vannak, de ennél ő többet tudott. (kommentek szinte csak róla szólnak).... KOLLAB ft. BEAT - MINDEN ÚT / km. Horváth Dani (Official Music Video) https://youtu.be/R_tgfYkqLZ0?si=e0yKEE6qWKZgB8u6Végére meg egy: Curtis x Széles Iza - Utolsó falat (Official Music Video) https://youtu.be/biUu4WrDnLw?si=0awHdSGl2yNAZGpeJó alapja van, Curtis is jó benne, Iza meg jó választás volt!! Illik a trackbe!! Köszi mindkettőt! Ez a Kollab valóban egy középszerű Teswér koppintás: egyedül a dagi srácban látok fantáziát, ha fejlődik, neki erős a flowja. De nagyon messze vannak az olyan karakterektől, mint Hibrid, Fiatal Veterán, Imir, Beat... Beatet nagyon jó volt újra hallani! Én rosszabbra számítottam az alapján, amit írtál, szerintem korrekt verzét tol.  Főleg külsőre látszik rajta, hogy le van amortizálódva, magán a verzéjén nem annyira. Persze igen, tud ő ennél sokkal jobbat, de ahogy írtad is, még ebben a formájában is erősebb, mint bárki más ebben a számban. Szerintem az önmagában pozitív, hogy visszatért, és bízom benne, hogy az alkotás ad neki annyi örömet, hogy innentől kezdve csak egyre jobbá váljon. Láttuk Kurupt esetében is, hogy mennyire gyenge volt, miután visszatért az alkoholproblémáiból, de 1-2 év alatt felküzdötte magát arra a szintre, hogy mostanában megint élvezhető rapeket tol. A Curtis meg mindenhogy fasza! Hasonlóan vagyok vele, mint Majkával: nem szimpatikus, nem különösebben jó rapper, mégis vannak számai, amiket szívesen meghallgatok, mert egyszerűen profin tud dalokat összerakni. És ez most is érződik: frankó zene, frankó refrén, egyben van a feeling. Ha össze kell hasonlítanom őket, Curtis valamivel jobb rapper, Majka viszont valamivel profibb (kifejezetten a dalszerzésben).
|
2025.01.31. 15:52 |
|
 |
Dogg-Pound
|
A dagi srác az a Pufis, aki 10-éve nyomja már.. Elemekkel, VZS-vel, Joper L.A.-vel, Marioval volt már közreműködése, meg persze szólóban is próbálkozik!! Majka anno szerintem sokat tanult Tysontol, illetve Dope-tól is egy picit
|
2025.01.31. 19:47 |
|
 |
Yodaragorn
|
Dogg-Pound írta: A dagi srác az a Pufis, aki 10-éve nyomja már.. Elemekkel, VZS-vel, Joper L.A.-vel, Marioval volt már közreműködése, meg persze szólóban is próbálkozik!! Majka anno szerintem sokat tanult Tysontol, illetve Dope-tól is egy picit Köszi az infót, nem vágtam! Akkor ezért ő a legjobb a csapatból.  Majka meg igen, biztos sokat tanult Dopeman-től, de mára (sőt, nem is mára, hanem már a 2010-es évek elejére) sokszorosan túlszárnyalta. Ennyire professzionális produkciója Dopeman-nek soha nem volt. Nyilván nehéz összehasonlítani, mert más korszak a kettő, de Dopeman le is ragadt az akkori szinten, a régi és a mai dolgai is messze vannak attól a minőségtől, amit a Majka tud hozni. És most hülyén érzem magam, hogy egy olyan előadót dicsérek Majka személyében, akit egyébként nem kedvelek...  De azt el kell ismerni, hogy az ilyen számok és klipek, mint a Csurran, cseppen nívósan össze vannak rakva. Új Curtis-nél szintén.
|
2025.02.01. 14:52 |
|
 |
Yodaragorn
|
Antal, Day - Ó, Anyám (közr. Jerevan Chef) [Lyric Video]https://www.youtube.com/watch?v=Wu2V1UIOTWkNem számítottam rá a közelmúlt Shogun dalai után, hogy egyhamar fogunk hallani Antal & Day számot Geriskillz nélkül, de így lett. A szöveg nagyon adja tartalmilag. Zenéből hallottam már jobbat Bandezan-tól, de végülis passzol a szövegvilághoz.
|
2025.02.06. 14:59 |
|
 |
Dogg-Pound
|
és még mindig Zolee  M-Squad - Cypher 7. (közr. Siska Finuccsi, Ganxsta Döglégy Zolee, Bio9023) [Videóklip] https://youtu.be/RJIKRV2v7gU?si=AW8yeI-egKsd-OuUFura Zolit látni az M-Squadba, meg ebben stílusban, de egész jó lett! Viszont Tibbah viszi szerintem a tracket!! Ez meg eredetileg egy Burai track ami több mint 10-éves, ezt dolgozták most fel (eredeti jobb) Burai, Fehér Krisztián, Mario feat. Essemm - BarnaLány https://youtu.be/sUI0OmhpCAA?feature=shared(Nagyon nem kamázom ezt a Fehér Krisztiánt meg a csöves számait  ) Mióta kijött a Beat-es szám (Minden út) tele a tiktok vele.. Sok előadó is tátog Beat részére nem csak ismeretlen emberek.. Emiatt reménykedtem hogy egy picit összeszedi magát, ha már így felkapták most megint, de nem!! Megint alkotott: https://www.tiktok.com/@beast.a.8bol/video/7468287431314246934
A hozzászólást 5 alkalommal szerkesztették, utoljára Dogg-Pound 2025.02.07. 01:30-kor.
|
2025.02.06. 18:39 |
|
 |
|