Szerző |
Üzenet |
Zoli, MP
|
 Re: Hazai előadók zenéi.
dub7 írta: Most volt az m2-n a BP Underground. Jó kis film ez. Nyilván nem teljes, de amit ki lehetett hozni belőle, az meglett. Lemaradtam rola sajna. bakker m2 
|
2020.02.03. 00:16 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8733 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Én se tudtam, hogy adták.  Mondjuk mióta megvan DVD-n, azóta nekem kevésbé kulcskérdés.  Örülök dub, hogy tetszett! Bíztam benne, ez szerintem egyértelműen egy jó film, nem nagyon hallottam róla érdemi negatív véleményt. Slow Village lemez: nagyon frankó lett ez is. Épp a BP Underground végén említik többet közt őket is, mint a Kriminal/Wacuum/Gimmeshot által megalapozott örökség továbbvivőit. Ezen az albumon is bizonyítják, hogy viszik tovább az örökséget, és ezt nem is takargatják: többször is említik explicit módon, hogy az említett három krú nagy inspiráció volt nekik. Az első albumukhoz képest ez egy lényegesen átgondoltabb, érettebb lemez, van koncepció is, amit az album címe (Úton) tükröz, és tök jó, hogy ezt többféleképpen is lehet értelmezni. Ennek ellenére az első lemez nekem talán picit jobban tetszett (az ott is van a valaha volt 10 kedvenc magyar lemezem közelében), ott gondolkodás durr belevágták az ember arcába a rímeket, szójátékokat ütősebbnél ütősebb ütemekre. Most többet gondolkodtak, ami szerintem kicsit kivette ezt az elementáris erőt a produkcióból, de ezek tényleg csak árnyalatnyi kritikák. És a "több gondolkodásnak" nyilván vannak olyan előnyei, hogy igényesebbek a zenék, átgondoltabb a hangszerelés, vannak élőzenés számok is. Továbbra is a bólogatós, jazzes zenék dominálnak, de ezek nyugisabbak, mint az első lemezen. Kellemes meglepetés, hogy a Gege feat-es számban egy trap ütemmel is próbálkoztak, de az igazán nem az ő stílusuk. A szövegek tartalmasabbak, több a mondanivaló, viszont cserébe kevesebb a technikásság, játékosság. És még valami: HŐSÖK – Ugyanúgy közr. TKYDhttps://www.youtube.com/watch?v=HMY4Zy4KbbwEgy meglepő nóta a Hősöktől: most az a vád nem érheti őket, hogy túl poposak. Ez egy rendes trap nóta, ráadásul ennek a zenéjét is Joeker csinálta, amiért jár neki egy nagy tisztelet, hiszen ez egyáltalán nem az a zenei világ, amit tőle megszokhattunk. Nem sokan képesek ennyire különböző stílusokban alkotni, ez a legnagyobbak sajátja. Eckü, Mentha és Tkyd is meglepően jól elkapták a stílust technikailag, amiért nekik is jár az elismerés, bár tartalmilag nem sok újat tudtak mondani. Hiába díjazom az innovációt, mégse vagyok benne biztos, hogy ez a jó irány. Ez ugyanis egy uniform trap recept profin kivitelezve, de egyediség nélkül. A trap miatt elveszett az a tipikus Hősök hangzásvilág, ami még az utóbbi idők popos dalaiban felfedezhető volt nyomokban. Pedig nem lenne szabad feladniuk a saját stílusukat.
|
2020.02.03. 22:29 |
|
 |
Sixfeet
|
Joeker régebben is baromi jó producer volt már, talán a Hősöknek ő volt jobban az erőssége mindig is egyrészt a sokoldalúságával meg azzal hogy egyedi zenéket tudott az adott hangzásban hozni.
Kb. ennyi a pozitív a zenében. Az előremutatással nem tudok veled egyetérteni: Tkyd meg Eckü úgy hangoznak hogy érződik hogy a boombap beates kadenciájukat és szövegírási megközelítéseiket próbálnák átvinni egy ilyen zenére, ezáltal mind a ketten úgy érződnek mintha awkward félig híres közreműködőként lennének jelen a saját zenéjükön mert egyszerűen nem hazai pálya neki - ami Eckü részéről érződik gáznak jobban hisz ő tagja a Hősöknek.
