Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2025.07.27. 14:21

Hozzászólás a témához  [ 135 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Következő
 Hazai ütemgyárosok 
Szerző Üzenet

Hozzászólás Re: Hazai ütemgyárosok
Kérdés:)

Hogy működik manapság a "mintázás", mindenki mindent lejelent, engedélyt kér?
nem hiszem....de kb a ma futó zenék 90%-ban minta alapűak. hogy működik külföldön és Magyarországon?
tud valaki vmit?

2014.01.26. 14:08
Adminisztrátor

Itthon nem ez a helyzet, én legalábbis még nem hallottam róla, hogy magyar ütemgyáros jogdíjat fizetett volna. A lemezt nem veszik meg, amiről mintáznak, nemhogy még jogdíj... sajna főként youtubedownloader a magyar zenekészítés forrása.
Kint a kiadott cuccok természetesen jogtiszta minták felhasználásával jelenhetnek meg, persze ez alól kivétel a nem amerikában megjelent források, amit nem vesznek komolyan, lásd a közelmúlt egy-két magyar vonatkozású cuccát is. Kanye West vazze! A vademberek (nem amerikaiak) biztos nem ismerik a jogot sem, úgyhogy a jogtisztázás is fölösleges - kábé ez a hozzáállás.
A '80-as évek végén kezdték komolyabban venni az amcsiknál ez a jogtisztázós dolog, akkor látták, hogy egyre nagyobb pénz van ebben a rap nevű dologban és a raplemezek zöme ekkorra már a mintázások alapján készült, de ugye nem igazán ismerték a sample clearence fogalmát. Egy csomóan beleszaladtak ilyen jogi huza-vonába akkor. De La Soul stb... Biz Markie "All Samples Cleared!" lemeze is erre született válaszul, amikor az előző lemeze (I need a haircut) miatt beletévedt ő is a jogok útvesztőjébe. Az ítélet egyértelműen meghatározta, hogy ezentúl engedélyhez kötött a mintázás. Igazából jogosnak is tartom.
Én úgy gondolom, hogy azon már túllépett a hip-hop, hogy teljes line-okat kelljen mintázni, egy mintát szét lehet úgy darabolni, csavarni, hogy a gazdája nem ismer rá, úgyhogy ezt a problémakört ki lehet kerülni. A sokadszorra ellőtt minták pedig már kifejezetten zavarnak.

2014.01.26. 17:42

dub7 írta:
A lemezt nem veszik meg, amiről mintáznak, nemhogy még jogdíj... sajna főként youtubedownloader a magyar zenekészítés forrása.
De a minőségibb (hitelesebb) előadók anyagánál azért csak vinyl a forrás...?

dub7 írta:
Én úgy gondolom, hogy azon már túllépett a hip-hop, hogy teljes line-okat kelljen mintázni, egy mintát szét lehet úgy darabolni, csavarni, hogy a gazdája nem ismer rá, úgyhogy ezt a problémakört ki lehet kerülni. A sokadszorra ellőtt minták pedig már kifejezetten zavarnak.
Az ilyen flippek amik felismerhetetlenné teszik az eredetitől pedig már egy ok amiért nem kell lejelenteni. Ha valaki rájön annak madprops, de jól példa rá, hogy a Shook Onest is mennyi időbe telt, hogy valaki felfedezze.
A lerágott csont mintákkal szerintem nincs gond amíg kreatív használják fel. Pl. Damu the Fudgemunk

2014.01.27. 01:45
Adminisztrátor

Cruxz írta:
dub7 írta:
A lemezt nem veszik meg, amiről mintáznak, nemhogy még jogdíj... sajna főként youtubedownloader a magyar zenekészítés forrása.
De a minőségibb (hitelesebb) előadók anyagánál azért csak vinyl a forrás...?

Van egy-két beatmaker, akiről konkrétan tudom, hogy igen, de a többség még csak lemezjátszót se látott közelről. Ezt sajnálatosnak tartom.

2014.01.27. 05:09

Köszi dub!

Mondjuk a youtubeos dolog gáz ez a 2000-es évek lemeztúrása. Igaz, mi sem vagyunk angyalok, de ha mondhatok ilyet az régen volt.
Kiváncsi vagyok mivel jár egy engedély kérése...
És a dobhangok?Azért azokat nehéz "lenyomozni" vagy van rá külön bekezdés?

Olvasgatok még én is egy picit erről. pl OC&AG Oasis lemeze sem jelent meg az usában minta problémák miatt.
No meg ghostface 3. lemeze akkor kakiba "nyúlt", h a borítón teljesen más a tracklit mint ami a cdn szól:)

2014.01.27. 22:48
Adminisztrátor

Zoli, MP írta:
Engedély kell a szerzői jogok tulajdonosától (szerző, előadó) és a felvétel tulajdonosától (kiadó), erre ma már vannak online felületek, ahol mindent el lehet intézni. Az árak elég széles skálán mozognak.
Zoli, MP írta:
És a dobhangok?Azért azokat nehéz "lenyomozni" vagy van rá külön bekezdés?
Gyakorlatilag ugyanaz vonatkozik rá. A törvény szövegében is szerepel, hogy "annak részét". De gyakorlatilag nem is tudnak mit kezdeni vele. Nem vagy csak nehezen bizonyítható, hogy egy dobhang mintázott-e. Ha van egy dobszerkó vagy szinti, amivel ugye az előadók is dolgoznak, saját magadnak is legyárthatod a wav file-okat és ebbe nem is szoktak belemenni. A felismerhető részekre harapnak.
+ha veszel hangminta cd/dvd-ket, akkor megvan a legális út. Persze a mintázás izgalmas folyamatát ez nem helyettesíti, de rengeteg jó hangot lehet találni ezeken is és hatalmas előnye, hogy minőségileg stúdiókész mintákról van szó. Nincs rajtuk eq, kompresszor, semmi effekt, szóval öröm velük dolgozni. Nekem van egy pár ilyenem.
Zoli, MP írta:
pl OC&AG Oasis lemeze sem jelent meg az usában minta problémák miatt.
Megjelent. És csak az az egy kiadása volt. -> http://www.discogs.com/OC-AG-Oasis/release/1983087

