Szerző |
Üzenet |
Zoli, MP
|
 Re: Hazai előadók zenéi.
Ez egyedi es kellemes. A betterdays is magaval rantott.
|
2019.08.05. 17:09 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8726 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
M-Squad - Cypher 2. (közr. Bigmek, Deego, Tirpa, Giajjenno)https://www.youtube.com/watch?v=NTcaro7d6MwSzóba került múltkor, hogy Deego és a Bloose Broavaz között van-e beef: ezek szerint nincs.  Óriási, amit Deego produkál ebben a cypher-ben! Ez a klasszikus raggázós sztílója, de egy magasabb szintre emelve. Egyértelműen elviszi az egész cyphert a hátán. Rajta kívül még Bigmek jó, a többi szerintem gyenge vagy max. átlagos.
|
2019.08.10. 14:50 |
|
 |
Sixfeet
|
Nem is beefről volt szó, a Barbárfivéreknek mint projektnek vetett véget elvileg. Ettől függetlenül viszont a magyar rapbe a közreműködéseket illetően sose domináltak nagyon az olyanok mint az alkotói integritás, a saját produkciód és más produkciója közötti kreatív szimbiózis (vagy annak teljes hiánya), meg az olyan dolgok amiket ha sorolok nyilván megkapom hogy flancolós sznoboskodó fennkölt baromság mind, hanem hogy hogyan lehet megpörgetni felkelteni az emberek figyelmét amikor meglátják a thumbnailt és a címet a felhozatalkor.
Szerintem itt 2 eset lehetséges: a naívabb opció hogy vagy nyilván mondták neki hogy "gyere már ne légy geci emiatt nézik majd sokan kellesz bele, emlékszel amikor megcsináltam eztmegazt hozzád már vissza vagy ha visszaadtuk már akkor jövünk neked eggyel majd csak gyeremár". Aztán elgondolkozik gondolom a nagy szittya magyar ugaron hogyha visszakívánna térni akármilyen szóló projektben, nincs meg az a lehetősége hogy a célközönségét emlékeztesse bármilyen más igényes tartalommal távol tartva magát ettől a baromságtól, in-depth interjúval vagy egyéb publicisztikai lehetőséggel ami a külföldi műfajon belül jelen van, miközben ezek a március 15 kötelező iskolai szerepléssel felérő ide-oda pacsizós "de azért húzom a számat a cigiszünetben mert kötelezően hívtak ide" szintű közreműködések számítanak bizony névfenntartásnak. A kevésbé naívabb opció hogy szimplán csak mondott valamit amit utána meggondolt az erőviszonyokat látván, végigfutva az agyán hogy olcsóbb és jövedelmezőbb ha segget csinál a szájából az előző véleményét meghazudtolva. Ami mondjuk Hofis párhuzammal élve a műfaj hazai története és annak hagyományai előtt történő fejhajtással is felér.
|
2019.08.10. 17:26 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8726 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Mindkét forgatókönyv abszolút reális, de mondok egy még naivabbat: az a kommunikáció, amit kezdettél fogva nyomattak, igaz volt.  Vagyis egyszerűen azért szállt ki Deego a BB-ből, mert olyan szólóanyagokat akart csinálni, amik nem illeszkednek a BB által mostanában követett vonulatba, de egyébként nincs semmi nézeteltérés, változatlanul jó a viszony, vannak Barbárfivérek fellépések, és alkalmi közös munkák elképzelhetők. Ne feledjük, hogy csak mi spekulálgattunk itt a fórumon, hogy vajon milyen tényleges nézeteltérések lehetnek a háttérben. Lehet, hogy semmi valóságalapja nem volt az egésznek. És emlékeim szerint Deego szólóban soha nem is volt BB tag, "csak" a Connections és a Barbárfivérek tagjaként. (Épp elég persze, hogy most már úgy se az.) Nem azt akarom mondani ezzel, hogy elhiszem ezt az "ultranaiv" forgatókönyvet, amit most vázoltam, és amit egyébként maguk az érintettek is kommunikáltak. De az információs bázisom alapján (ami a nullával egyenlő  ) pont ugyanannyira lehetséges ez is, mint a Sixfeet által vázolt két forgatókönyv, amiket szintén el tudok képzelni. Úgyhogy a konklúzió a szokásos: hallgassuk a zenét, és döntsük el az alapján, hogy tetszik-e vagy nem. 
|
2019.08.11. 16:59 |
|
 |
Sixfeet
|
A zenét hallgatva nekem az a konkluzíóm hogy baromi érdekes hogy a Deego a pop parádé, a közhelyek, és kiárusító kurvák ellen rappel a tartalomért miközben a Giajjenno a zenében az egyik közreműködő.