Mentha meg kb. olyan érzést kelt mintha fogta volna a saját - amúgy nem is feltétlenül kiemelkedően színes egyéniséggel bíró - előadási stílusát, és kölcsön vette volna az előző 2-3 évben befutottá vált trending "magyar trap" előadó flowjait és adlibjeit - akik alapból külföldi trap előadókat dzsentrifikálnak meg kölcsönöznek - és a kettőt összerakta volna. Uniform mondanivaló és előadás, hideg, semmilyen, nem érzek semmi hangulati világgal való azonosíthatóságot.
A trapben azért szerintem már kicsit több személyiség kell egy MC-nek ahhoz hogy elfogadhatóvá váljon a produkciója, amit azért egy jó 10-20 éven át mind az amerikai mind az európai undergroundozós boombap rapperek nagyrésze igazából elég sokáig meg tudott úszni, hiszen a vonal kaptafája is volt ez sokáig - mai napig elő is fordul. Pont emiatt ha hiányzik a személyiség egy ilyen zenéből, az fájóan semmitmondó tud lenni, és amikor van egy ilyen kontrasztoló egymás mellé helyezés mint a Hősök esetében, akkor itt ezzel már nehezen ússzák meg a dolgokat szerintem. Emiatt ez így erősen lábvíz.
|
2020.02.04. 14:33 |
|
 |
Yodaragorn
Csatlakozott: 2012.08.23. 13:19 Hozzászólások: 8733 Tartózkodási hely: Baja / Budapest
|
Az előremutatást én is a zenére értettem elsősorban, teljesen egyetértünk, hogy a Hősök legerősebb pontja mindig is Joeker volt. A szövegre csak annyit írtam, hogy szerintem jól alkalmazkodott a stílushoz a három MC. Bár nem vagyok nagy trap szakértő, de szerintem jól elkapták a zenét. Viszont hozzád hasonlóan én is azt gondolom, hogy az egyediség teljesen hiányzik: egy uniform receptet másoltak le (szerintem) profin. Kritizáltam is az egyediség hiányát - még Joeker kapcsán is, nem csak Eckü, Mentha és Tkyd kapcsán.
|
2020.02.04. 19:09 |
|
 |
Sixfeet
|
Nem is annyira trap szakértőség igazából, hanem hogy mennyire dobálóznak klisékkel ahelyett hogy valami olyasmit csinálnának ami a személyiségükről kicsit jobban árulkodna a felszínes hülyeségeken túl.
És ez igazából úgy általánosságban igaz. Lehet baromi unalmas hogy példákkal dobálózom, de '17-ben a DAMN-en azért Kendrick trap alapokon tudott rappelni a saját családi vagy éppen fekete szellemi örökségéről, vagy párkapcsolati dolgokról szokatlan perspektívából, meg politikai témákról úgy hogy abban tényleg olyan úgy hogy olyan dolgokról beszél ami konkrét bebetonozottnak tűnő szociális normák kapcsán gondolkodtatja el az embert. Egyrészt nekünk magyaroknak ilyen amúgy se jutna eszünkbe úgy általában.
De függetlenül hogy Kendrick azért tényleg iszonyat felülkerekedik mindenkin meg ő magas léc, a magyar rappereknek ettől függetlenül mindig is szokásuk volt mondanivaló fetisizálásba belemenniük, eközben a nagy mondanivalóval - úgy hogy a trap már kezdi nagyon lassan már a végét járni, - odáig jutottak el sokan a Hősökkel együtt itthon hogy fáziskéséssel rappeljenek trap gyakorlatilag meta-trapről témával de konkrét elgondolkodtató tartalmi koncepció nélkül mint ahogyan a meta-boombapnak is baromi nagy divatja volt régebben is. Édes kevés.
