Re: Új zenék - amiket feltétlen ajánlanál.
Végre bepótoltam az új Pusha T anyagokat: kár, hogy nem tettem meg előbb!
Pusha T - Diet CokeEz egy bemelegítő EP volt az új albuma lead single-je, a Diet Coke köré építve. Már ez is hibátlan, de mivel csak egy ötszámos EP, nem akarok túl sok szót vesztegetni rá. Az If You Know You Know ráadásul rajta volt már a Daytona EP-n is, a többi szám nem tudom, hogy régi vagy új-e. A lényeg az album, amit felvezetett ez az EP.
Pusha T - It's Almost DryNa, hát ez eszméletlen jó lett, rögtön fel is ugrott a 2022-es toplistám 1. helyére!
Tudtam előzetesen, hogy kétproduceres albumról van szó, amin Pharrell Williams és Kanye West felelősek a zenékért. Az első két szám után viszont nem tudtam eldönteni, hogy ezeknek ki lehetett a producere: egyikőjükre se emlékeztettek igazán, de ha már valakire kellett tippleni, Kanye-t mondtam. Aztán megnéztem, és basszus, Pharrell!

Az utóbbi pár évben annyira nem éreztem Pharrell zenéit. A Happy idején, és az azt követő pár évben volt neki egy másodvirágzása, ami kifulladt, és azóta szerintem nem igazán találta meg a megfelelő hangot. Na, ez most megváltozott! Ez egy egészen más Pharrell, mint amit eddig hallottunk, egyedül a zenék ritmusa, lüktetése, talán a basszusok használata emlékeztet valamennyire arra, amit megszoktunk tőle, de más nem. Elektronikusabb, újvonalasabb, mint régen volt (ezért hittem azt először, hogy ezek Kanye alapok), de olyan dallamossággal, zenei igényességel valósítja meg ezt a stílust, amit nagyon ritkán hallottam eddig, de ami Pharrell munkájának a minőségét mindig is jellemezte. Nem tudom, hogy ez a hangzás csak erre az egy lemezre szólt-e, azt se tudom, hogy működne-e egy RnB vagy egy popelőadó alatt is, de nagyon remélem, hogy nem, mert ez egy előremutató hangzás, amivel szerintem megint tudna 2-3 évig egy csomó slágert gyártani.
Agyondicsértem Pharrelt, de Kanye West is csak egy hajszállal marad el tőle, ő is minden dicséretet megérdemel! 2018-ban is hasonló érzésem volt, mint most: akkor kis eltéréssel a Daytona és a ye jelent meg egymás után. A Daytona tetszett is nagyon, és a ye se volt egy rossz anyag, de úgy éreztem, hogy a Daytona-ra jobb zenéket csinált Kanye, mint a saját lemezére. Most még határozottabban ugyanez az érzésem: a gyengére sikerült Donda 2 után klasszisokkal jobb Kanye zenéket hallhatunk ezen a Pusha T lemezen! Ezek a zenék végre tartalmasak, gazdag hangzásúak, dallamosak, nem tucattrap alapok. Úgyhogy Kanye ismét bebizonyította számomra, hogy mennyire zseniális producer! Fel nem tudom fogni, hogy a saját lemezeire miért nem csinál ilyen jó zenéket.
A legdurvább pedig az, hogy a két producer ellenére mégis egységes az album hangzása: ha tudjuk, hogy melyik számot ki csinálta, azért meg lehet különböztetni a stílusukat, de ha nem tudnám, és valaki azt mondaná nekem, hogy ez egy egyproduceres album, szerintem elhinném neki.
Pusha T pedig hozza a legjobb formáját: témáiban a szokásos drogdíler rap, de technikailag kreatív, a flowjáért én odavagyok, úgyhogy nem kell ennél jobb teljesítmény tőle.
Nem emelnék ki egyetlen számot se a lemezről, mert mindegyik erős a maga módján: ez a lemez az elejétől a végéig hoz egy konstans magas színvonalat, nem szabad skippelni egy számot se. Ez csak a legjobb albumok sajátja.
Be kell valljam, Pusha T-nek csak az elmúlt kb. 5-6 éves munkásságát ismerem behatóbban, az azt megelőző időkből, beleértve a Clipse-et is, csak egy-egy szám van meg. De az elmúlt 5-6 éves munkásságában nem volt semmi, ami veszélyes lett volna a top 10 első felére, ezért nem is éreztem ellenállhatatlan késztetést, hogy bepótoljam a diszkográfiáját. Na, ez most megváltozott: be kéne pótolni.

Teljes meglepetés számomra, hogy egy Pusha T albumnak minden esélye megvan rá nálam, hogy év végén 1. helyen legyen a top 10-emben. Nem biztos, hogy így is lesz: el tudom képzelni, hogy valaki csinál egy ugyanilyen színvonalú lemezt, és ha közelebb áll a szívemhez az előadó, Pusha T elé fogom tenni. De azt nehezen tudom elképzelni, hogy olyan lemez jelenjen meg idén, ami ennél szignifikánsan jobban tetszene. Max. ha Dr. Dre vagy Eminem kijön valamivel. Esetleg Jay-Z tudhat még jobbat mutatni számomra, másból nem nézem ki. (Kendrick-ből igen, de ő most adott egy albumot, ami nem tetszett ennyire.)