|
2019.08.11. 23:16 |
|
 |
Yodaragorn
|
Sixfeet írta: A zenét hallgatva nekem az a konkluzíóm hogy baromi érdekes hogy a Deego a pop parádé, a közhelyek, és kiárusító kurvák ellen rappel a tartalomért miközben a Giajjenno a zenében az egyik közreműködő. Hát, ez valóban meglehetősen érdekes.  Adom maximálisan.
|
2019.08.12. 17:17 |
|
 |
Zoli, MP
|
|
2019.08.18. 20:54 |
|
 |
Yodaragorn
|
Bigmek - Hangok (közr. Zenk, Bom, Kool Kasko)https://www.youtube.com/watch?v=F6L54dF ... d2QF9P6hlMAnnyira azért nem jó, mint a Zoli által az előző postban linkelt Mulató Aztékok cucc, de nekem nagyon beadta: így kell boombap alapú klasszik magyar hip-hopot csinálni 2019-ben úgy, hogy ne legyen unalmas. Zenk még mindig nagyon tud, de Bom szövege is erős.
|
2019.08.31. 14:36 |
|
 |
Sixfeet
|
Fú de nem szeretem amikor rappereknek mintázzák a Portisheadet. https://www.youtube.com/watch?v=5KyRcTGMacAMocskosul bevonz a zenéjük és óriási nagy hatással voltak rám is, de valahogy mindig low hanging fruitnak tartottam hogy egy olyan zenekartól mintázzon az ember akiknél ennyire dominánsan jelen volt a zenéjükben a hip-hop mind hangzásban, mind karakterében, mind a sötét atmoszférájukban. (Geoff Barrow még mondta is a Public Enemy meg a Bomb Squad nagyon magával ragadta annak idején, meg ők is mintáztak meg scratch is volt a zenéjükben) Csak pont ennek a tudatában kicsit ahhoz hasonlítanám mint ami jó pár éve elkezdett trend lenni, hogy 90-es rap dalokat egybe újra mintáznak trapben meg nyugati parton, ami megint csak kicsit a zeneiségnek az olcsó megközelítése. De mindennek a tetejében amikor itthon amúgy is mindenki lefelé köpködött az előző 20 évben ebben a közegben a West Coastra meg a Southra, ennek a kontrasztjában ilyesmire hozni egy ilyen hangulatra ilyen "olyan őrült pszichopata vagyok hogy kifordítva veszem fel a gatyát és úgy nézek ki mint a Supermant" meg "hangok a fejemben" verbális faszverést én személy szerint annyiszor hallottam már angol meg magyar rapben is, hogy ebbe nekem semmi új nincs.
|
2019.08.31. 15:41 |
|
 |
Zoli, MP
|
Sixfeet írta: Fú de nem szeretem amikor rappereknek mintázzák a Portisheadet. https://www.youtube.com/watch?v=5KyRcTGMacAMocskosul bevonz a zenéjük és óriási nagy hatással voltak rám is, de valahogy mindig low hanging fruitnak tartottam hogy egy olyan zenekartól mintázzon az ember akiknél ennyire dominánsan jelen volt a zenéjükben a hip-hop mind hangzásban, mind karakterében, mind a sötét atmoszférájukban. (Geoff Barrow még mondta is a Public Enemy meg a Bomb Squad nagyon magával ragadta annak idején, meg ők is mintáztak meg scratch is volt a zenéjükben) Csak pont ennek a tudatában kicsit ahhoz hasonlítanám mint ami jó pár éve elkezdett trend lenni, hogy 90-es rap dalokat egybe újra mintáznak trapben meg nyugati parton, ami megint csak kicsit a zeneiségnek az olcsó megközelítése. De mindennek a tetejében amikor itthon amúgy is mindenki lefelé köpködött az előző 20 évben ebben a közegben a West Coastra meg a Southra, ennek a kontrasztjában ilyesmire hozni egy ilyen hangulatra ilyen "olyan őrült pszichopata vagyok hogy kifordítva veszem fel a gatyát és úgy nézek ki mint a Supermant" meg "hangok a fejemben" verbális faszverést én személy szerint annyiszor hallottam már angol meg magyar rapben is, hogy ebbe nekem semmi új nincs. ertem a hozzaallasodat ebben a temaban. En mar attol odzkodtam regebben is, hogy olyan mintahoz "nyuljak"" amit mas itthon/kulfoldon megcsinalt mar (|persze ismertebb eloadokra ertem, tehat a sacramentoi ug-t nem tudom lefedni) illetve pl Sade nalam tabu,de ez egyeni preferencia kerdese. van aki teljesen mashogy gondolja ezt.