|
2020.02.04. 19:42 |
|
 |
Dogg-Pound
|
Zoli, MP írta: dub7 írta: Most volt az m2-n a BP Underground. Jó kis film ez. Nyilván nem teljes, de amit ki lehetett hozni belőle, az meglett. Lemaradtam rola sajna. bakker m2  Ncore-ra ma került fel HD-ba 
|
2020.02.04. 21:15 |
|
 |
Zoli, MP
|
Dogg-Pound írta: Zoli, MP írta: dub7 írta: Most volt az m2-n a BP Underground. Jó kis film ez. Nyilván nem teljes, de amit ki lehetett hozni belőle, az meglett. Lemaradtam rola sajna. bakker m2  Ncore-ra ma került fel HD-ba  Itt is https://videa.hu/videok/film-animacio/b ... cMVPYQ1l5y
|
2020.02.05. 18:46 |
|
 |
Zoli, MP
|
Na megneztem Teljesen jo kiadvany. Tudom, beszeltetek rola, hogy kik maradtak es kiknek nem kene benne lennie, nalam is volt 1-2 kerdojel, de nem lehet mindenkinek megfelelni es nem is kell. Ami talan lehetett volna meg tema az DJ Zefil-ek kulfoldi eloadok leszervezese, talan. De a "temak" a helyen voltak. A jaszai mari ter.. hejj mennyit logtam ott anno gimiskent es igaz csak 3-4-5 emberrel volt tenyleges kontakt: Higany, Hoes... Blik megjelenesek orultem, soha nem beszeltem vele, de anno azt hiszem O szervezte a Ventura klubba a bulikat, amik massziv hip hop elmenyek nekem. Ott "fedeztuk" fel KoolKaskot magunknak. Duplazta Biggie-t. Nem olyan legendas party-sorozat volt, mint a filmben emlitettek, de hat en par evvel fiatalabb vagyok naluk. Suss Fel Nap-rol, Quick, Luigi meg sem emlitsem. 2002-2006 kozotti idorol beszelek. RH Party. Anno olyan UG-k voltak, hogy kb az underground undergroundjat is leszoltak, hogy nem underground. es ez komoly Amit nem ertek, bar sztem Higany miatt volt, hogy a 2000-es evek elejen kb csak a Kriminalt hivtak meg felleponek, meg minket  2-szer Jo kis idoutazas volt ez, na majd a fiamnak lesz mit mutogatni, hogy apa ezt es ezt atelte, kozos track, bulik stb...
|
2020.02.05. 21:01 |
|
 |
Yodaragorn
|
Sixfeet írta: Nem is annyira trap szakértőség igazából, hanem hogy mennyire dobálóznak klisékkel ahelyett hogy valami olyasmit csinálnának ami a személyiségükről kicsit jobban árulkodna a felszínes hülyeségeken túl.
És ez igazából úgy általánosságban igaz. Lehet baromi unalmas hogy példákkal dobálózom, de '17-ben a DAMN-en azért Kendrick trap alapokon tudott rappelni a saját családi vagy éppen fekete szellemi örökségéről, vagy párkapcsolati dolgokról szokatlan perspektívából, meg politikai témákról úgy hogy abban tényleg olyan úgy hogy olyan dolgokról beszél ami konkrét bebetonozottnak tűnő szociális normák kapcsán gondolkodtatja el az embert. Egyrészt nekünk magyaroknak ilyen amúgy se jutna eszünkbe úgy általában.
De függetlenül hogy Kendrick azért tényleg iszonyat felülkerekedik mindenkin meg ő magas léc, a magyar rappereknek ettől függetlenül mindig is szokásuk volt mondanivaló fetisizálásba belemenniük, eközben a nagy mondanivalóval - úgy hogy a trap már kezdi nagyon lassan már a végét járni, - odáig jutottak el sokan a Hősökkel együtt itthon hogy fáziskéséssel rappeljenek trap gyakorlatilag meta-trapről témával de konkrét elgondolkodtató tartalmi koncepció nélkül mint ahogyan a meta-boombapnak is baromi nagy divatja volt régebben is. Édes kevés. Oké, ezek szerint teljesen egyetértünk.  Az egyediség hiánya alatt azt is értettem, hogy a szöveg eléggé semmitmondó. Egyedül technikai szempontból dicsértem a szöveget, hogy jól elkapták az ütemet. Zoli: örülök, hogy neked is tetszett a film.  Sajnálom, hogy az akkor bulikról, amikről írsz, nekem nem lehetnek élményeim. Nem csak azért, mert vidéki vagyok: még a környékünkön lévő bulikra se mehettem tizenpár évesen... Viszont a zenéket hallgattam, úgyhogy az akkori érzéseket, emlékeket bennem is frankón visszahozta a film. 
|
2020.02.05. 22:54 |
|
 |
Sixfeet
|
És az hogy tudnak ütemre rappelni miért érdemel dicséretet? Lehet hogy a 90-es években már atomfizikusnak számított ha tudott Magyarországon valaki ütemre rappelni hiszen itt minden fáziskéséssel érik be, de az USA-ban kb. már akkor is ez olyannak hatott volna mint egy kacsa előtt megemelni a kalapunkat mert megtanult úszni. Manapság meg már főleg vicc kategória annak a tudatában hogy 16 éves srácok hamarabb ráéreznek a boombap meg a trap ütemre úgy hogy az jól is hangozzon amire itthon sokaknak 20 év se volt elég.
