Re: Új zenék - amiket feltétlen ajánlanál.
The High & Mighty - Sound of MarketAhogy az kiderült az album megjelenéskor, én mostanáig nem hallottam még erről a duóról: tényleg ez a szép a hip-hopban, hogy a mai napig is belefutok olyan régi előadókba, akiket a maguk idejében (és azóta se) ismertem. Úgy szaladtam most beléjük, hogy van egy King T feat az új lemezükön, amit King T miatt meghallgattam, és annyira tetszett, hogy muszáj volt meghallgatnom a teljes albumot. A legutóbbi lemezük egyébként pont 20 éve, 2005-ben jelent meg, én pedig csak 2002 óta hallgatok rapet, mélyebben pedig 2006-ban kezdtem belemászni az amerikai hip-hopba, úgyhogy nem csoda, hogy kimaradtak.
Azért fogott meg az a King T-s track zeneileg, mert azt az ezredforduló körüli vibe-ot éreztem valahogy benne, amit én a legjobban szeretek a hip-hopban. Most már egyértelmű, hogy a teljes albumra ez jellemző: olyasmi hangzás ez, mint amit 2000 körül a Rawkus Records hozott (tudom, hogy ők is benne voltak), tehát az undergroundabb vonala az akkori soundnak, de ezt is szeretem. Már meghaladta a '90-es éveket, de még nem is kommercializálódott különösebben: épp optimális. Az tetszik a legjobban ebben az albumban, hogy úgy tudják hozni ezt a hangzást, hogy teljesen frissnek, energikusnak hatnak benne. Tehát nem nosztalgiázást hallok, hanem mintha ma is 2000-ben élnének, és ha valaki azt mondaná nekem, hogy egy akkori lemezt hallok, elhinném neki. Hozzáteszem, nem tudom, milyenek voltak ténylegesen 2000-ben: lehet, hogy akkor még jobbak voltak.
Zeneileg erősebbnek érzem a lemezt, mint szövegileg. A szövegek nem kiemelkedők, de jók. NBA fanként értékelem a sok amerikai sportos utalást bennük.

Elég sok a feat, szinte minden számban van: nekem sok is, de valószínűleg a hosszú inaktivitás indokolja, hogy most mindenkivel akartak közöset. Néhány nagyobb nevet kiemelek közülük: Kool Keith, The Alchemist, King T, Large Profesor, Tash, MC Serch, Sadat X. Érdekes, hogy olyan producerek is megjelennek rapfeatként mint The Alchemist vagy Large Professor, miközben az album produceri munkálataiért végig DJ Migthy Mi felelt.
Ki kell még emelnem, hogy mennyire szerves részét képezik a scratchek a lemeznek: ez az egyik legnagyobb plusz nálam! Miközben hal ki a rapzenéből a scratch, itt konkrétan minden egyes számban hallhatunk több-kevesebbet, ráadásul nagyon színvonalasan.
Gyenge szám nincs, de vannak közepesebbek, laposabbak. A szerencse az, hogy viszonylag random módon oszlanak el a húzótrackek a lemezen, ezért pont amikor kicsit beleunna az ember, akkor jön egy újabb erős nóta, amire felkapja a fejét. Szerintem a legjobbak: Pinky Tuskadero (feat. Kool Keith) (nagyon erős refrén!), Sixers & Squires (feat. Skillz), Dubbs Up (feat. King T), Mighty's Big 5 (Live from The Palestra) (ezt azért emelem ki, mert ebben végig a DJ és a scratch van előtérben, Mr. Eon klasszikus MC-ként csak aládolgozik itt-ott a DJ-nek a hip-hop legszebb hagyományait idézve), Highest Degree (feat. OC).
Úgyhogy azt kaptam, amit vártam, nagyon jó, hogy a King T-s track után úgy döntöttem, meghallgatom a teljes lemezt. Nem top 10-es szint, valószínűleg 2000 körül se lett volna az, ahhoz nagyobb extrák kellenének. Ezzel együtt nagyon jó kis hallgatnivaló, ízig-vérig hip-hop.