Tényleg Zoli, neked a zenélés még mennyire része az életednek? Ugye azért nem adtad fel teljesen?

2014.01.28. 06:44

pont a napokban jott szoba ujra nalam kulso hatas nyomasara..az elmult 3-4 napban nezegettem a lehetosegeket.(2012 ota nem raktam ossze semmit)aprilisig demo modban leszek.probalgatom majd a hataraimat,eddig a gyenge gepem is kozbe szolt,nem birta a terhelest.sajnos a midibill MO-n ragadt.
Fl studiozni fogok az uj demot megnezem a heten.-ezt ismerem. tobb ok miatt maradok nala mèg.

azert durva h egy no name beatmakernek kurva sokat kell raaldoznia ha tiszta dolgot szeretne.kb meg sem eri:-)...mondjuk visszajohet az ara.

apro urban legend:tobb neves producer is turja az amatoroket es ha talalnak vmi jot megveszik tole a jogokat.

2014.01.28. 08:37
Adminisztrátor

Én is a FL-ra esküszöm, abból is a 3-ra, annak van a "leghiphopközelibb" hangja. Az még a gépet se eszi annyira.

2014.01.28. 09:13

dub7 írta:
Zoli, MP írta:
Engedély kell a szerzői jogok tulajdonosától (szerző, előadó) és a felvétel tulajdonosától (kiadó), erre ma már vannak online felületek, ahol mindent el lehet intézni. Az árak elég széles skálán mozognak.
Olvastam, hogy $500-500.000 is terjedhetnek ezek az árak.

Ha már szóba jöttek a "setupok", milyen szerkezettel rippelitek az analogot?
Kell hozzá asszem ilyen vagy hasonló mint az M Box pl. de elég drágák.

2014.01.28. 18:01
Adminisztrátor

Cruxz írta:
Ha már szóba jöttek a "setupok", milyen szerkezettel rippelitek az analogot?
Kell hozzá asszem ilyen vagy hasonló mint az M Box pl. de elég drágák.
Semmi extra, Sony Sound Forge.

2014.01.28. 20:01

No de milyen hardwared van hozzá? :) A PC-d hátulján gondolom nincsenek analog inputok.

2014.01.28. 21:30
Adminisztrátor

Lemezjátszó -> Keverő -> hangkártya (Soundblaster)

2014.01.28. 21:42

Én hozzátok képest amatőr vagyok, annyiban vagyok "előrébb" hogy relatíve sokan hallottak már zenéket tőlem itt ott.
Én nagyon egyszerűen álltam hozzá. Az igazi technikai tudás nincs mögötte, csak érzés:)

DE, az utolsó "szériám" már abszolút jó irány, bár azokat senki sem hallotta még a szűk barátokon kívül.

Milyen ingyenes vst-ket ajánlotok?

:)

2014.01.28. 23:00
Adminisztrátor

Na azért én se vagyok profi. Én csak okoskodok :D .
A technikai tudás fel tudja gyorsítani a folyamatot, de a jó fül kell a profiknak is. És az érzés nélkül nem ér semmit az egész.
Ha pl a Tical albumot sterillé keverték volna nem adta volna ugyanazt, ami hozzájárult ahhoz, hogy klasszikussá váljon az az album.
Vagy pl J Dilla rábízta volna magát a technikára és nem úgy gondolta volna, hogy ő nem ezt akarja hallani, akkor nem adott volna egy új irányt a hip-hopnak.

Vst kérdésben én a FL dolgait használom, nagyon ritkán nyúlok máshoz (pedig van rengeteg). Pl a channel settingsen belüli dolgok és Fruity 7 Band EQ megold minden problémát + szét lehet jól csavarni a hangokat. +ha profi helyen akarod kikevertetni/mastereltetni a cuccot ott úgyis vst-k nélkül kérik a sávokat. Itt is visszaüt, hogy érdemesebb a megfelelő minőségű mintákkal dolgozni. Én pl az utóbbi időben kőkeményen szelektálok (rengeteg időt vesz igénybe), a felhalmozott mintákból törlöm azokat, amiket már nem használnék ill. minősége nem éri el azt a szintet, amivel érdemes lenne foglalkozni.

2014.01.29. 11:52

az utolso zeneimnel a mintakat mar csak alap "morajlasnak" haszanltam vagy maximum 50%-ban volt fotema.
A kozel jovoben megprobalom azt h "leagalis" dolgokbol mit tudok kihozni :shock: :shock:

mai knowledge dub-ra reflektalva:
Az igaz, ha csak az osvenyen haladsz nem talasz uj utakat.

2014.01.30. 09:36
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 135 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Következő