|
2020.02.06. 14:01 |
|
 |
Yodaragorn
|
Sixfeet írta: És az hogy tudnak ütemre rappelni miért érdemel dicséretet? Lehet hogy a 90-es években már atomfizikusnak számított ha tudott Magyarországon valaki ütemre rappelni hiszen itt minden fáziskéséssel érik be, de az USA-ban kb. már akkor is ez olyannak hatott volna mint egy kacsa előtt megemelni a kalapunkat mert megtanult úszni. Manapság meg már főleg vicc kategória annak a tudatában hogy 16 éves srácok hamarabb ráéreznek a boombap meg a trap ütemre úgy hogy az jól is hangozzon amire itthon sokaknak 20 év se volt elég. Sose reppeltem komolyabban, de én valahogy úgy képzelem, hogy 16 évesen sokkal könnyebb ráérezni bármilyen ütemre, mint 40 éves kor körül, amikor már 20 éve reppelsz egy adott stílusban, amihez hozzászoktál, és azon próbálsz változtatni. Nálam mindenféleképpen erény az, ha valaki többféle stílusban is képes előadni. Különösen akkor, ha már nem a legfiatalabb, és változtatnia kell ehhez a kiforrott stílusán.
|
2020.02.06. 18:55 |
|
 |
Zoli, MP
|
Yodaragorn írta: Sixfeet írta: És az hogy tudnak ütemre rappelni miért érdemel dicséretet? Lehet hogy a 90-es években már atomfizikusnak számított ha tudott Magyarországon valaki ütemre rappelni hiszen itt minden fáziskéséssel érik be, de az USA-ban kb. már akkor is ez olyannak hatott volna mint egy kacsa előtt megemelni a kalapunkat mert megtanult úszni. Manapság meg már főleg vicc kategória annak a tudatában hogy 16 éves srácok hamarabb ráéreznek a boombap meg a trap ütemre úgy hogy az jól is hangozzon amire itthon sokaknak 20 év se volt elég. Sose reppeltem komolyabban, de én valahogy úgy képzelem, hogy 16 évesen sokkal könnyebb ráérezni bármilyen ütemre, mint 40 éves kor körül, amikor már 20 éve reppelsz egy adott stílusban, amihez hozzászoktál, és azon próbálsz változtatni. Nálam mindenféleképpen erény az, ha valaki többféle stílusban is képes előadni. Különösen akkor, ha már nem a legfiatalabb, és változtatnia kell ehhez a kiforrott stílusán. Sztem csak gyakorlas kerdese az egesz es mind1, hogy mennyi idos vagy vagy h hany evesen kezdted. az uj dolgokat be kell gyakorolni es nem mind1, hogy mikor osztod meg nagyobb kozonsegnek. Persze van benne adottsag is vkinek siman megy es raerez. En kb 2000 es 2010 kozott sok szoveget irogattam es mikor kezdett bejonni az uj vonal mar nem voltam "aktiv". Most, hogy 10 eve nem "gyakorlok" mindennap az sem tudom, hogy kezdjek neki egy trap utemre reppetirni 
|
2020.02.06. 22:44 |
|
 |
Yodaragorn
|
Na, de akkor most szerinted igazam van, hogy jár elismerés a Hősöknek azért, mert jól rapelnek egy trap ütemre, vagy nem jár? Ők "gyakoroltak" veled ellentétben folyamatosan, de nem ebben a stílusban. (Vagy lehet, hogy ebben is, csak nem nyilvánosan, és mostanra érett meg a munka: ebben az esetben jár a befektetett munkáért a respekt.)
|
2020.02.07. 20:00 |
|
 |
Zoli, MP
|
Altalanaosan a befektetet munkatol meg nem feltetlenul lesz valami jo.
Egyszer hallgattam meg es a ritmikara sztem mentha erzett ra a legjobban. A tobbieken ereztem egy kis idegen palyat.
Anno a dsp-nel mikor az uj hullamos cuccok voltak....Bom annyira konnyed minden utemen, Dipa picit docogott az ujjab hullamon.
|
2020.02.07. 20:31 |
|
 |
Yodaragorn
|
Egyetértek, hogy a befektetett munkától még nem feltétlenül lesz valami jó, de itt szerintem jó lett - technikailag legalábbis. A DSP-t illetően pedig nagyon így érzem én is.  Én Dipa stílusát jobban bírtam, amikor még a klasszik telepi rapet nyomták, de mióta nem, azóta Bom jobb. Ő bármire simán tud reppelni, Dipa viszont bár a telepit tökéletesen érzi, más stílusokban keresi a helyét.
|
2020.02.07. 23:57 |
|
 |
|