|
2019.09.01. 20:00 |
|
 |
Sixfeet
|
Igazából amikor maga a minta a maga módján egy blank canvas amit mindenki máshogy csinál meg, vagy tényleg igényes újraértelmezés, akkor tudom értékelni. Nem lehet 100%-ig pálcát törni mindenkin aki úgy használ fel mintát hogy már valaki más felhasználta, de évtizedek és évtizedek között nagyon különböző tud lenni az egyedi felhasználása egy adott dalnak ami működik vagy nem. Meg azt se feltétlenül mondom hogy nincsenek jó példák abban hogy valaki felhasznál egy régi zenét, de tudni kell azért járni azt a vonalat amikor a produkció tényleg olyan megközelítés legyen ami nem színvonalon aluli az eredetihez képest.
Már pedig a legtöbb előadó, még major label szinten is képes magasról szarni ebbe. Legutoljára attól másztam falra amikor DJ Khaled csinált egy feldolgozást SZA-val az Outkast Ms. Jackson-jéből. SZA alapvetően nem is rossz előadó, de annyira rettenetesen igénytelenül szar újrahangszerelést én rég nem hallottam.
|
2019.09.01. 20:18 |
|
 |
Zoli, MP
|
Sixfeet írta: Igazából amikor maga a minta a maga módján egy blank canvas amit mindenki máshogy csinál meg, vagy tényleg igényes újraértelmezés, akkor tudom értékelni. Nem lehet 100%-ig pálcát törni mindenkin aki úgy használ fel mintát hogy már valaki más felhasználta, de évtizedek és évtizedek között nagyon különböző tud lenni az egyedi felhasználása egy adott dalnak ami működik vagy nem. Meg azt se feltétlenül mondom hogy nincsenek jó példák abban hogy valaki felhasznál egy régi zenét, de tudni kell azért járni azt a vonalat amikor a produkció tényleg olyan megközelítés legyen ami nem színvonalon aluli az eredetihez képest.
ezzel egyetertek  es nem is azt mondtam, hogy palcat kell torni.
|
2019.09.01. 20:29 |
|
 |
Yodaragorn
|
Sixfeet írta: Fú de nem szeretem amikor rappereknek mintázzák a Portisheadet. https://www.youtube.com/watch?v=5KyRcTGMacAMocskosul bevonz a zenéjük és óriási nagy hatással voltak rám is, de valahogy mindig low hanging fruitnak tartottam hogy egy olyan zenekartól mintázzon az ember akiknél ennyire dominánsan jelen volt a zenéjükben a hip-hop mind hangzásban, mind karakterében, mind a sötét atmoszférájukban. (Geoff Barrow még mondta is a Public Enemy meg a Bomb Squad nagyon magával ragadta annak idején, meg ők is mintáztak meg scratch is volt a zenéjükben) Csak pont ennek a tudatában kicsit ahhoz hasonlítanám mint ami jó pár éve elkezdett trend lenni, hogy 90-es rap dalokat egybe újra mintáznak trapben meg nyugati parton, ami megint csak kicsit a zeneiségnek az olcsó megközelítése. De mindennek a tetejében amikor itthon amúgy is mindenki lefelé köpködött az előző 20 évben ebben a közegben a West Coastra meg a Southra, ennek a kontrasztjában ilyesmire hozni egy ilyen hangulatra ilyen "olyan őrült pszichopata vagyok hogy kifordítva veszem fel a gatyát és úgy nézek ki mint a Supermant" meg "hangok a fejemben" verbális faszverést én személy szerint annyiszor hallottam már angol meg magyar rapben is, hogy ebbe nekem semmi új nincs. Fogalmam sem volt, hogy honnan származik a minta, nem ismertem az eredeti számot, mint ahogy általában a Portisheadet sem. Abban sem voltam biztos, hogy mintára épül a zene. Azt meg tudom érteni, hogy valaki, aki nem csak ismerte a forrást, de a kedvencei közé is tartozik, az teljesen máshogy viszonyul ehhez a Bigmek, Zenk, Bom nótához, mint én. Csak a saját nézőpontomról tudok nyilatkozni: nekem teljesen új volt a zenei alap, kimondottan magával ragadott a feelingje - ezek szerint ez nagy részben a kitűnő sample választásnak köszönhető. A véleményem a Portishead eredetijének meghallgatása után sem változott: szerintem a hip-hopban teljesen normális, hogy direkt módon kivágunk dallamrészleteket, aláteszünk egy ütemet, egy basszust, kicsit újraértelmezzük, és kész a track. Ha működik, ha magával ránt, ha jól elkapják a rapperek a zenét, akkor minden oké. Rengeteg világsláger épül ilyen nagyon direkt mintázásokra, pl. Juicy, The Next Episode, California Love, és még lehetne sorolni. Nincs vele baj a Bigmekék esetében sem.
