Re: Új zenék - amiket feltétlen ajánlanál.
Anderson .Paak - OxnardNagyon magasak voltak az elvárásaim ezzel a lemezzel kapcsolatban, és mégis maximálisan teljesítette őket. Úgyhogy nálam megvan az év albuma, a top 10 első helyezettje, ennél jobbat idén már tuti nem fog senki se csinálni.

Ahogy dogg is írta: ott vannak a régi G-Funk hagyományok benne, mégis teljesen meg van újítva. Figyelemre méltó, hogy sok produceres album, mégis tök egységes a hangzásvilága, amit egyébként mégse unsz meg. Nem sokan értelmezik ennyire szabadon a zenét, mint az Anderson .Paak: nincsenek műfaji megkötések, sokszor el se lehet dönteni, hogy énekel vagy reppel.
Végre kaptunk egy olyan igazi Aftermath kiadványt, amiben nagyon masszívan benne Dr. Dre keze. Ugyebár az összes dalt ő keverte, négyet producerként is jegyez, egyben feat-el. Ezzel együtt példaértékű Dre hozzáállása, hogy hagyta kibontakozni az előadót, hagyta, hogy hozza azt, amit eddig is hozott, csak itt-ott hozzátette azt kis plusz csavart, ami kellett ahhoz, hogy egy igazi mestermunka születhessen.
Feat-ből nem kevés van, de egyik se hosszú, nem tolakodóak, jól illeszkednek a számokba, de hagyják kibontakozni Andersont. Snoop a legjobb formáját hozza a verzéjében.
Annyira egységes az anyag, hogy nincs értelme kiemelni egy számot sem, mindegyik nagyon jó. De azt mégse bírom ki, hogy ne említsem meg a Q-Tip-el közös Cheers című számot, amitől egyszerűen eldobtam az agyam...! Nem gondoltam volna, hogy egyszer fogok hallani egy olyan számot, amit Dr. Dre és Q-Tip (és Focus...) közösen jegyeznek producerként: a két zseni közösen egy még magasabb szintű zsenialitást produkált.
Én nem érzem azt a nagyfokú hasonlóságot Kendrick-el, amit írtatok. Kendrick rapper, Anderson .Paak inkább énekes, aki néha reppel is. Kendrick-nél sokkal nagyobb hangsúllyal vannak jelen komolyabb hangvételű számok, Anderson sokkal lazább. Kendrick sokkal jobban épít a modern hangzásra, rengeteg számában hallhatóak trapes hangzású ütemek. Anderson lemezén talán csak a Pusha T-vel közös nótában hallhattunk ilyet. Ő sokkal inkább a klasszikus, hangszeres zenére épít. Ez a rekedtes hangszíne is tök egyedi.
Szóval azt leszámítva, hogy mindketten Dre felfedezettjei, mindketten nyugati előadók, akik a nyugati parti zenei hagyományból táplálkoznak, így nyilvánvalóan lesznek köztük hasonlóságok, én nem látom, hogy miben hasonlítanának még.
Lényeg, hogy maximálisan elégedett vagyok. Olyan albumot kaptunk, amit pár év múlva már lehet, hogy klasszikusként fognak emlegetni.