|
2019.09.01. 21:12 |
|
 |
Sixfeet
|
Ezt nem is vitattuk, csak nyilván le tudni ezt az egészet annyival, hogy mintázás-mintázás, kicsit felszínes megközelítése a dolognak. Pláne úgy, hogy az előző vesézgetésünk után ezt leszögezni kb. olyan alapvetés mintha azt mondanánk hogy papnak a Vatikán a lakóhelye. Ennél komplexebb ez kicsit, zenész és zenész között is kissé más a hozzáállás. A probléma itt talán az, hogy a Portishead nem csak producerek számára, de úgy rap hallgatók között is eléggé kultikus státuszú. (most nézem amúgy hogy a video kommentszekciójába is elég hamar megemlítették) Az első 2 albumnak a hangzásvilágában annyira karakteresen lehet szerintem érezni a hip-hop vérvonalát - miközben teljesen egy tényleg nagyon utánozhatatlan egyedi atmoszférája van az egésznek - hogy őket mintázni nem feltétlenül ahhoz hasonlítanám mint amikor régi filmzenészeket mintáz valaki, hanem mintha valaki egy korai DJ Shadow, vagy DJ Krush, vagy - hogy kicsit szemléletesebb példával éljek - Snoop Doggystyle-járól mintáz zenét. Ezekre volt példa az utóbbi időkben ahogy említettem, és a legtöbbjük eléggé csalódást keltő. A sample választás elég jó, csak ahogy az előbb mondtam, olyasmiből megteremteni egy atmoszférát ami már egyrészt ismert, másrészt már önmagában is egy atmoszféra hogy sok mindent nem kell hozzátenni, az kicsit ilyen Puff Daddyism megközelítése a producerkedésnek. Lehet kicsit úgy érződik hogy sokat követelek, és nem is tagadnám hogy a kultúrán kívül állóknak ez kissé sok meg szőrszálhasogatásnak érződhet. De nem olyasmiket írok amiket feltétlenül csak így kitaláltam volna sajátos preferenciám alapján, hanem pont a szöveg orientáltabb keleti parti hip-hopnál ami történetileg eléggé áldozata volt a mintázással kapcsolatos vitáknak, pont a kicsit rétegeltebb meg - a maga sajátos módján akár kicsit - tudományosnak is nevezhető megközelítés nagyon is jellemző volt, aminek köszönhetően bizonyos íratlan szabályok is voltak a producerek közegében a mintázást illetően. Kb. én is ebből indulok ki meg a Zoli is emiatt említette Sade-t. Ezt nyilván nem kell feltétlenül mindenkinek tisztelni, nem beszélve arról hogy ez itthon sokaknak nem számít, de ha pont ez a közeg tojik bele akikre amúgy jellemző az értékrendeket illető propagálás ahelyett hogy észben tartaná, az egész átdől egy önellentmondó rapper beöltözős cosplay farsangbálba. Zoli, MP írta: ezzel egyetertek  es nem is azt mondtam, hogy palcat kell torni. Nyilván nem is arra céloztam hogy erre utalnál, meg nekem se ez a célom, sokkal inkább magunk módján a kritikus hozzáállás meg az igényességre törekvés. Csak közben meg itthon nem hogy pálcát nem törnek senki felett, de inkább a másik véglet a jellemző, az ilyenekbe nagyrészt csak magasról történő beleszarás "hagyjadmámagad-mitizélsz-nemigazmán" jogcímen.
|
2019.09.01. 21:43 |
|
 |
Zoli, MP
|
Kiegisztenem, h tobb ev volt mire eljutottam eddig.A 2003-as kupira keszitettem olyan zenet amire nem vagyok utolag annyira buszke, sot az outro sade-bol van, mondjuk azt nem en irtam es csak utana ismertem meg sade munkassagat.
Nalam sade inkabb azert alakult ki mert nagyon kedvelem es vannak olyan notai amik iszonyat jo hiphop alapok is.
|
2019.09.02. 08:51 |
|
 |
|